Hopp til innhold

– Jeg forsøkte å avvenne Jackson

I et politiavhør forklarer legen Conrad Murray at han forsøkte å avvenne superstjernen fra å bruke narkosemiddelet propofol.

Conrad Murray i retten fredag 7. oktober

Conrad Murray har så langt ikke gitt lyd fra seg i retten.

Foto: MARIO ANZUONI / Afp

Legen Conrad Murray sitter på tiltalebenken, anklaget for uaktsomt drap på Michael Jackson, som døde av en overdose av anestesimiddelet propofol.

Fredag spilte aktoratet av i retten et lydopptak som ble gjort under det første politiavhøret av Murray - like etter Jacksons dødsfall 25. juni 2009.

Murray har tidligere innrømmet å ha gitt sangeren legemiddelet propofol for at han skulle få sove, men nekter for at han har gitt Jackson for høye doser.

– Forsøkte å avvenne ham

Propofol

Denne tomme flasken med propofol ble funnet under et bord på soverommet til Michael Jackson like etter han døde.

Foto: MARIO ANZUONI / Reuters

I opptakene forteller Murray at han forsøkte å avvenne Jackson fra å bruke legemiddelet som tok livet av ham.

– Tre dager før han døde begynte jeg prosessen med å avvenne ham fra propofol. Han var min venn, og jeg ville hjelpe ham, sier Murray i politiintervjuet, som ble gjort to dager etter at Michael Jackson døde.

Murray sier videre at Jackson var svært motvillig til å ville kutte bruken av legemiddelet, og at han fortalte at andre leger hadde tatt i bruk propofol i kampen mot Jacksons kroniske søvnproblemer. Propofol er et anestesimiddel, som brukes for å legge pasienter i kortvarig narkose.

Han sier at han hadde blitt fortalt også av en annen lege hvor glad Jackson var i propofol.

I politiavhøret ga Murray sin versjon av hendelsene den skjebnesvangre dagen.

Desperat etter å få sove

Murray sier at Jackson hadde kommet hjem fra øving like etter midnatt. Legen, som tilbrakte mye tid i Jacksons hjem i Holmby Hills for å passe på superstjernen, tok i bruk en rekke legemidler for å forsøke å få ham til å sove.

Murray forteller at han ga Jackson 2 milligram lorazepam etter at en valiumpille viste seg å ha null effekt. I de neste seks-sju timene fikk Jackson en rekke injeksjoner, men fikk likevel ikke sove.

Michael Jackson død

Michael Jackson var allerede død da han ble brakt fra sitt hjem til sykehuset.

Foto: STR / Reuters

– Jeg må sove, dr. Conrad. Du vet at jeg ikke kan fungere om jeg ikke får søvn, skal den desperate superstjernen ha sagt til sin livlege.

Conrad Murray sier at Jackson da ba om å få «melk», et ord han brukte på propofol.

– Var ute i to minutter

Klokka 10.40 på formiddagen fikk Jackson en sprøyte med 25 milligram propofol – et legemiddel som han ifølge Murray hadde tatt hver natt i to måneder.

– Jeg satt en stund og fulgte med ham for å se at alt gikk bra. Så måtte jeg gå en tur på do, og forlot rommet. Da jeg kom tilbake etter bare et par minutter, så jeg til min store skrekk at han ikke pustet.

Murray sier at han gikk i gang med hjerte- og lungeredning. Han fikk varslet Jacksons sikkerhetsvakter, som tilkalte ambulansepersonell klokka 12.20.

I en halv time forsøkte de å gjenopplive Jackson, men like før klokken 13.00 ga de opp. Murray insisterte likevel på at Jackson skulle sendes til sykehus, hvor han ble erklært død klokka 14.26.

– Fant mange tomme pillebokser

Det to timers lange lydopptaket har aldri vært avspilt i offentligheten. Det har heller ikke blitt lekket ut informasjon om innholdet av opptaket, skriver nyhetsbyrået AP.

Politidetektiv Scott Smith var en av to politimenn som var tilstede under avhøret. Han var også blant de første som undersøkte huset til Michael Jackson, etter at artisten ble erklært død på sykehuset.

– Baderommet til Jackson var ekstremt rotete. Det var notater som hang på speilet og ting overalt, sa Smith i retten på fredag.

Ifølge Smith fant de også mange tomme pillebokser på badet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Toksikolog Dan Anderson og forsvarer J. Michael Flanagan

Toksikolog Dan Anderson og forsvarer J. Michael Flanagan er uenige om hvor stor rolle propofol spilte i Jacksons død

Foto: MARIO ANZUONI / Reuters

– Fokuserer for mye på propofol

Toksikolog Dan Anderson fortalte i retten at rester av propofol ble funnet i ulike deler av Jacksons kropp, blod og urin.

Murrays forsvarer J. Michael Flanagan mener rettsmedisinerne fokuserte for mye på funnet av propofol under obduksjonen av Michael Jackson.

Flanagan spurte Andersen om de muligens hadde glemt å ta effektene av det beroligende middelet lorazepam, med i vurderingen da de skulle finne dødsårsaken.

– Funn av propofol er viktig i alle saker vi jobber med, sikkert mye viktigere enn noen andre medisiner vi håndterer, svarte Anderson.

Kulturstrøm

  • 3 mill. til første samiske animasjonsfilm

    Norsk filminstitutt (NFI) melder fredag at animasjonsfilmen «Kunnskapens skog / Daajroen boelte» har fått 3 millioner i produksjonstilskudd.

    Ifølge NFI handler filmen om søsknene Anta og Bräjta som følger nordlyset til den parallelle verdenen Saajve

    Totalbudsjettet på den svensk-norske samproduksjonen er på nær 23 millioner kroner.

    Oskar Östergren Njajta står for regi og manus og produksjonsselskapet Krystallplaneten i Tromsø er med fra norsk side.

    Ifølge NTB blir dette historiens første animerte samiske langfilm. Den har planlagt premiere i 2026.

    «Kunnskapens skog» / «Daajroen boelte»er tidenes første samiske animerte langfilm.
    Foto: Bautafilm
  • Israel skjerper reiserådet til Malmö

    Israelske myndigheter har skjerpet reiserådet til Malmö i forbindelse med Eurovision.

    Det skriver Israel National News.

    Reiserådet er oppgradert fra 2 til 3. Det tidligere nivået innebærer at det eksisterer en «mulig trussel», mens det nye nivået innebærer en moderat trussel. Det betyr også at israelere som har planlagt å reise til Malmö, bør revurdere om turen er nødvendig.

    Det forhøyede nivået gjelder i perioden når Eurovision arrangeres i byen.

    (NTB)

  • Ingen palestinske flagg under Eurovision

    Publikum får ikke lov til å ta med palestinske flagg eller skilt med politiske budskap.

    Kun mindre flagg tilhørende deltakende land tillates, samt Pride-flagget.

    – Disse reglene er som året før. Det er ingen forandring, sier den svenske EBU-sjefen Martin Österdahl.

    Det ventes mange demonstrasjoner mot Israels deltakelse i Eurovision Song Contest (ESC) på grunn av landets krigføring i Gaza.

    Sikkerhetsoppbudet rundt arrangementet 7.–11. mai er svært omfattende.

    Vekterne som skal slippe inn publikum, har fått instrukser om å stanse folk med palestinske flagg samt skilter med politiske budskap.

    -
    Foto: AFP