Hopp til innhold

– En bauta i samisk håndverk

Snart 80 år gamle Jon Ole Andersen har ingen formell utdannelse, men er en bauta i det samiske håndverksmiljøet. I går ble han hyllet med en egen utstilling.

Jon Ole Andersen

Jon Ole Andersen er stolt over at museet i Karasjok har laget en egen utstilling til ære for ham.

Foto: Torgeir Varsi / NRK

– Det er veldig hyggelig at det er så stor interesse blant folk å komme hit for å se på det arbeidet jeg hittil har gjort. Kanskje dette kan være med på å stimulere andre til å arbeide med samisk håndverk, sier en ydmyk Jon Ole Andersen like etter at hyllestutstillingen ble offisielt åpnet i går kveld.

I juli 2012 fyller Jon Ole Andersen 80 år. I den forbindelse har «RiddoDuottarMuseat – Sámiid Vuorká-Dávvirat» i Karasjok laget en utstilling som skal være en hyllest til duodjiutøveren Jon Ole og hans utøvelse av samisk håndverk gjennom et langt liv.

Utstillingen omfatter Andersens arbeider, dudodji-gjenstander og skinnbåt og ble åpnet 21. juni 2012 og vises til 31. august 2012. Det er også laget et hefte med bilder og tekst på samisk og norsk, skrevet av andre samiske kunstnere, duojárat og bekjente av han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Jon Ole Andersen

Jon Ole Andersen tok seg god tid til å signere bilder av seg selv.

Foto: Torgeir Varsi / NRK

– Betyr utrolig mye for samisk duodji

Direktør Inga Hermansen Hætta ved Duodjeinstituhtta i Kautokeino var tilstede under gårsdagen åpning. Instituttet gir råd i forbindelse med fagutvikling, produktutvikling, prosjektsøknader og markedsføring av duodji, og Hætta er full av lovord for det Jon Ole Andersen står for som duodji-utøver.

Inga Hermansen Hætta

Duodjidirektør Inga Hermansen Hætta.

Foto: Anna Anita Guttorm

– Han betyr utrolig mye. Jon Ole er en ydmyk og stillferdig person. Dette er nyttige egenskaper når han gir råd, driver med opplæring eller skal vise til noen hvordan noe skal gjøres. Dette er med på å gi en trygghet for alle de som vil lære duodji av ham. Jon Oles duodji betyr vannvittig mye for hele Sápmi og jeg mangler ord for å beskrive betydningen av hans arbeid, sier Hætta.

Andersen har i tillegg til å være en nyttig ressurs for duodjimiljøene i Indre-Finnmark også vært med på å gjenopplive interessen for og kunnskapen om duodji i Lovozero i Russland. Han har flere ganger reist til den lille samebygda på Kolahalvøya for å lære opp duodjiinteresserte ungdommer. Flere av disse ungdommene lever i dag av duodji og driver med opplæring av nye duodjiutøvere.

– Han er en vidunderlig person og en fantastisk dyktig duodjiutøver, sier Inga Hermansen Hætta.

– Lærte litt trearbeid i barndommen

Jon Ole Andersen er født i 1932 i Horbmá i daværende Polmak kommune, som nå heter Deatnu/Tana.

Andersen har arbeidet som vaktmester og museumspreparant. De siste 20 årene har han vært duodjiutøver og kunstner på heltid. Arbeidene hans har vært på mange utstillinger og han har fått mange utmerkelsker for arbeidet sitt.

Jon Ole Andersen utstilling

I utstillingen kan du se blant annet Jon Ole Andersens spesielle båt laget av selskinn.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Jon Ole Andersen Andersen mottok Karasjok kommunes kulturpris i 1994 og ble utnevnt til æresduojár ved Sámi allaskuvla/Samisk høgskole i Kautokeino samme år.

Uten formell utdannelse har han nådd langt med utøvelsen av sitt håndverk, eller duodji som det kalles på samisk. Han er blant annet blitt brukt som sensor til eksamen i duodji hovedfag.

– Allerede i barndomen hadde jeg lært litt trearbeid. Der oppe ved Buolbmátjávri bodde en mann som var gift med tanta mi, Jávrre-Juhán. Han var en svært flink håndverker. Han laget litt av hvert: sleder, seletøy og mye annet. Og da jeg var ferdig på skolen så begynte jeg som snekker, forteller Jon Ole Andersen i en nettartikkel skrevet av Svein Lund for skuvla.info .

Jon Ole Andersen utstilling

I utstillingen er det også et portrett av Jon Ole Andersen og noen av knivene han har laget.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

På den tiden Andersen startet som snekker var det stort behov for nevenyttige folk over hele landet.

