Hopp til innhold

- Så rasende at jeg slår

Vi hører helst om voldelige menn. I Trondheim får også voldelige kvinner hjelp til å mestre sitt eget sinne.

Slag
Foto: CARO LAURENT / BENELUXPIX/MA/XPPP

Hør reportasjen: Sinnemestring

- Når jeg blir irritert kan jeg slå. Jeg er lite flink til å diskutere saklig. Jeg hisser meg voldsomt opp og kan bli så rasende at jeg til slutt slår, forteller en kvinne i 40-årene til Norgesglasset. Hun har slått familie, venner og kjærester.

Store mørketall

Grete Ystgård og Merete Berg Nesset

Grete Ystgård og Merete Berg Nesset ved Brøset.

Foto: Ragnhild Sleire Øyen / NRK

Voldelige kvinner er lite forsket på, men de tallene som finnes er høye.
- Vi vet at kvinner er omtrent like voldelige som menn. Det er alvorlighetsgraden på volden som er forskjellig, sier forskningssykepleier Merete Berg Nesset. Sammen med psykiatrisk sykepleier Grete Ystgård leder hun sinnemestringskurs for kvinner på Brøset, en poliklinisk avdeling av St. Olavs Hospital i Trondheim.

I 11 år har man behandlet voldelige menn her. I løpet av det siste halvannet året har også rundt 20 kvinner deltatt på kurset, etter henvisning fra fastlegen.

Tar kontroll

- Det betyr veldig, veldig mye å få komme hit å møte andre som sliter med det samme. Jeg følte meg helt alene, forteller kursdeltakeren.

I 15 uker møtes 5-6 kvinner en gang i uka. De lærer blant annet ulike teknikker for å ta kontroll over eget sinne før det går for langt, for eksempel Time-out og omfokusering.

Som hjemmearbeid øver de på å løse ubehagelig situasjoner uten vold.
- Det er vanskelig, så det må trenes på. Om de mislykkes er det gruppa som gir råd om andre måter å håndtere situasjonen på, sier Ystgård.

"Du kan bedre!"

I risikosituasjoner kan kvinnene gi seg selv gult kort, bokstavelig talt, for å roe seg ned.
- På mitt kort har jeg skrevet "Du kan bedre!". Jeg har det alltid med meg i veska, så det begynner å bli litt slitt i kantene, smiler kursdeltakeren Norgesglasset har møtt.

Sinnesirkel

Eksempel på en 'sinnesirkel' som brukes i behandlinga.

Foto: Ragnhild Sleire Øyen / NRK

Kulturstrøm

  • Norsk politi er på plass i Malmö – kjem frå Oslo Politidistrikt

    Eurovision-veka i Malmö er i gang, og norsk politi er på plass.

    Politidirektoratet vil ikkje seie kor mange frå norsk politi som skal hjelpe svensk politi.

    – Vi går ikkje ut med det eksakte talet på personar som skal delta, men kan stadfeste at personellet kjem frå Oslo Politidistrikt som har god kompetanse på denne typen oppdrag, skriv seksjonssjef Torgeir Haugen i ein e-post til NRK.

    I Sverige er arrangementet sett på som ein «nationell särskild händelse», som betyr eit stort politioppbod frå heile Sverige og nabolanda.

    Det er vente store demonstrasjonar i byen denne veka.

  • Nintendo varsler ny konsoll i år

    Det japanske spillselskapet Nintendo varsler at arvtakeren til deres spillkonsoll Switch vil bli presentert innen utgangen av selskapets regnskapsår, melder nyhetsbyrået AFP.

    Nintendo Switch er selskapets mestselgende konsoll noensinne. I desember 2023 var det solgt 139 millioner eksemplarer på verdensbasis.