Hopp til innhold

Harry Potter og Føniksordenen (4)

I helga er det premiere på den siste Harry Potter filmen. Dystrere enn det vi tidligere har sett fra tryllemiljøet ved Galtvort, skal vi tro Filmpolitiet.

Harry står foran nye utfordringer. Foto/Copyright: Warner Bros./Sandrew Metronome Norge
Foto: Murray Close / Murray Close

Av Grete Strøm, NRK P3

 

P3tv: Se hele anmeldelsen her

Les flere anmeldelser fra Filmpolitiet her

 

Harry Potter og Føniksordenen er en dystrere film enn det vi har sett fra tryllemiljøet ved Galtvort tidligere. Det er nok ikke enklere for Harry å bli eldre enn det er for andre.

 

Harry sliter

Allerede fra start møter vår mann på problemer: Den onde Voldemort er på ferde igjen for å prøve å ta livet av Harry Potter.

Etter et uheldig møte med to desperanter mens fetter Dudleif er tilstede, må Harry på høring i magidepartementet.

Han frikjennes, men det er tydelig at mange ikke tror på den ferske konfrontasjonen med Voldemort.Harry møter skjeve blikk også fra medelevene når han starter på femte året på Galtvort.

Som om ikke det var nok, plasserer departementet en ny lærer på skolen, professor Uffert. Det kommer ganske fort for en dag at den ferske professoren er ei skikkelig heks av den kjipe sorten.

Det tidligere underholdende faget forsvarsmagi blir nå til et tørt og teoretisk gjesp, og resten av skoledagen, samt fritida, blir et evig regelrytteri.

Når Harry oppi alt dette altså blir truet på livet av Voldemort, samt helt tydelig er i puberteten, sier det seg selv at han sliter litt.

 

Overraskende kjedelig

Regissør David Yates hadde nok lest både Harry Potter-bøkene og sett alle de fire tidligere filmene da han satte seg i regissørstolen.

Han tolker karakterene greit, men etter hvert blir det litt for mye av Harrys drømmerier og nattesvette. Historien er også ganske flat og ensidig, noe som gjør at det skumleste øyeblikket faktisk finner sted helt i starten, når desperantene entrer gompeverdenen.

For å være helt ærlig er det ikke berømmelig mye som fester seg ved denne filmen, annet enn at den kan beskrives som grei underholdning. Helt grei.

Rent dramaturgisk sett er det gjort noen grep som ikke helt samsvarer med hverandre.

Den gryende kjærlighetsaffæren mellom Harry og søte Cho er kanskje det merkeligste; Harry får sitt første kyss, men vi ser ikke noe mer til denne historien verken før eller senere. Cho – kva gjer du no?

Det uunngåelige sammenstøtet mellom Harry og onde Voldemort på slutten er også overraskende kjedelig, uten at jeg skal gå lenger og fortelle hvem som trekker det lengste strået. Det skjønner du kanskje sjøl uansett.

Men musikken er dritfin!

 

 

Kulturstrøm

  • Buing under Israels øving til ESC-semifinale

    Da Israel øvde i Malmö onsdag kveld ble det buet fra salen. Ifølge opptak NRK har hørt og Aftonbladet. Den svenske avisen skriver også at sikkerhetsvakter stod langs trappen opp til scenen da den israelske artisten Eden Golan stod på scenen under generalprøven. Når den andre semifinalen går av stabelen torsdag sensurerer EBU lyden ut på lufta.

  • Får støtte frå pappa

    Den svenske artisten Eric Saade markerte støtte for Palestina under eit Eurovision-arrangement tysdag.

    No får han støtte frå pappa Walid Saade, melder Expressen.

    – Vi viser at vi finst og at det som pågår ikkje får skje, seier han til avisa.

    Besteforeldra til Eric Saade flykta frå Palestina til Libanon i 1948.

    Sweden Eurovision Song Contest Semi-Final
    Foto: Martin Meissner / AP
  • Regjeringen gir en million kroner til Rørosmartnan

    – Rørosregionen er en viktig region for Norge. En investering i kvalitet for investering for Rørosmartnan gir et godt bidrag. Sammen med det lokale næringslivet vil regjeringen bidra til at kulturhistorien og tradisjonene blir sikret på Røros og bevilge 1.000.000 kroner til Rørosmartnan, sier Jonas Gahr Støre.

    Støre var i vinter på besøk på Røros og åpnet arrangementet som første statsminister. Bidraget kommer I forbindelse med revidert nasjonalbudsjett, som legges fram 14. mai.

    – Dette er en merkedag for oss på Røros, og et viktig signal om at Rørosregionen er viktig også for hele Norge, sier ordfører Isak Veierud Busch (A).

    Støre på Rørosmartnan
    Foto: Statsministerens kontor