Hopp til innhold

Forlag avlyste konkurranse – finalister fikk ikke beskjed

– Jeg beklager på det sterkeste, sier redaksjonssjef Kari Marstein i Gyldendal da NRK forteller henne at finalistene fortsatt ikke har fått beskjed om avgjørelsen.

Kari Marstein

– Det handler om et ansvar fra vår side. Når en blir publisert i Vinduet, skal en tåle å møte offentligheten, forklarer Kari Marstein som er redaksjonssjef i Gyldendal. Til tross for over 400 innsendte bidrag, valgte Gyldendal og Vinduet å ikke kåre en vinner av novellekonkurransen.

Responsen var overveldende da tidsskriftet Vinduet og Gyldendal Norsk Forlag inviterte til novellekonkurranse i 2014, men konkurransen fikk en brå slutt i forrige uke.

Finalist fikk ikke beskjed

Brevet som finalistene fikk

– Vi regner med å ha den endelige vinneren klar i løpet av siste halvdel av januar, skrev Gyldendal til finalistene den 18. desember 2014.

En av de elleve finalistene NRK har vært i kontakt med, fikk aldri beskjeden om at konkurransen var avsluttet uten en vinner. Det oppdaget hun selv på en venns Facebook-profil.

– Det var forferdelig! Det handler ikke om pengene, men en novelle i Vinduet kunne ha betydd mye for meg som forfatter, forteller hun.

– Hva tenker du om at forlaget enda ikke har gitt deg beskjed om avgjørelsen?
– Det er skuffende. Jeg har hatt et annet forlag på vent, siden Gyldendal ba om det. Da er det vondt å få denne beskjeden helt tilfeldig på Facebook.

Gyldendal-sjef beklager

Kari Marstein beklager på det sterkeste at finalistene fortsatt ikke har fått beskjed.
– Det er rett og slett en menneskelig feil bak dette, og det skal ikke skje. De skal få personlig beskjed i løpet av dagen, forteller hun.

– Men hvorfor håndplukket dere elleve finalister, om ingen av bidragene var gode nok?
– Det er en helt normalt i slike konkurranser. Vi lagde en «shortlist» med de elleve beste novellene. Men etter en grundig diskusjon i juryen, ble det bestemt å ikke kåre en vinner.

– Har du forståelse for at finalistene er skuffet?
– Det er alltid skuffende å ikke vinne.

– Hva er grunnen til at det ikke blir kåret en vinner?
– Etter ordentlige vurderinger, kom vi frem til at ingen av tekstene hadde høy nok litterær kvalitet. Det handler om et ansvar fra vår side. Når en blir publisert i Vinduet, skal en tåle å møte offentligheten.

Skuffet over begrunnelsen

Klokken 19.30 på onsdag, hadde Gyldendal fortsatt ikke tatt kontakt med finaledeltakeren. Men mest skuffet var hun over Kari Marsteins begrunnelse.

– Jeg forstår ikke at de først kårer finalister, for deretter å komme frem til at disse ikke tåler å møte offentligheten. Det skal koste noe å publisere en tekst, og eventuell dårlig kritikk må en tåle om en har meldt seg på en slik konkurranse.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.