Hopp til innhold

Dresden som Fugl Føniks

Dresden var engang Tysklands barokke kulturhovedstad. Under siste krig ble byen bombet sønder og sammen, men byen er gjenoppstått som en Fugl Føniks. Vi starter Kunstreisen nye serie fra Dresden på en helt spesiell dag i byens historie.

Kuppelen i den gjenoppbygde Frauenkirche i Dresden.

Kuppelen i den gjenoppbygde Frauenkirche i Dresden.

Foto: Nina Skurtveit / NRK

Krigens ødeleggelser

Innbyggere i Dresden rydder gatene foran Frauenkirche i januar 1952.

Innbyggere i Dresden rydder gatene foran Frauenkirche i januar 1952.

Foto: AFP

Verden har ikke glemt natten mellom 13.og 14. februar 1945 da allierte bomber regnet over Dresden. På kort tid lå en av byens vakreste tysk byer i ruiner etter ordre fra Sir Arthur Harris, "Bombe Harry". Ikke bare var store deler av den historiske barokkbyen ødelagt. Det var også 75.000 bolighus, i tillegg til de 100.000 skadete boligene. 25.000 av innbyggerne ble drept, samt et ukjent antall flyktninger som befant seg i byen. En ulykke av de sjeldne.

Årlig minnedag

Vi starter Kunstreisens serie nettopp 13. februar 2014, på minnedagen for bombingen. Etter en gripende konsert i Semperoperaen med Staatskapelle Dresden og Verdis Requiem førte byens kimende kirkeklokker oss til minnestund i den gjenoppbygde Frauenkirche. Derfra - og gjennom flere programmer fremover - bretter vi ut byens historie og severdigheter. For Dresden er virkelig som en Fugl Føniks som har reist seg fra asken til ny prakt.

Fra Zwinger-pavilliongen til slottet i Dresden

Fra Zwinger-pavilliongen til slottet i Dresden.

Foto: Nina Skurtveit / NRK

Vår serie fra Dresden

I dette programmet starter vi med byens historie, krigens ødeleggelser og gjenoppbyggingen. Deretter følger vi opp med programmer om den berømte Semperoperaen, Frauenkirche (et gjenoppbygget smykke), oppbyggingen av den kongelige kunstsamlingen (Galerie Alte Meister), Rafaels Sixtinske Madonna, besøk i Albertinum (nyere kunst) - og kanskje enda mer!

Litt av Dresdens berømte silhuett!

Dresden berømte by silhuett er kommet tilbake.

Foto: Nina Skurtveit / NRK
Den saksiske kongerekken i Meissen-porsellen på slottets vegg!

Den saksiske kongerekken i Meissen-porsellen på slottets vegg.

Foto: Nina Skurtveit / NRK

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters