Hopp til innhold

Galtung refser norske forfattere

Forsker Johan Galtung var åpningstaler på litteraturfestivalen på Lillehammer. Men han er ikke imponert over de norske forfatterne, og mener at de burde skrive mer om hvordan man virkelig løser problemene her i verden.

Johan Galtung

Johan Galtung etterlyser mer løsningsorientert litteratur.

Foto: Hilde Bruvik / NRK

Galtung kritiserer norske forfattere for å fremstille verden for unyansert, og ligge langt tilbake i forhold til utenlandske forfattere. Han mener at forfatterne her til lands har hengt seg opp i å skrive enten historier som omhandler tragedier, eller som rett og slett bare er ren komedie.

Galtung etterlyser alt det stoffet som ligger i mellom disse to ytterpunktene, og viser til blant annet kinesisk skjønnlitteratur, hvor forfatterne har en større tendens til å skrive mer løsningsorientert.

Han mener norske forfattere, og mediene generelt, fråtser i det komiske og det tragiske.

- Hver dag leser vi om tragedier som drap og annen elendighet i aviser som både VG og Dagbladet. Dessuten er det skrevet på en slik måte at det er ment å underholde leseren. Akkurat det samme gjelder for litteraturen, sier Galtung.

Trenger mer kompleksitet

Han mener det hadde vært en fordel om skribentene kunne ha lagt vekt på mer komplekse historier og være mer kreative i sitt forfatterskap.

- Har du ikke sett noen eksempler på dette verken på litteraturfestivalen på Lillehammer og ellers i landet?

- Nei, jeg har ikke sett noen eksempler på dette blant norske forfattere nå. De har forresten stort sett lagt seg på å skrive om tragiske ting, uten å se etter løsninger, sier han.

Johan Galtung

Professor og fredsforsker Johan Galtung var åpningstaler på litteraturfestivalen på Lillehammer.

Foto: Hilde Bruvik / NRK

Et forbilde

Galtung ønsker seg at norske forfattere rett og slett skal skrive mer komplisert og optimistisk litteratur i framtiden.

- Forfatterne må innse hvilken håpløs situasjon de skriver om, og rett og slett gjøre noe med det. Still spørsmål, og let etter løsninger, og gi tips til hvordan vi kan gjøre det gode, sier han.

Som et eksempel på en norsk forfatter som har prøvd å finne løsninger i sin litteratur, nevner han Henrik Ibsen.

- Ibsen var en forfatter som ikke var fanget av å være enten komisk eller tragisk. Han var i nærkontakt med det sosiale aspektet i f.eks Et dukkehjem, og var derimot en veileder i de sosiale problemene, sier han.

- De har en fantastisk mulighet

Galtung mener kunstnerne, altså forfatterne, har en fantastisk sjanse til å være opptatt av det å være menneske. Da må de også være opptatt av kompleksiteten vi lever i, mener han.

- Kunstnerne har en frihet som ikke forskerne har. Jeg er selv veldig opptatt av det som er tema for litteraturfestivalen - sannhet, sier Johan Galtung.


Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters