Hopp til innhold

Hvor mange slaver har du i arbeid?

En ny test på nettet viser hvor mange slaver som må til for at vi kan kjøpe billig elektronikk og klær.

Slavetest

I en ny test kan du se hvordan kjøpsmønsteret påvirker verdens slavesituasjon.

Foto: Slavery Footprint (skjermdump)

Tidligere var det bare å ta en opptelling av arbeidsstokken for å se hvor mange slaver man hadde i arbeid, men dag er disse tallene mye vanskeligere å tyde.

Offisielt er slaveriet avskaffet, men det er ikke dermed sagt at det ikke lenger er et et verdensproblem. Fra tid til annen dukker det opp historier om hvordan elektroniske produkter, smykker og andre overflodsvarer produseres under umennesklige forhold, og testen prøver å sette fokus på problemet.

Forbruksmønsteret påvirker

Justin Dillon i organisasjonen Slavery Footprint ville prøve å sette fokus på problemet, og lanserte en nettside der folk kunne få testet sin globale samvittighet.

– Dette handler om folk som er tvunget til å arbeide uten lønn og under trusler om vold. Hvis de stikker av, risikerer de å sette familiene sine i stor fare, fortalte Dillon til Wired.com.

I testen må man svare på spørsmål om forbruksmønsteret sitt for å finne ut hva slags rolle man har i verdens slavesituasjon. Størrelsen på boligen, hva slags mat man spiser, hvor mye klær man har, og antallet elektroniske produkter man eier, er noen av faktorene som påvirker slavesituasjonen i verden.

– Tar du hundre smarttelefoner og setter dem etter hverandre, vet vi at i gjennomsnitt 3,2 mennesker har blitt utnyttet ved tilblivelsen av hver enkelt telefon, forklarer Dillon i intervjuet.

Slavery Footprint

Elektroniske produkter har ofte en brokete vei fra produksjonen til butikkhyllene i vesten.

Foto: Slavery Footprint

– Alvorlig situasjon

Beregninger tyder på at det kan være så mange som 30 millioner slaver i verden i dag. I et intervju med CNN hevder Dillon at tilstanden er svært alvorlig.

– Situasjonen er mye verre nå enn den var tidligere, men folk flest forstår ikke hvordan de påvirker det moderne slaveriet. Det er det vi prøver å forklare med denne testen.

Testresultatene beregner hvordan kjøp av velstandsprodukter fører til slavehold, og utviklerne håper at dette skal skape en økte bevissthet hos forbrukere i den vestlige verden.

Testen ligger på nett, men er også gjort tilgjengelig som applikasjon til smarttelefon, som sannsynligvis har hatt en lite hyggelig vei til butikkhyllene.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.