Hopp til innhold

«Usedvanlig usmakelig og støtende»

Dagbladet provoserer med ny tegneserie og får sterk kritikk fra foreldre av barn med Downs syndrom. – Skjerp dere, svarer tegneserieskaperen.

Lars Langsrud, styreleder for Norsk nettverk for Down syndrom

Lars Langsrud, styreleder for Norsk nettverk for Down syndrom, er provosert over at Dagbladet har valgt å trykke serien.

Foto: Henrik Brattli Vold / NRK

Dagbladet får i dag hard kritikk fra foreldre med barn med psykiske handicap.

Årsaken er en ny tegneserie, «Downs duck», som viser hverdagen til en and med Down syndrom. Seriestripene som er lagt ut på dagbladet.no, og som også er gått i papiravisa viser alle en and som sikler, er overvektig og skråøyd.

«Downs Duck» av Ronny Haugeland

«Downs Duck» av Ronny Haugeland

Foto: Ronny Haugeland

Det har fått Lars Langsrud, styreleder for Nettverk for Down syndrom til å reagere kraftig.

– Dette er først og fremst usedvanlig usmakelig og støtende. Den er simpel, fordi utgangspunktet utelukkende er å gjøre narr av en gruppe mennesker som allerede er veldig svak, sier Langsrud til NRK.no.

Han har selv en datter med Downs syndrom, og han ble tipset om serien i går kveld av en annen forelder i nettverket. Langsrud har snakket med flere foreldre, som alle har reagert på serien.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Den bruker nedsettende generaliseringer om folk med Down syndrom, og bruker fordommer for å trekke dem ned. Hva blir det neste? Når kommer tegneserien om Nigger-Nils med store røde lepper og bastskjørt? Eller en tegneserie om Døve Dorte som alle kan gjøre narr av fordi hun ikke hører noe? spør Langsrud.

Forberedt på kritikken

Tegneserieansvarlig i Dagbladet, Snorre Bryne, var forberedt på kritikken.

– Jeg forståelse for at enkelte kan oppfatte denne serien som sårende, og det var ikke uventet at noen ville reagere, sier han til NRK.no

– Serien tar opp et tema som det kanskje ikke er gjort så mye humor rundt tidligere, så det er naturlig at ikke alle syns dette er morsomt, sier Bryne.

Serieskaper Ronny Haugland var også forbredt på kritikk og er mest overrasket over at det tok så lang tid.

Jeg er jo litt overrasket over at det tok så lang tid før det kom noen reaksjoner, figuren har eksistert i ti år og har gått i Dagbladet i ti striper, så det tok overraskende lang tid. Jeg hadde forventet at det skulle komme mer kritikk og på et tidligere tidspunkt.

Bryne sier intensjonen med serien er ikke å henge ut noen, men heller å bryte ned tabuer knyttet til Downs. Ved å synliggjøre en gruppe mennesker som ellers ikke slipper så mye til i offentligheten, kan man også åpne for en større alminneliggjøring og aksept for disse. Det ligger ingen bevisst provokasjon bak Dagbladets vurderinger for å trykke serien, men det er selvsagt synd at folk føler seg støtt av serien.

– Jeg oppfatter Downs Duck som en humanistisk serie der vi får et innblikk i hverdagslige situasjoner fra en person med et annerledes blikk på verden. Det er situasjonene som oppstår og ikke at personen har Downs som er det morsomme. Jeg tror og håper at Downs Duck er en serie som får leseren til å tenke, sier Bryne.

– Diskriminerende, mobbende og støtende

Utsagnet fra Bryne får Langsrud til å reagere.

– Dagbladet profilerer seg som en avis med en humanistisk profil, men her utviser de svært dårlig dømmekraft. Dette er i aller høyeste grad diskriminerende, mobbende og støtende, sier Langsrud.

Han trekker fram Bård Tufte Johansen og Harald Eia, som flere ganger har gjort narr av personer med Downs syndrom med i sine programmer, men som har ledd med, istedet for av.

– Det er ikke vitsing med Down syndrom som er problemet, men måten det gjøres på. Når fundamentet er å spille på fordommer er det ikke humor lenger, sier han.

– Må skjerpe seg

Ronny Haugland utfordrer Langsrud og andre som lar seg provosere til å se nærmere på hva det er de kritiserer.

– Jeg vil be kritikerne om å skjerpe seg. Hvis de leser serien vil de se at Downs Duck er mer enn en dum and med Downs. Det ligger mye mer bak figuren enn det man ser med en gang, så jeg utfordrer folk til å tørre å sette seg ned og lese det de kritiserer.

Om en måned er det slutt for serien i Dagbladet, både på nett og i papir.

– Serien er en gjesteserie i Dagbladet og er ment for å gå i en måned. Det vil ikke bli gjort noen vurderinger om hvorvidt den skal gå kortere eller lengre av dette, men som med alle andre serier som har hatt sitt utspring i Dagbladet kan man heller ikke utelukke et gjensyn., sier han.

– Vil denne saken legge noen føringer på hvilke serier dere velger i framtida?

– Vi har som mål å gi boltreplass til nye (og gamle) talenter, og vil fortsette med det selv om de kan oppfattes som provoserende av enkelte., sier Bryne.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.