Hopp til innhold

Donald troner på tegneserietoppen

Nordmenn kjøpte tegneserier for totalt 650 millioner kroner i fjor. Historiene fra Andeby selger suverent mest.

Selvportrett Arild Midthun med Donald
Foto: Arild Midthun / Disney

Donald Duck er mestselger og står stødig på rundt 40 prosent av det totale tegneseriemarkedet.

Nyheten framkaller et gledeskvakk hos Norges eneste Donaldtegner, Arild Midthun.

- Det jeg synes er gledelig er at Donald som familietegneserie holder så stand, sier Midthun.

Gode, gamle Donald

Det norske markedet for tegnet underholdning er nokså stabilt. For fire år siden kjøpte vi tegneserier for 550 millioner kroner, men mesteparten av økningen på 100 millioner kroner fram til 2006 skyldes prisstigning, skriver Finansavisen.

Det at nordmenn kjøper tegneseriehefter som aldri før, tar Midthun som et tegn på at tegneseriene har sin funksjon, tross alle nyvinninger som skjer på dvd, pc og tv-fronten.

- Det blir ikke det samme å ta med seg ungene i senga eller sofaen med en bærbar pc eller dvd-spiller - det er heldigvis gode gamle tegneserieheftet som gjelder fremdeles ved sengekanten, sier Midthun.

Grunnen, mener Midthun, er at historiene fra Andebyuniverset som Carl Barks bygget opp, fremdeles har noe gi både liten og stor.

 

Carl Barks
Foto: DISNEY / AFP

 

Noe for enhver alder

Og visste du at gjennomsnittsalderen hos en Donaldleser en ganske høy?

- Det er noe jeg har klart i bakhodet når jeg tegner. Fireåringen og seksåringen min hjemme skal ha glede av dem, de litt større barna skal kose seg, men mest av alt skal det underholde en 42 år gammel mann som meg selv, sier Midthun.

- Som tegner kan jeg legge språket til side og bare konsentrere meg om det visuelle. Hver tegning har flere lag, for de minste skal tegningen  være som et trafikkskilt: De skal kunne "lese" Donaldtegningen på ti meters avstand, den svarte silhouetten er tydelig tegnet og det er en bevisst tanke i forhold til hvor ting er plassert i bilde.

Deretter legger Midthun inn de ekstra detaljene og morsomhetene, det kan være detljer som de færreste vil legge merke til.

- Jeg liker å lese for barna mine. Det hender ofte at de legger merke til detaljer som jeg har oversett. Jeg er opptatt av tegningene skal favne vidt.

Mareritt-naboen

En annen grunn til at Donald troner på toppen, er personligheten hans.

- Det finnes mange udelt positive helter i tegneserieverdenen, som Mikke Mus og Tintin, men Donald har i tillegg alle våre dårligste egenskaper og personlighetstrekk. Slik blir Donald den perfekte tegneserie, men alle tenker at han er et mareritt å ha som nabo, venn og kollega. Vi kjenner alle igjen trekk hos Donald-  hos andre, aldri hos oss selv, ler Midthun.

- Hva kan Donaldlesere vente seg i 2007 ?

- Som Donaldtegner har jeg som motto at den beste Donaldhistorien er ennå ikke fortalt. Men jeg kan fortelle at i Donaldmiljøet i Norge så ønsker vi å få flere norske og nordiske Donaldforfattere på banen. V vil forsøke å få til en mer nordisk vinkling i historiene, og da mener jeg ikke geografisk, men når det gjelder mentalitet og innhold.

Midthun synes Donald har dratt for mye i en animert og latinifisert retning hvor alt går så lett og greit og livet er ufarlig. 

- Tradisjonelt i Carl Barks tid var Donald en and som møtte motgang og som leserne følte med når livet var vondt og vanskelig. Det var nesten noe "ibsensk" over historiene, det ønsker vi å få tilbake, sier Midthun.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.