Hopp til innhold

Støttet Pussy Riot fra scenen i Oslo

Bombetrusler, hylende hunder og forsvunne vitner er bare noen av elementene i rettssaken mot Pussy Riot. Når får de støtte fra rockelegenden Patti Smith.

Patti Smith

Patti Smith er kjent for sin glødende aktivisme. Slik så hun ut da hun sto på scenen i Oslo.

Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix

«Putin has pissed himself» sto det med store bokstaver på T-skjorten til rockelegenden Patti Smith da hun entret scenen i Oslo i går.

«Free Pussy Riot» sto det like under, og gjorde beskjeden til den russiske statslederen klar og tydelig

– Jentene i Moskva står tiltalt for å ha vært frie og for ha uttrykt seg, sa hun i et eksklusivt intervju med NRK like før hun gikk på scenen.

Risikerer syv års fengsel

Russia Punks vs Putin Maria Alekhina,Yekaterina Samutsevich, Nadezhda Tolokonnikova

Maria Alekhina, Yekaterina Samutsevich og Nadezhda Tolokonnikova risikerer syv år i fengsel.

Foto: Mikhail Metzel / Ap

Tre av medlemmene i Pussy Riot, Jekaterina Samutsevitsj (29), Nadezhda Tolokonnikova (22) og Maria Alyokhina (24), ble arrestert i mars, etter å ha sneket seg inn i Vår Frelser-katedralen i Moskva iført finlandshetter og fargerike klær.

Der holdt de en fem minutter lang konsert, hvor de blant annet ba om at jomfru Maria skulle jage president Vladimir Putin ut av landet.

Nå står de tiltalt for hooliganisme, motivert av religiøst hat og fiendtlighet, og risikerer syv års fengsel hvis de blir dømt.

Får støtte fra hele verden

Rettssaken mot de tre aktivistene startet på mandag, og har blitt møtt med stor interesse både i Russland og i verden ellers. Tirsdag gikk en gruppe britiske popartister ut og proklamerte støtte til bandet.

– Pussy Riot er unge mennesker fylt med energi og idealisme, og konsekvensene av idealisme er ikke alltid åpenbare for unge mennesker, sa hun for å forklare hvorfor hun støtter de tre jentene.

Flere ganger under konserten stoppet hun opp for å komme med støtteerklæringer, samtidig som hun beskyldte president Putin for å mangle humor.

– Det er det lille jeg kan gjøre for å vise min solidaritet, sa hun til NRK.

Se hele intervjuet her:

Patti Smith støttar Pussy Riots

Patti Smith om Pussy Riots

Truer med utkastelse

Pussy Riots aksjon fikk naturlig nok mye oppmerksomhet da den ble gjennomført, men også rettssaken mot de tre jentene følges tett av internasjonale medier.

Deler av interessen skyldes måten det hele gjennomføres på, noe Miriam Elder, Moskva-korrespondent for The Guardian, beskriver på følgende måte.

– Nå holder vakten på å bli skikkelig sur. Han sier at journalistene blir kastet ut hvis de fortsetter å le under rettsaken.

Utspørringen av vitnene har ikke gått uten forviklinger, da enkelte vitner ikke en gang var til stede under aksjonen.

– Så du hendelsen selv? Så du videoen? Hva er det egentlig du ble fornærmet av, spurte en av Pussy Riots forsvarere.

–At de brukte masker. At de satte opp utstyr.

Måtte evakuere etter bombetrussel

Ifølge Elder har det også vært flere praktiske utfordringer i rettssalen, deriblant høylytte politihunder som måtte bortvises fra lokalet.

– Hvert femte minutt runger "frihet for Pussy Riot" gjennom rommet, ropt fra en fyr på utsiden.

Tirsdag ettermiddag ble også hele rettsalen tømt, etter at det ble ringt inn en bombetrussel. Det var det ikke alle som fikk være med på, ifølge journalist Irina Galushko.

– Pussy Riots medlemmer sier at de ble etterlatt i bygningen, skriver hun på Twitter.

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters