Hopp til innhold

”Så lett som sølvet faller”

Ukens hørespill i Radioteatrets mangfold-serie handler om et urfolk som blir undertrykt av en majoritetsbefolkning. ”Så lett som sølvet faller” av Hideo Takeuchi tar for seg ainu-folket i Japan.

Ainu-folket
Foto: Flickr

Det levde opprinnelig over store områder på de nordlige øyene i landet, men ble etter hvert offer for japansk ekspansjon. Ainuene ble gradvis assimilert og deres kultur utsatt for sterkt press. I 1996 var det bare 15 personer som talte det opprinnelige ainu-språket. I dag er det antagelig rundt 150 000 av ainu-opprinnelse i Japan.

Utgangspunktet er en samling ainu-dikt som i sin tid ble samlet og oversatt til japansk av den tyve år gammel kvinnen Yukie, som døde like etter. Inspirert av ainuenes sanger har forfatteren skrevet hennes historie. Yukie har et kall: å vise det japanske keiserriket et urfolks sjel. Men den unge Masao ler av henne. Han velger en annen vei. Det eneste som nytter, mener han, er å bli som flertallet. Men hun ser på sitt arbeid med å bevare ainu-språket som en gudgitt oppgave.

Instruktør er Ola B. Johannessen.

Kulturstrøm

  • Buing under Israels øving til ESC-semifinale

    Da Israel øvde i Malmö onsdag kveld ble det buet fra salen. Ifølge opptak NRK har hørt og Aftonbladet. Den svenske avisen skriver også at sikkerhetsvakter stod langs trappen opp til scenen da den israelske artisten Eden Golan stod på scenen under generalprøven. Når den andre semifinalen går av stabelen torsdag sensurerer EBU lyden ut på lufta.

  • Får støtte frå pappa

    Den svenske artisten Eric Saade markerte støtte for Palestina under eit Eurovision-arrangement tysdag.

    No får han støtte frå pappa Walid Saade, melder Expressen.

    – Vi viser at vi finst og at det som pågår ikkje får skje, seier han til avisa.

    Besteforeldra til Eric Saade flykta frå Palestina til Libanon i 1948.

    Sweden Eurovision Song Contest Semi-Final
    Foto: Martin Meissner / AP
  • Regjeringen gir en million kroner til Rørosmartnan

    – Rørosregionen er en viktig region for Norge. En investering i kvalitet for investering for Rørosmartnan gir et godt bidrag. Sammen med det lokale næringslivet vil regjeringen bidra til at kulturhistorien og tradisjonene blir sikret på Røros og bevilge 1.000.000 kroner til Rørosmartnan, sier Jonas Gahr Støre.

    Støre var i vinter på besøk på Røros og åpnet arrangementet som første statsminister. Bidraget kommer I forbindelse med revidert nasjonalbudsjett, som legges fram 14. mai.

    – Dette er en merkedag for oss på Røros, og et viktig signal om at Rørosregionen er viktig også for hele Norge, sier ordfører Isak Veierud Busch (A).

    Støre på Rørosmartnan
    Foto: Statsministerens kontor