Hopp til innhold

Britiske kjendiser ber landsmenn si ja til EU

Har undertegnet et brev der de ber sine landsmenn stemme ja til at Storbritannia forblir i EU.

Benedict Cumberbatch

SIER JA: En mengde kjente briter innen kunst og kultur har undertegnet et brev der de ber sine landsmenn stemme ja til at Storbritannia forblir i EU, blant annet Benedict Cumberbatch (bildet).

Foto: KEVIN LAMARQUE / Reuters

Om en måneds tid, den 23. juni, skal britene stemme om de vil være medlemmer av EU eller om de vil forlate unionen. Militære ledere, forretningsledere og forskere har skrevet brev der de støtter kampanjen om at Storbritannia forblir i EU.

Patrick Stewart

VIL FORBLI: Patrixk Stewart, kjent fra Star Trek og X-Men-filmene, ønsker at Storbritannia forblir i EU.

Foto: Peter Kramer / Scanpix/AP

Nå har også en mengde kjente briter innen kunst og kultur har undertegnet et brev der de ber sine landsmenn stemme ja til å forbli en del av unionen.

Blant de 282 som har signert brevet som ble publisert i The Daily Telegraph fredag, er Benedict Cumberbatch, Keira Knightley og Patrick Stewart.

– Storbritannia er ikke bare sterkere i Europa, det er også mer fantasifullt og mer kreativt, og vår globale kreative suksess vil bli alvorlig svekket dersom vi går vår vei, heter det blant annet i brevet.

Andre kjente navn som har skrevet under på brevet er Danny Boyle, Carol Ann Duffy, Hilary Mantel, John le Carre, Vivienne Westwood, Helena Bonham Carter, Kristin Scott Thomas, Bill Nighy, Chiwetel Ejiofor og Dominic West.

– Drømmen er død

Det konservative partimedlemmet Michael Dobbs i det britiske overhuset, som bidro til Netflix-serien «House of Cards», mener Storbritannias styrke innen kunst og kultur ikke skyldes EU.

– Antikkens Hellas var fødestedet til vår sivilisasjon, men på grunn av EUs forferdelige politikk er gater som en gang var fylt med verdens største filosofer og dramatikere kvalt av desperate tiggere og råtnende søppelberg. Dette er realitetene i EU. Det svikter. Drømmen er død. Nå må vi komme oss videre, sier han.

23. juni skal britene stemme om de vil være medlemmer av EU eller om de vil forlate unionen. NRK har laget en liten Brexit-guide.

VIDEO: Her får du en liten guide om Brexit.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.