– Da, rett etter krigen, var det selvsagt mye byggearbeid. Alle som kunne, de bygde. Først var jeg med de andre og etter hvert begynte jeg å bygge selv, forklarer Andersen.

Da Polmak internat ble nedlagt i 1966 søkte Jon Ole Andersen seg til internatet i Karasjok som vaktmester. Han fikk stillingen og Jon Ole Andersen har siden da bodd i den lille samebygda.

– Det å holde på med duodji gir meg godt humør på alle måter. Det gjelder særlig når jeg går ut i naturen for å finne materialer jeg kan bruke. Da får jeg frisk luft og ser mye vakkert ute i naturen og jeg får tenkt over hva jeg kan lage av forskjellige ting, forklarer Jon Ole Andersen.

Jon Ole Andersen utstilling

Selskinnsbåten til Jon Ole Andersen beskrives som et mesterverk.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Korte nyheter

  • 39 duššan dulvái Brasilas

    Garra arvvit Lulli-Brasila Rio Grande do Sul guovllus lea dahkan ahte 39 olbmo leat duššan, ja vel 68 leat ain jávkosis.

    Nu čállá AP.

    Siviilasuodjalus Brasiilas dajai bearjadaga ahte arvvit duššadit gávpogiid ja leat bággen duháhiid vuolgit ruovttuineaset.

    Guovllus maid ásset eamiálbmogat, geaidda maid čuohcá garrasit, čállá AP.

    Dát lea njealját jápmadulvi Brasilas jagis, maŋŋil dulvadeami suoidnemánus, čakčamánus ja skábmamánus 2023 ja dat godttii oktiibuot 75 olbmo.

    Brasiila geologiijadoaimmahat muitala ahte dát lea vearrámus dulvi man sii leat registreren goassige.

    Muhtun gávpogiin lei čáhci alimus dásis dan rájes go registreremat álge measta 150 jagi dás ovdal, čállá lágádus.

    A highway is partially submerged by flood waters caused by heavy rains, in Porto Alegre, Rio Grande do Sul state, Brazil, Friday, May 3, 2024.
    Foto: Carlos Macedo / AP Photo
  • Over 130 skader etter Nato-øvelse i Norge

    28 skader på husdyr og to meldte skader på dyrket mark er blant de 130 skadene som er meldt inn etter Nato-øvelsen Nordic Response i mars.

    Over 20.000 soldater fra 13 land deltok i øvelsen Nordic Response fra 3. til 14. mars, som ble gjennomført i nordlige deler av Norge, Sverige og Finland.

    Totalt er det meldt inn 131 skader i Norge så langt som følge av øvelsen, skriver Nationen. Det er meldt inn flest skader på materiell, veier og husdyr, og det kommer fortsatt inn nye meldinger om skader, opplyser Bø.

    – Jeg syns det er en normal mengde. Når folk nå har fått summet seg litt, og snøen begynner å forsvinne, så vil det nok komme mer. Samtidig, når jeg tenker på hvor stor øvelse det var, er det nok litt mindre enn normalt, sier Marianne Rygh Bø, miljøvernoffiser i Forsvaret.

    Skadene på husdyr som er meldt inn, dreier seg hovedsakelig om reinsdyr, opplyser Bø.

    – Vi hadde blant annet en hendelse med et helikopter som fløy feil, fordi piloten misforsto hvor de kunne fly. Så flere av sakene gjelder en hendelse. Det er tilfeller der rein er blitt spredt, eller er blitt blandet sammen, sier Bø.

    (©NTB)

  • Samisk forsker fikk pris

    Lovisa Mienna Sjöberg har blitt tildelt Stiftelsens forskningspris for Sverige og kristen tro for oppgaven «Living in constant blessing. En studie av sivdnidit som religiøs praksis (2018)».

    Det skriver stiftelsen på sine nettsider.

    Prisen ble delt ut i Holy Trinity Church i Uppsala 3. mai 2024.

    Stiftelsen Sverige sier dette om prisvinneren:

    – Lovisa Mienna Sjöberg har i sin studie av «sivdnidit» fremhevet en nordsamisk religiøs praksis og overbevisende argumentert for at den kan ses som kontekstualisering av kristen tro i samisk kultur og natursyn.

    Lovisa Mienna Sjöberg er universitetslektor (førsteamanuensis) ved Samisk universitet/Sámi Allaskuvla i Kautokeino/Guovdageaidnu i Norge og har doktorgrad ved Det teologiske fakultet i Oslo. Hun har spesialisert seg på åndelige tradisjoner og praksiser i Sápmi og samisk historie og nåtid i forhold til tro og kirke.

    Førsteamanuensis Lovisa Mienna Sjöberg ved Samisk høgskole har blitt tildelt forskningspriset fra Stiftelsen Sverige och kristen tro.
    Foto: Samisk høgskole