Hopp til innhold

Valgforsker advarer mot valgomatene

650.000 nordmenn har hittil brukt NRKs valgomat, fem dager før kommune- og fylkestingsvalget. – Bør brukes kritisk, sier valgforsker.

Video Endrer parti etter valgomat-test

NRKs Valgomat i bruk på en bærbar datamaskin. Nå advarer valgforsker mot å la forbrukertestene få for stor makt valgdagen.

Foto: Nyhetsspiller

Siden NRK la ut sin nettbaserte test 15. august har 650.000 brukt den for å finne ut hvilket parti som ligger nærmest deres meninger.

Erik Bolstad

Redaksjonssjef for nettjenester i NRK, Erik Bolstad, sier NRKs Valgomat har blitt tatt 650.000 ganger.

Foto: MOEN,JØRN H. / Dagbladet
Jon Helge Lesjø

Professor Jon Helge Lesjø advarer mot å la nettavisenes valgtester være avgjørende.

Foto: Simen Sveen / NRK

– Det er et ekstremt mye høyere tall enn hva vi har hatt tidligere. Men dette er også første gang vi har laget en valgomat for hver eneste kommune, sier Erik Bolstad, redaksjonssjef for nettjenester i NRK og ansvarlig for Valgomaten.

Nå advarer valgforsker Jon Helge Lesjø mot å la valgomatene få for mye innflytelse over ens avgjørelse på valgdagen 12. september.

– En slik valgomat er en blanding av underholdning og forbrukerinformasjon. Som all annen forbrukerinfo bør man vurdere den kritisk, selv om den kan gi en del indikasjoner på hvor man hører hjemme i det politiske landskapet, sier Lesjø, som er professor i planlegging og organisasjonsfag ved Høgskolen i Lillehammer.

– Fanger ikke opp ideologi

Etter Stortingsvalget i 2009 gjorde forskere ved Universitetet i Oslo en undersøkelse av valgomatenes betydning for folks stemmegivning.

Resultatene viste at snaut 40 prosent av velgerne hadde testet sine politiske syn hos en av nettavisene. Over halvparten av disse svarte at resultatet hadde «en viss betydning for partivalget».

Blant brukerne av NRKs valgomat som fikk et annet parti enn de opprinnelig hadde tenkt å stemme på, sier 20 prosent at de vil følge rådet fra valgomaten.

– Det synes jeg er et overraskende høyt tall, sier Erik Bolstad.

Professor Lesjø sier valgomatene sliter med å fange opp overordnede politiske syn.

– De er veldig opptatt av enkeltstandpunkter, og ser på partivalg som noe knyttet til standpunkt man tar i enkeltsaker. Det som ikke kommer fram er generelle ideologiske orienteringer som velgerne har. Slike er vanskelige å fange opp, sier Lesjø.

Bolstad sier NRK har tatt dette i betraktning i utviklingen av sin valgomat.

– Vi har brukt mye tid, blant annet sammen med valgforsker Bernt Aardal, på å utforme ideologiske spørsmål som skal dekke så brede politiske felt som mulig. En valgomat vil selvfølgelig aldri kunne fange opp alle aspekter som gjør at en person velger ett parti, men vi håper at grunnlaget i vår valgomat er bredt nok til å være en hjelp for brukerne, sier han.

– Resultatene stemmer med oppslutningen

I Dagbladets valgomat har 48 prosent endt på Høyre eller Frp, mens bare 16 prosent av brukerne har endt opp med Arbeiderpartiet. Dette er ikke i tråd med meningsmålingene.

NRK gir ikke ut sine tall, men redaksjonssjef Erik Bolstad sier resultatene i mange kommuner stemmer med den faktiske oppslutningen om partiene.

– Vi ser en god fordeling. I Årdal, som er en solid Arbeiderpartiet-kommune i indre Sogn, ligger Arbeiderpartiet høyt i Valgomaten. Og Høyre gjør det godt blant brukere i Bærum, sier han.

Hør saken fra Kulturnytt:

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.