Hopp til innhold

- SMS økte motstanden

Tekstmeldingen fra Mads Gilbert har bidratt til å øke motstanden mot Israels krigføring, sier forsker Thomas Hylland Eriksen.

Mads Gilbert og Erik Fosse

Mads Gilbert og Erik Fosse under pressekonferansen på Gardermoen mandag.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

- Jeg tror norsk offentlighet ville vært litt mindre negativ til Israel og litt mindre positiv til palestinerne i Gaza om det ikke hadde vært for den tekstmeldingen, sier Hylland Eriksen til NRK.

Gisle Hannemyr

Tekstmeldingen fra Mads Gilbert ble mottatt av flere hundre tusen mennesker, anslår Gisle Hannemyr.

Foto: Gisle Hannemyr

Tekstmeldinger har for alvor trådt inn i offentligheten og blitt et massemedium på lik linje med aviser, radio og tv, mener Gisle Hannemyr ved Institutt for Informatikk.

Hør Gisle Hannemyr i Kulturnytt

De norske legene Erik Fosse og Mads Gilbert kom seg trygt ut av Gazastripen og landet mandag på Gardermoen.

Les også: Gaza-legene tilbakeviser kritikken

Se utdrag fra pressekonferansen: - Hvorfor skulle vi lyve?

Voldsomt engasjement

For vel en uke siden sendte den norske legen Mads Gilbert en tekstmelding hjem fra Shifa-sykehuset på Gazastripen. Gilberts beskrivelser fra Shifa-sykehuset har skapt et voldsomt engasjement. Fire dager etter at tekstmeldingen ble sendt ut, ble det arrangert fakkeltog over hele landet til støtte for krigsofrene i Gaza, over 10.000 mennesker møtte opp bare i hovedstaden.

I klare ordelag beskrev tekstmeldingen hvor forferdelig situasjonen er for sivilbefolkningen i Gaza.

De bombet det sentrale grønnsaksmarkedet i Gaza by for to timer siden. 80 skadde, 20 drept, alt kom hit til Shifa. Hades! Vi vasser i død, blod og amputater. Masse barn. Gravid kvinne. Jeg har aldri opplevd noe så fryktelig. Nå hører vi tanks. Fortell videre, send videre, rop det videre. Alt. GJØR NOE! GJØR MER! Vi lever i historieboka nå, alle. Mads G. 3.1.09 13.50, Gaza, Palestina.

- Påvirker oss emosjonelt

Tekstmeldingen har hatt stor betydning for det store engasjementet i Norge, mener professor i sosialantropologi, Thomas Hylland Eriksen.

Thomas Hylland Eriksen

SMS-aksjoner kan i stor grad påvirke opinionen i politiske spørsmål, mener Hylland Eriksen.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

- Selv om den er sendt ut til alle på adresselisten til en eller annen person, så opplever du det som en personlig henvendelse. Det blir hudløst, nært og tett, sier Hylland Eriksen.

- Når Gilbert skriver ”Gjør noe. Vi lever i historieboka nå”, så vet du at dette er en melding fra et kjeller-sykehus som er under beleiring og som det faller bomber rundt. Det er barn og mange andre uskyldige som blir operert og ingen vet helt hvordan det går. Dette virker emosjonelt veldig mye sterkere enn om du får den samme meldingen på tv, sier han.

- Erstatter leserbrev

SMS-aksjoner kan i stor grad påvirke opinionen i politiske spørsmål, mener Hylland Eriksen. Han tror Gilberts tekstmelding har bidratt til å øke motstanden mot Israels krigføring.

- Spørsmålet er om vi her står overfor en helt ny måte å drive politikk og politisk påvirkning på. I stedet for å skrive leserbrev i avisen, sender man sms til alle man har i adresselisten sin, så dette er en ny måte å prøve å påvirke opinionen på, sier han.

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters