Barry Forshaw - Barry Forshaw er mannen bak «Death in a cold climate: A guide to Scandinavian Crime Fiction» - en guide til skandinavisk krim. Han trekker fra de norske forfatterne Jo Nesbø og Gunnar Staalesen som to av sine favorittforfattere.

Barry Forshaw er mannen bak «Death in a cold climate: A guide to Scandinavian Crime Fiction» - en guide til skandinavisk krim. Han trekker fra de norske forfatterne Jo Nesbø og Gunnar Staalesen som to av sine favorittforfattere.

«Misliker» nordisk krimsuksess

Britiske forfattere unner ikke sine nordiske kolleger suksessen, ifølge Barry Forshaw, som har kartlagt skandi-krimbølgen på engelsk.

Broen - Krimseriene Broen og Forbrydelsen (bildet nedenfor) gjør det bra på britiske skjermer. Det kan bane vei for også for krimbøker, mener Forshaw. - Foto: Ola Kjelbye /

Krimseriene Broen og Forbrydelsen (bildet nedenfor) gjør det bra på britiske skjermer. Det kan bane vei for også for krimbøker, mener Forshaw.

Foto: Ola Kjelbye
Forbrydelsen 2NRK
Foto: NRK
Rooney Mara og Noomi Rapace som Lisbeth Salander. - Stieg Larssons Millenium-triologi utgjør et kapittel for seg, ifølge Forshaw.Nordisk Film Distribusjon AS/ W magazine (faksimile)

Stieg Larssons Millenium-triologi utgjør et kapittel for seg, ifølge Forshaw.

Foto: Nordisk Film Distribusjon AS/ W magazine (faksimile)

I disse dager, strategisk timet til påsken, foreligger «Death in a Cold Climate: A Guide to Scandinavian Crime Fiction». Her redegjør engelske Forshaw for den nordiske kriminvasjonen som begynte ved årtusenskiftet.

Ifølge samme mann faller det mange kolleger tungt for brystet at vikinger som Larsson, Mankell, Nesser og Nesbø går unna i millionopplag.

– Britiske og amerikanske forfattere misliker suksessen, hevder Forshaw overfor NTB i London.

– Og til en viss grad misliker de sånne som meg, som dekker skandinavene.

Samfunnsengasjert

«The Nordic crime fiction phenomenon» er mer enn et blaff, konkluderer Forshaw i boka si. Han forklarer nøkkelfigurenes appell blant annet ved at den sosiale bevisstheten stikker dypere hos dem enn hos motstykkene i USA og Storbritannia.

– Samtlige, men kanskje særlig nordmennene, har et element av samfunnsengasjement. Det siver gjennom uten at du får følelsen av å bli forelest for, sier Forshaw, som har bakgrunn som journalist og redaktør.

Selv om utgangspunktet hans er tekstene, mener han at TV-serier som danske «Forbrydelsen» og «Borgen» har skapt en ny giv.

Videre utgjør «Millennium»-trilogien bokstavelig talt et kapittel for seg i historien.

– Det er klart, også den skandinaviske krimmen inneholder en del søppel. Men den gir inntrykk av å være mer seriøs, fordi vi leser den i oversettelse, noe som automatisk får den til å framstå som litteratur. Det er nok en faktor.

Framhever Staalesen og Nesbø

– Har du en Topp 5 blant nordboerne?

– Henning Mankell og Håkan Nesser er soleklare. Dessuten henviser nesten alle forfatterne jeg har intervjuet, til Martin Beck-bøkene som inspirasjonskilde. Altså må jeg ha med pionerene Sjöwall & Wahlöö.

– Hva med de norske?

– Gunnar Staalesen er en glimrende skribent, og en modig sådan, siden han fortsetter med privatetterforsker-romanen. Ikke mange gjør det lenger. Jeg er glad han endelig ser ut til å få gjennomslaget han fortjener her borte.

– Det var fire?

– Til slutt vil jeg si Jo Nesbø, enda jeg fortrekker «Rødstrupe» og de tidlige titlene hans. I dag skriver han jo internasjonale blockbusters, humrer Forshaw.

– Hvis det blir noe av den Scorsese-filmatiseringen (av «Snømannen», journ.anm.), kommer han til å bli gigantisk.

(NTB)

NRK setter pris på at mange bidrar med meninger, erfaringer og synspunkter i kommentarfeltet. Takk for at du begrunner dine meninger og avstår fra personangrep. Innlegg som ikke følger våre regler for deltakelse kan bli slettet.

Siste nytt: Kultur

 • Lauryn Hill - Foto: Patrick Semansky / Ap
  Foto: Patrick Semansky / Ap

  Intimkonsert med Lauryn Hill

  Lauryn Hill, som har hatt et turbulent år bak seg med fengselssoning for skatteunndragelser, er norgesaktuell i september.

  Etter en kritikerrost USA-turné, og som har inkludert en hyllet opptreden på Coachella-festivalen i vår, tar hun turen til Europa.

 • Johnny CashAP
  Foto: AP

  Cash-datter med minnebok om faren

  En bok der Johnny Cash skriblet ned sine barndomsminner, slik datteren Tara ba ham om, blir nå til bok.

  Under tittelen «Recollections by J.R. Cash» og med undertittelen «Childhood Memories of Johnny Cash», kommer leserne tett på musikklegenden, gjennom minnene han deler.

 • Golden Globe Nominations - Foto: Anonymous / NTB Tema
  Foto: Anonymous / NTB Tema

  Fra «Biler» til Fredrikstad

  I november er det ny animasjonsfilmfestival i Fredrikstad, og første gjest er nå klar: Michal Makarewicz med 11 års fartstid i Pixar.

  Han har bidratt som animatør i filmer som «The Incredibles», «Cars», «Ratatouille», «Wall-E», «Toy Story 3» og «Brave».

Kultur og underholdning på TV og radio

Kulturprogram - nyhetsprogram
Musikalsk fest i mange sjangre med Totto Mjelde og Tarjei Strøm som lokførere. 
Gjester, spalter, humor, konkurranser og den aller beste musikken
Hvem er det som bestemmer hvordan historiske hendelser skal huskes? Er det historikerne eller øyenvitnene? Et all-europeisk nettsted gir deg alt du måtte ønske under en paraply, både de store og de små historiene. / Hun var den uekte datteren av en kaptein og en slavekvinne, men vokste opp blant sosieteten i England på slutten av 1700-tallet. Nå kommer filmen om Dido Elizabeth Belle som bidro til at slaveriet ble opphevet i Storbritannia. / Hva får du hvis du setter en tribune ut mot havet? En strøm av assosiasjoner. / Selfiestafetten fortsetter, vi ringer dagens forfatter / Hvordan få barn og unge til å lese bøker innimellom dataspillene og mobilbruken? / Vi byr på avhengighetsdannende mobil-spill, rock fra 70-tallet og en svensk tegneserieskaper med eget radioprogram i dagens Anbefalingspanelet / Vi blir bedre kjent med datidens Oprah Winfrey i vår serie om glemte historiske kvinner.