Hopp til innhold

Tønes fikk Dialektprisen 2013

Visesangeren Tønes fikk mandag Norsk Målungdoms dialektpris i 2013. – De tar dialekt veldig seriøst her, så dette må jeg ta til meg, sier Tønes til NRK.no.

Tønes

Leder av Norsk Målungdom, Vedbjørn, overrekker Tønes årets Dialektpris. Visesangeren lot presse få vite at han ikke liker å holde takketaler, men at han skulle spille en helt ny låt som plaster på såret.

Foto: Daniel Eriksen / NRK

Mandag morgen ble det klart at Frank Tønnesen, bedre kjent som visesangeren Tønes, får Norsk Norsk Målungdoms Dialektpris i 2013.

Dialektprisen ble opprettet i 2001, og blir hvert år delt ut av landsstyret i Norsk Målungdom. Prisen blir vedtatt av språkengasjerte ungdommer og er en av de mest prestisjefylte innen kategorien språkpriser.

– Tønes har gjort suksess på landsplan de siste par årene, etter mange år som lokal helt i Rogaland. Haua-dialekten (Hauge i Dalane, journ.anm.) er ellers sjelden å høre i riksdekkende sammenhenger, men den har Tønes satt ettertrykkelig på kartet, sier Vedbjørn Sture, leder av Norsk Målungdom.

Blant tidligere vinnere finner man Lars Vaular, Therese Johaug, Tungtvann, Linda Eide og Harald Rønneberg.

Står ikke på barrikadene for dialekten

Tønes er kjent som en mann av få ord, men forteller likevel NRK.no at han verdsetter denne prisen høyt.

– De tar dialekt veldig seriøst her, så dette må jeg ta til meg, sier Tønes.

Selv om visesangeren er mest kjent for den særegne dialekten han synger på, sier Tønes at han ikke er veldig opptatt av dialekt.

– Jeg er ikke blant dem som står på barrikadene i dialektsaken, men jeg er veldig glad for at det er noen som gjør det, forteller musikeren.

– Et godt dialektforbilde

Visesangeren debuterte allerede i 1996, og har siden den gang gitt ut syv album. Først med hans siste utgivelse, Sån av Salve, har Tønes virkelig fått sitt nasjonale gjennombrudd.

Plata ble møtt med stormende jubel av anmelderne, og høstet både Prøysen-pris og to Spellemannspriser. Tønes innrømmer at det har vært et overraskende godt år for den rolige mannen fra Haua.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Tønes

Tønes (t.v.) og multiinstrumentalist Erlend Aasland spilte en av Tønes' nye sanger under den offisielle utdelingen av årets Dialektpris.

Foto: Daniel Eriksen / NRK

– Det har vært et vilt år. Veldig travelt, kanskje litt for travelt. Men det er bra at vi kjente trykket, så vi møtte kjøre på litt. Vi har aldri gjort en skikkelig turné før, selv om vi har spilt mye. Det var veldig moro å få gjøre det nå.

– Hadde du ventet dette da du slapp plata?

Jeg hadde følelsen av at noe var på gang, men ikke i nærheten av slik det har blitt i år. Det kom litt bardust på meg.

Holder på med ny plate

Tønes forteller at han er i gang med å skrive sanger til den neste plata, men vil ikke ut med noen slippmåned. Rogalendingen vil ikke engang ut med hvilket år plata skal slippes i.

– Jeg holder på med nye sanger nå, så vi går vel kanskje i studio en gang neste år. Men jeg vet ikke når plata kommer.

– Kjenner du for første gang litt på forventningspresset?

– Jeg tror ikke jeg har turt å kjenne på den følelsen ennå. Men jeg regner med det kommer når det begynner å nærme seg slipp.

Tønes Øyafestivalen 2013

Tønes, her avbildet på Øyafestivalen i 2013, har blitt kjent for sin særegne Haua-dialekt.

Foto: NRK

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.