Hopp til innhold

– Kunne ikke ha laget «Life Of Brian» i dag

Terry Jones regisserte og spilte i Monty Python-filmen «Life Of Brian». Han sier i et nytt intervju at filmen neppe kunne ha blitt til i dag.

Terry Jones

Terry Jones mener verden har endret seg såpass mye at «Life Of Brian» ikke kunne ha blitt laget i dag.

Foto: Scanpix

Da «Life Of Brian» hadde premiere i 1979, ble den raskt en suksess på kino samt gjenstand for en heftig religionsdebatt. Mange kristne miljøer reagerte på harselasen med bibelhistorien, og mente filmen gjorde narr av Jesus.

Ateister mente på sin side at filmen burde gått hardere til verks, med en tydelig kritikk av kirken.

– Jeg hadde aldri trodd at den skulle bli så kontroversiell. Men da vi skrev manuset, husker jeg at jeg nevnte at vi kunne få noe religiøse galninger etter oss, men de andre sa «nei», forklarer Jones i et intervju med Radio Times, gjengitt av The Guardian.

– Religion var ikke så viktig

Terry Jones regisserte filmen, men var også skuespiller sammen med Python-kollegaene John Cleese, Michael Palin, Terry Gilliam, Eric Idle og Graham Chapman.

I intervjuet uttaler den 69-år gamle komikeren at han har sterk tvil om filmen kunne ha blitt laget i dag.

– Da vi lagde filmen var ikke religion så viktig, og dermed føltes den ikke spesielt kontroversiell heller. Men nå står religion mye sterkere, så jeg ville nok tenkt meg om to ganger før jeg hadde gjort noe tilsvarende i dag.

(Les mer under det «romerkritiske» klippet fra filmen.

Vil ikke lage satire om islam

I Norge ble filmen stoppet av Statens Filmkontroll, som mente den var blasfemisk. Dette utnyttet filmeselskapet, og i Sverige ble «Life Of Brian» markedsført som «filmen som er så morsom at den er forbudt i Norge».

Selv om kritikken fra kristne miljøer var voldsom, tror ikke Jones det ville være lettere å lage en tilsvarende film om islam.

– Se på hva som skjedde med Salman Rushdie, han skrev «Sataniske Vers» og måtte gjemme seg i ti år i frykt for å bli drept.

Mener filmen er overvurdert

«Life Of Brian» er hyllet for sin evig aktuelle tematikk, men Jones føler ikke at hyllesten er helt fortjent.

– Jeg er overrasket over at vi fortsatt diskuterer filmen, og at den fremdeles oppleves som relevant. Det skjer så mye annet interessant i verden, så jeg har ikke noe godt svar på hvorfor den fortsatt står så sterkt.

« Life Of Brian» er en ganske bra film, men jeg sitter med en følelse av at den er litt overvurdert, forklarer regissøren.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.