Hopp til innhold

Hegnar: Pressen har tatt standpunkt for asylbarna

– Pressen driver ukritisk kampanjejournalistikk for asylbarn, mener redaktør Trygve Hegnar.

Trygve Hegnar

Trygve Hegnar mener store deler av pressen er ukritisk når de skriver om de 450 asylbarna som nå sendes ut av Norge.

Foto: Erlend Aas / Scanpix

– Pressen kjører de på med snørr og tårer og regner med at statsmininsteren til slutt vil legge seg ned og omgjøre vedtaket, sier Hegnar.

Han mener pressen driver kampanjejournalistikk for asylbarna, og at det knapt skrives om foreldrene, som har fått avslag på sine asylsøknader.

– Pressen har tatt standpunkt

De siste ukenes mange historier om de 450 asylbarna som skal tvangsreturneres til sine hjemland, har satt sinnene i kok. Blant annet har det utløst demonstrasjoner mot norsk asylpolitikk.

Men ikke alle er ukritisk til at barna bør få bli i Norge. Trygve Hegnar, som er ansvarlig redaktør i Kapital, mener pressen har tatt et standpunkt og at de kjører en massiv kampanjejournalistikk for at barna skal få bli.

– En stor del av pressen har engasjert seg for disse såkalte asylbarna og en voldsom andel av avisene har skrevet om det både på reportasjeplass, kommentarplass og brevplass. Nesten alle har tatt standpunktet at det er så fælt at disse barna må reise ut med sine foreldre, sier Hegnar.

– Pressen underslår fakta

Hegnar mener pressen unngår å skrive om foreldrene og dermed underslår et et vesentlig faktum:

– Pressen har systematisk snakket om barna som får det så fælt om de må ut, men de har nesten ikke skrevet et ord om at det er foreldrene som har fått avslag på sine søknader, og at hvis de må reise ut må ta med seg sine barn.

Redaktør i Vårt Land, Jon Magne Lund, mener det er vel og bra med mediekritikk, men mener Trygve Hegnar med sine uttalelser går seg vill i sine egne formuleringsevner.

– Dette er ingen snørr- og tårerjournalistikk. Det jeg opplever er at man i enkelte tilfeller har brukt barn i artiklene for å eksemplifisere, og at dette skaper følelser. Her nevner han Neda Ibrahim som har vokst opp på Dale, som er Norges største asylmottak.

– Problematiserer maktas argumenter

Lund mener pressen har forsøkt å problematisere det som er maktas argumenter i denne sammenhengen, at vi har noe som heter FNs barnekonvensjon, som man er usikre på om Norge nå følger.

– Både statsmininsteren, justisministeren og hennes statssekretær har til de grader fått slippe til i mediene med sine synspunkter om disse 450 asylbarna.

I dag fikk en bosnisk familie vite at de etter 11 år blir sendt tilbake til Bosnia i morgen.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.