Hopp til innhold

Vil lage fiskemat av dødsdømt

En dødsdømt fange i Texas vil gi kroppen sin til en kunstner. Kunstneren vil lage fiskemat av den.

Marco Evaristti

Evaristti sier at han planlegger å skape et kunstverk av den dødsdømte fangens kropp.

Foto: Henning Bagger / SCANPIX

Den dødsdømte fangen Gene Hathorn i Texas har gått med på å gi kroppen sin til den chilensk-danske kunsteren Marco Evaristti.

Evaristti sier til britiske The Art Newspaper at han planlegger å skape et kunstverk av Hathorns kropp.

- Jeg ønsker å dypfryse kroppen og lage fiskemat av den. Publikum på utstillingen skal så kunne mate hundrevis gullfisk med denne fiskematen, sier Evaristti.

Gene Hathorn

Dødsdømte Gene Hathorn

Foto: Texas Department of Criminal Justice

- Dreper med loven i hånd

I løpet av det siste året har Evaristti flere ganger besøkt Hathorn i fengselet i Texas.

- Jeg ønsker å skape bevissthet rundt det at mannesker blir drept med loven i hånd i vår vestlige sivilisasjon, sier Evaristti.

Kunstneren sier at han ikke synes ideen er kynisk eller uetisk.

- En advokat satt meg i kontakt med Hathorn og etter noen møter foreslo jeg at jeg kunne bruke kroppen hans, og han sa at han ønsket dette. Det virkelige problemet her er at mennesker blir drept med loven i hånd.

Juridiske utfordringer

Evaristti sier at noen amerikanske advokater tviler på at Hathorns testamente, som gir kunstneren rett på hans kropp, er gyldig.

- Men vi er sikker på at løse dette problemet før han blir henrettet, sier kunstneren.

Michelle Lyons, talskvinne for Texas Department for Criminal Justice, har uttalt til The Art Newspaper at dødsdømte kan utnevne en person til å disponere ens levninger, og at myndighetene ikke har noe med hvem dette i tilfelle er.

Gullfisk i blender

Han sier at han allerede har vært i kontakt med et selskap som har sagt seg villig til å hjelpe ham i prosessen, men nekter å si hvilket. Det er ennå ikke bestemt hvor utstillingen vil finne sted.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

The Goldfish Blender

'Helena - The Goldfish Blender', Marco Evaristti

Foto: www.evaristti.com

Evaristti ble internasjonalt kjent da han i 2000 plasserte gullfisk i elektriske blendere fylt med vann. Besøkende i galleriet kunne velge om de ville skru på blenderne og drepe fiskene, eller la være.

Kulturstrøm

  • Gitarlegenden Duane Eddy er død

    Eddy døde av kreft på sykehuset Williamson Health, opplyser kona Deed Abbate, ifølge nyhetsbyrået AP.

    Duane Eddy var født i delstaten New York, men bodde i Arizona da han fikk sitt store gjennombrudd med låten «Rebel-'Rouser» i 1958. Han ble også kjent for blant annet «Because They're Young» og sin versjon av Henry Mancinis «Peter Gunn».

    Eddy betegnes som en av rockehistoriens mest innflytelsesrike instrumentalister og var en stor inspirasjonskilde for artister som George Harrison, Bruce Springsteen og John Fogerty, skriver Guitar World.

    (NTB)

    Duane Eddy under Stagecoach Music Festival i Indio i California i 2014.
    Foto: AP
  • Fausa og Antonsen til scenen sammen

    Atle Antonsen, Trond Fausa og Vidar Magnussen er blant skuespillerne som er klare for komedien «Peter Pan går til helvete» på Chateau Neuf i januar 2025.

    Ifølge en pressemelding blir oppsetningen den første norske versjonen av «Peter Pan Goes Wrong», som er spilt på Broadway og West End tidligere.

    Kim Haugen skal regissere og Bjarte Hjelmeland er produsent, og også Siw Anita Andersen, Nils-Ingar Aadne, Kristine Grændsen, Jan Martin Johnsen, Modou Bah og Tiril Heide-Steen står på rollelisten.

    Lena Kristin Ellingsen og Trond Fausa Aurvag på «Oppenheimer»-premiere i London i 2023.
    Foto: Vianney Le Caer / Invision / AP
  • Forfatteren Paul Auster er død

    Forfatteren Paul Auster er død, 77 år gammel, melder New York Times.

    Den svært produktive forfatteren ble beskrevet som en «litterær superstjerne». Han ble kjent på 1980-tallet med sin postmodernistiske gjenopplivingen av noir-romanen.

    Forfatteren var for nordmenn mest kjent for New York-trilogien, «Moon Palace» og «Brooklyns dårskap». Bøkene kom ut i henholdsvis 1985-1987, 1989 og 2005. Auster skrev også dikt, essays og filmmanus, blant annet.

    Han døde i sitt hjem i Brooklyn, etter komplikasjoner i forbindelse med lungekreft.

    Auster giftet seg i 1981 med norskættede Siri Hustvedt, som også er forfatter. Paret har vært på flere turer til Norge og har også deltatt på Aschehougs hagefest sammen.

     Paul Auster fotografert i 2011. Han har grått hår, gredd tilbake, mørk frakk og skjorte. Han ser bestemt, men vennlig inn i kameraet.
    Foto: BOB STRONG / Reuters