Hopp til innhold

– Bestikket ligger igjen på bordet

Et forlatt hus i Lofoten skal inspirere Elvira Nikolaisen og hennes rocke-partnere.

– Her kan du se at det har bodd en mann. Det er noe maskulint over stedet, sier Elvira Nikolaisen om bildet hun har valgt ut i «Postkort 2012 - Sangen om Norge».

Huset på bilde skal ha blitt forlatt i 1965, og det er en helt egen myte knyttet til stedet. Postkort 2012 har prøvd å finne ut av hva som egentlig skjedde da huset ble forlatt.

Elvira Nikolaisen

Elvira Nikolaisen har valgt bilde, og er nå klar for å lage en sang for 'Postkort 2012'.

Foto: Per Ole Hagen / NRK

Bildet Elvira har valgt ut ble sendt inn til "Postkort 2012 - Sangen om Norge".

Du kan også sende inn bilder til vår blogg, og norske artister som Jan Eggum og Samsaya kan velge nettopp ditt bilde som grunnlag for deres nye sang.

– Forlatt midt i et måltid

Stedet kalles «Toralf-huset», og ligger i Røst kommune, ytterst på Lofoten i Nordland. Fotograf Klaus Skrudland har hørt en historie om hvordan huset ble forlatt:

Ifølge flere i nærområdet bodde det en mann i dette huset helt frem til 1965.

En dag gikk han ut i fjæra for å hjelpe en sau som hadde gått seg fast. Mannen skled på det sleipe underlaget, og slo seg i hjel. Siden har huset stått tomt og uberørt, forlatt midt i hverdagens vanlige gjøremål.

Klaus Skrudland er, på mange måter, hjernen bak Stian Fjelldals nyeste låt

Bildene til fotograf Klaus Skrudland skal nå inspirere både Elvira Nikolaisen og Stian Fjelldal.

– Jeg fikk øye på dette huset, og hadde så lyst til å ta bilde av det. Jeg gikk inn i stua, og satte med ned i sofaen.

– Det var porselen og bestikk på bordet, som om huset var blitt forlatt midt i et måltid. I hyllene var det medisiner, og det stod hermetikk i skapene. Men ingen var hjemme, forteller fotograf Klaus Skrudland.

– Vi forelsket oss umiddelbart

Elvira skal skrive sangen sammen med gitarist Egil Arntzen og vokalist Anton Ruud, og sammen falt de for bildet til Skrudland.

– Vi hadde alle bildene oppe på storskjerm, og valgte ut våre favoritter. Vi var overraskende enige om dette bildet.

Elvira synes at bildet har en helt egen følelse.

– Du ser med en gang at det er et flott bilde. Huset er veldig poetisk, og du blir umiddelbart nysgjerrig på historien. Samtidig er det en mørk og forurolignende stemning i bildet.

Hun forteller at sangen de skal skrive ikke kommer til å bli noen florlett poplåt.

– Det skal bli en vakker låt, men vi vil ende opp med en mørk rockeduett. Det er også en veldig sterk historie som hører med bilde.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Egil og Anton

Egil Arntzen (t.v.) og Anton Ruud (t.h) skal skrive sangen sammen med Elvira Nikolaisen.

Foto: Hanna Borge

Er historien sann?

Denne historien er kjent blant menneskene som bor i Røst. Men Klaus vet ikke helt sikkert om det er en vandrehistorie, eller den brutale virkeligheten.

– I dette området er det hundrevis av små øyer. Jeg hadde ingen båt for å komme meg over til huset, så jeg fikk haik av en gammel dame i en robåt. Hun fortalte meg denne fortellingen, forteller Klaus.

For å finne ut mer om huset ved sjøen sendte Klaus en e-post til ordføreren i Røst. Også han hadde hørt historien, men kunne ikke bekrefte at det var nøyaktig slik ting gikk for seg.

– Oj!

Elvira blir overrasket når hun får høre at det er tvil om historien er sann eller ikke, men det stopper ikke låtskrivningen.

– Det er egentlig ikke så farlig. Vi skal skrive en sang som kan leve sitt eget liv, og vi skal nok heller bygge på myten istedenfor å rive den ned.

– Dere skal dikte videre på historien?

– Helt klart. Vi ble nysgjerrig på denne historien, uansett om vi skulle skrive en låt eller ikke. Folk er jo glad i en god myte, uansett hvor sann den faktisk er.

Sannheten

NRK tar en sjanse og ringer til Røst kommune. Ved en tilfeldighet treffer vi på Anfrid Nilsen, som viser seg å være datteren til Toralfs niese, og vet hva som egentlig skjedde.

Vi forteller henne historien som har blitt sendt inn med bilde til Klaus Skrudland, og det viser seg at historien ikke stemmer. Den virkelige historien fant sted rundt 1974.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Toralf-huset på Røst.

Hvordan ble Toralf-huset egentlig forlatt?

Foto: Halvard Jakobsen, Picasa 2.0 / NRK

– Toralf var veldig glad i å gå på tur, og hadde flere sauer som beitet i fjellet. Han og en slektning skulle se etter disse sauene, og gikk hver sin vei på fjellet i området, forteller Anfrid.

– Toralf kom aldri fram til møtepunktet, og kameraten hans begynte å lete etter Toralf. Det viste seg at Toralf hadde falt ned i en steinrøys, og dødd av fallet.

Deretter hadde slektningen klatret ned i steinrøysa og båret Toralf helt ned til sjøen, hvor han hadde blitt lagt i en sjark.

– Det er fortsatt ingen som vet hvordan han klarte den styrkeprøven, avslutter Anfrid Nilsen.

Siden Toralf døde har huset stått tomt og forlatt.

Artisten Stian Fjelldal har også valgt et bilde av Klaus Skrudland. Dette bildet viser en kirkegård i Lofoten. Les om møtet mellom artist og fotograf.

Kulturstrøm

  • Buing under Israels øving til ESC-semifinale

    Da Israel øvde i Malmö onsdag kveld ble det buet fra salen. Ifølge opptak NRK har hørt og Aftonbladet. Den svenske avisen skriver også at sikkerhetsvakter stod langs trappen opp til scenen da den israelske artisten Eden Golan stod på scenen under generalprøven. Når den andre semifinalen går av stabelen torsdag sensurerer EBU lyden ut på lufta.

  • Får støtte frå pappa

    Den svenske artisten Eric Saade markerte støtte for Palestina under eit Eurovision-arrangement tysdag.

    No får han støtte frå pappa Walid Saade, melder Expressen.

    – Vi viser at vi finst og at det som pågår ikkje får skje, seier han til avisa.

    Besteforeldra til Eric Saade flykta frå Palestina til Libanon i 1948.

    Sweden Eurovision Song Contest Semi-Final
    Foto: Martin Meissner / AP
  • Regjeringen gir en million kroner til Rørosmartnan

    – Rørosregionen er en viktig region for Norge. En investering i kvalitet for investering for Rørosmartnan gir et godt bidrag. Sammen med det lokale næringslivet vil regjeringen bidra til at kulturhistorien og tradisjonene blir sikret på Røros og bevilge 1.000.000 kroner til Rørosmartnan, sier Jonas Gahr Støre.

    Støre var i vinter på besøk på Røros og åpnet arrangementet som første statsminister. Bidraget kommer I forbindelse med revidert nasjonalbudsjett, som legges fram 14. mai.

    – Dette er en merkedag for oss på Røros, og et viktig signal om at Rørosregionen er viktig også for hele Norge, sier ordfører Isak Veierud Busch (A).

    Støre på Rørosmartnan
    Foto: Statsministerens kontor