Hopp til innhold

Hun er Norges eneste sexleketøy-designer

– Det er jo litt flaut og fnisete det jeg driver med, smiler designer Line Iren Andersen.

Hun kunne ha valgt å designe båter, tannbørster eller kjøkkenredskaper som mange andre det på masteråret på Arkitekthøgskolen. Men det var før hun så designikonet Tom Dixons sexleketøy på Harrods i London. Nå designer Line Iren Andersen sexleketøy på heltid.

DESIGNER: Line Iren Andersen designer sexleketøy, en jobb hun fortsatt er alene om her i landet. Se Dagsrevyens reportasje.

Hun kunne ha valgt å designe båter, tannbørster eller kjøkkenredskaper som mange andre det på masteråret på Arkitekthøgskolen. Men det var før hun så designikonet Tom Dixons sexleketøy på Harrods i London.

Man blir litt yrkesskadd og jeg tenker ikke over at jeg snakker om klitoris med kollegaen min på bussen.

Line Iren Andersen

Går rundt med dildoer i vesken

– Dette her ville jeg også lage, forklarer designer Lene Iren Andersen, og et sju års langt arbeid ble startet. Nå har hun vunnet flere priser, har et sexleketøy på blå resept hos Nav og selger produktene til 40 land.

Hvis du tror det å designe dildoer er noe helt spesielt, tar du feil, mener hun. Her er den ingen lysskye metoder, men hardt arbeid, godt håndverk og en helt vanlig designprosess.

Sexleketøy

LANG PROSESS: Før produktet er ferdig, må det gjennom alt fra tegnebord til 3D.

Foto: Anette Torjusen / NRK

– Kan du hjelpe meg å lage et hull i penisringen min? spør hun kollegaen sin. Et spørsmål som kanskje vil få andre til å rødme, men som er dagligdags hos designfirmaet Laid.

Hun skal nemlig bore hull i en kloss som skal bli malen til en penisring i silikon, og nå trenger hun kollegaens hjelp til å stille inn boret.

– Man blir litt yrkesskadd og jeg tenker ikke over at jeg snakker om klitoris med kollegaen min på bussen. Jeg har heller ikke noen problemer med å gå rundt med dildoer i vesken. Men mange blir nok litt beskjemmet, smiler hun.

Hun har blitt en ekspert på anatomi, og har studert sexleketøy helt tilbake til 26.000 før Kristus.

Line Iren Andersen

OMFATTENDE: Prosessen med å designe dildoer er like omfattende som en hvilken som helst annen prosess, forklarer Line Iren Andersen.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Sexleketøy er fortsatt tabu og Line Iren Andersen håper hennes design kan bidra til å gjøre noe med det.

– Det er ikke så mange som vil ha en avkappet, hudfarget kroppsdel i nattbordskuffen og hvert fall ikke på nattbordet. Det bør også stilles krav til design og form på sexlektøy, når det blir gjort på andre produkter, mener hun.

Økende interesse

Andersen understeker at det er viktig at folk skal få ha privatlivet sitt for seg selv, men kunne ønske det var mindre tabubelagt.

– Folk blir litt skremt, men når de ser emballasjen på produktene våre, så senker de skuldrene. Da har vi kommet et skritt videre, for vi snakker liksom ikke om de delene av kroppen, forteller hun.

Laids sexleketøy

TRENDY: Alt fra emballasjen til produktene er gjennomtenkt til hver minste detalj.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Det er ikke mange som har valgt å følge henne på designveien, fortsatt er hun alene om å designe dildoer og sexleketøy til klitoris og penis.

– Jeg håper jo det kommer flere, så jeg kan få noen å diskutere med.

Hun har valgt en tøff bransje, og hadde ikke overlevd alene i Norge. Men de selger mer og mer. Det takker hun opplysning på tv og Fifty Shades of Grey for.

– Det er en økende interesse, helt klart. Heldigvis er det ingen trender når det gjelder sexleketøy, det er ingen sommer- eller høstkolleksjon. Det er nye kjøpere hele tiden.

Tabu-belagt

Tidligere i år ble klitoris-stimulatoren hennes godkjent av Nav på blå resept og det var de som kontaktet henne. Stimulatoren kan nemlig startes uten problemer for dem som har mindre rørlighet i fingrene.

Hun synes det er fint at produktet også kan være til hjelp for de som har utfordringer i sexlivet.

Siden 2002 har man kunne få sexhjelpemidler på blå resept og det siste året har over 1000 fått en slik hjelp her i landet.

Kjell-Olav Svendsen

MINDRE TABU: Kjell-Olav Svendsen kunne ønske det var litt mindre tabu å snakke om problemer i sexlivet.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Lege Kjell-Olav Svendsen har jobbet med pasienter i en årrekke som av ulike årsaker har hatt behov for hjelp i sexlivet. Han sier mange kunne fått hjelp hadde de turt å spørre.

– Det at noe ikke fungerer i sexlivet er tabubelagt, til tross for at det er sex på tv og over alt i samfunnet. Jeg synes det er rart, men vi har tydeligvis et opplysningsarbeid å gjøre. Vi må bli flinkere til å fortelle hvilke muligheter som finnes, men det er ikke så lett når man ikke engang vil nevne det for legen, sier han.

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters