Hopp til innhold

Sameland inn og husfreden ut

Vet du hvor mange mennesker det trengs for å lage en TV-serie? Det er ganske mange.

Sameland

Ida Gabrielsen klipper i gang en tagning til TV-serien 'Sameland.'

Foto: Roger Manndal, NRK

Ken Are Bongo

Ken Are Bongo er en av få som er sertifisert til å jobbe med steady-cam i Finnmark.

Foto: Roger Manndal, NRK

– Stille! Fokus! Kjør lyd! Kjør!

De rundt tyve personene som står blant tunge kameraer og lange mikrofon-bommer i stua, blir helt stille. Alles fokus rettes mot spisebordet, hvor lille Josefine forteller Aslak og storesøster Anneli om hvor lite redd hun egentlig hadde vært her om dagen, da...

Mor kommer fra kjøkkenet med en mugge med saft, og spør ertende Aslak om han ikke har lagt merke til hvor ungdommelig og flott hun er blitt med den nye ansiktskremen fra....

– Kutt!, vi tar det en gang til. Crewet i stua, som til nå har stått urørlige som om de var fastfrosset i tiden, våkner til liv igjen, og huset fylles atter med lyden av et tyvetalls mennesker.

Hjem, kjære hjem

Bente Monica Hætta

Bente Monica Hætta kjenner nesten ikke igjen sin egen stue.

Foto: Roger Manndal, NRK

Vi befinner oss på settet til TV-serien med arbeidstittelen "Sameland". Nærmere bestemt i stua til Bente Monica Hætta og familien, langs bredden av Kautokeinoelva.

Bente selv står noe skrekkslagen, og bivåner det hele på trygg avstand. Inntil for bare et par uker siden, hersket selve husfreden i denne stua.

Husfreden er byttet ut med kabler og stativ, fotografer, lydmenn, kokker, rekvisitører, frisører. For å nevne noen.

– Jeg hadde ingen anelse om at dette skulle bli så voldsomt! Jeg så for meg et par mennesker og et kamera, sier Bente noe spakt.

Stjerner på settet

Mikkel Gaup og Vilja

– Det er kjempekult å være i Kautokeino igjen og filme, sier en Mikkel Gaup i toppform. Her sammen med Vilja like før skyting.

Foto: Roger Manndal, NRK

Dette er i aller høyeste grad voldsomt. Faktisk er dette den største produksjonen til NRK Super noensinne, med et budsjett på svimlende 22,5 millioner norske kroner.

Aktører fra filmbransjens øverste hylle er hentet inn for å fange noen øyeblikks magi, som skal projiseres ut gjennom ti episoder på statskanalen. Nils Gaup har regirolle, Fotograf Peter Mokrosinski har blant annet jobbet med de to første Millenium filmene bygget på Stieg Larssons suksessromaner. For å nevne noen. Også selvsagt Mikkel Gaup, da.

Mikkel Gaup spiller nok en gang en mann ved navn Aslak, men denne gangen uten å legge livet som innsats.

– Stille! Fokus!...

De samme kjøttkakene

Innspillingsleder Ida Gabrielsen roper ut gjennom summingen av filmfolk, og den tidligere stua til Bente fryser til is igjen. Fra en myk og dyp skinnsofa har undertegnede orkesterplass til de urørlige menneskene som følger aktørene rundt kjøkkenbordet.

Gard Emil Elvenes

Gard Emil Elvenes har en av hovedrollene, men han hadde fri den dagen NRK var innom.

Foto: Roger Manndal / NRK

De spiser rykende varme kjøttkaker. Og Josefine forteller Aslak og storesøster Anneli om hvor lite redd hun egentlig hadde vært her om dagen, da...

Igjen og igjen. De samme replikkene. De samme kjøttkakene. Mens de lydløse kameramennene smyger rundt, med en heftig rigg stroppet fast til kroppen.

– Kutt! perfekt! Etter seks tagninger er det visstnok i boks, og skuespillerne får seg en kort pause mens den tidligere stua til Bente rigges om.

– Himmelen er så stor

Tuva og Vilja løper ut av stua, og slenger seg ned på en madrass i et av de tilstøtende rommene. For første gang i sine unge liv, jobber de som profesjonelle skuespillere. Og de elsker det:

Elle Marja Eira

Elle Marja Eira er innspillings assistent på settet.

Foto: Roger Manndal, NRK

– Jeg lever drømmen min, dette har jeg drømt om hele livet, sier Anneli mens Vilja nikker samtykkende ved siden av.

Begge er de ganske langt hjemmefra. Tuva fra plankebyen Fredrikstad, og Vilja fra tigerstaden Oslo.

– Det er så vakkert her i Kautokeino. Himmelen er så stor, og i går kveld så jeg nordlyset. Det er liksom så mye penere....og renere, sier Tuva tankefullt.

– Det er fint her, men jeg elsker jo Grünerløkka. Også savner jeg pappa kjempemye, forteller Vilja.

Hør intervjuet med de kommende stjernene her:

Tuva og Vilja

– Vi er blitt veldig gode venninner, sier Tuva Marie Høili Pettersen (12) og Vilja Krokan Teksum (8).

Foto: Roger Manndal, NRK

Hadde ingen anelse...

– Okei folkens, da gjør vi oss klar til nye tagninger!

Innspillingslederens bestemte kommandorop, oppfattes av samtlige, og alle inntar etterhvert sin posisjoner.

Undertegnede lister seg ut ytterdøra, og tenker noen av de samme tankene Bente tenkte før husfreden flyttet ut:

– Jeg hadde ingen anelse om at dette var så voldsomt! Jeg så for meg et par mennesker og et kamera...

På settet til Sameland

Fotograf Peter Mokrosinski (tv), instruerer hvilke bilder han vil ha.

Foto: Roger Manndal, NRK

Korte nyheter

  • 39 duššan dulvái Brasilas

    Garra arvvit Lulli-Brasila Rio Grande do Sul guovllus lea dahkan ahte 39 olbmo leat duššan, ja vel 68 leat ain jávkosis.

    Nu čállá AP.

    Siviilasuodjalus Brasiilas dajai bearjadaga ahte arvvit duššadit gávpogiid ja leat bággen duháhiid vuolgit ruovttuineaset.

    Guovllus maid ásset eamiálbmogat, geaidda maid čuohcá garrasit, čállá AP.

    Dát lea njealját jápmadulvi Brasilas jagis, maŋŋil dulvadeami suoidnemánus, čakčamánus ja skábmamánus 2023 ja dat godttii oktiibuot 75 olbmo.

    Brasiila geologiijadoaimmahat muitala ahte dát lea vearrámus dulvi man sii leat registreren goassige.

    Muhtun gávpogiin lei čáhci alimus dásis dan rájes go registreremat álge measta 150 jagi dás ovdal, čállá lágádus.

    A highway is partially submerged by flood waters caused by heavy rains, in Porto Alegre, Rio Grande do Sul state, Brazil, Friday, May 3, 2024.
    Foto: Carlos Macedo / AP Photo
  • Over 130 skader etter Nato-øvelse i Norge

    28 skader på husdyr og to meldte skader på dyrket mark er blant de 130 skadene som er meldt inn etter Nato-øvelsen Nordic Response i mars.

    Over 20.000 soldater fra 13 land deltok i øvelsen Nordic Response fra 3. til 14. mars, som ble gjennomført i nordlige deler av Norge, Sverige og Finland.

    Totalt er det meldt inn 131 skader i Norge så langt som følge av øvelsen, skriver Nationen. Det er meldt inn flest skader på materiell, veier og husdyr, og det kommer fortsatt inn nye meldinger om skader, opplyser Bø.

    – Jeg syns det er en normal mengde. Når folk nå har fått summet seg litt, og snøen begynner å forsvinne, så vil det nok komme mer. Samtidig, når jeg tenker på hvor stor øvelse det var, er det nok litt mindre enn normalt, sier Marianne Rygh Bø, miljøvernoffiser i Forsvaret.

    Skadene på husdyr som er meldt inn, dreier seg hovedsakelig om reinsdyr, opplyser Bø.

    – Vi hadde blant annet en hendelse med et helikopter som fløy feil, fordi piloten misforsto hvor de kunne fly. Så flere av sakene gjelder en hendelse. Det er tilfeller der rein er blitt spredt, eller er blitt blandet sammen, sier Bø.

    (©NTB)

  • Samisk forsker fikk pris

    Lovisa Mienna Sjöberg har blitt tildelt Stiftelsens forskningspris for Sverige og kristen tro for oppgaven «Living in constant blessing. En studie av sivdnidit som religiøs praksis (2018)».

    Det skriver stiftelsen på sine nettsider.

    Prisen ble delt ut i Holy Trinity Church i Uppsala 3. mai 2024.

    Stiftelsen Sverige sier dette om prisvinneren:

    – Lovisa Mienna Sjöberg har i sin studie av «sivdnidit» fremhevet en nordsamisk religiøs praksis og overbevisende argumentert for at den kan ses som kontekstualisering av kristen tro i samisk kultur og natursyn.

    Lovisa Mienna Sjöberg er universitetslektor (førsteamanuensis) ved Samisk universitet/Sámi Allaskuvla i Kautokeino/Guovdageaidnu i Norge og har doktorgrad ved Det teologiske fakultet i Oslo. Hun har spesialisert seg på åndelige tradisjoner og praksiser i Sápmi og samisk historie og nåtid i forhold til tro og kirke.

    Førsteamanuensis Lovisa Mienna Sjöberg ved Samisk høgskole har blitt tildelt forskningspriset fra Stiftelsen Sverige och kristen tro.
    Foto: Samisk høgskole