Hopp til innhold

Fortsatt alvorlig for samiske språk

I dag ble statusrapporten for Handlingsplan for samiske språk presentert. Rapporten viser en positiv utvikling for samiske språk, men situasjonen er fortsatt alvorlig.

Rigmor Aasrud og Raimo Valle.

Statsråd Rigmor Aasrud og statssekretær Raimo Valle.

Foto: Siv Eli Vuolab / NRK

– Et viktig resultat så langt er en større bevissthet om de samiske språkene både hos offentlig myndigheter og i samfunnet for øvrig, sa statsråd Rigmor Aasrud da statusrapporten for Handlingsplan for samiske språk i Skånland i Troms tidligere i dag.

Handlingsplan for samiske språk ble lagt fram våren 2009, og har en tidsramme på fem år. Statusrapporten er utarbeidet i dialog med Sametinget og gir en oversikt over tiltakene som ble lansert i 2009 og hvordan de er gjennomført. Flere tiltak er styrket, og nye tiltak er kommet til.

Regjeringen vil at samiske språk skal være naturlige bruks- og
samhandlingsspråk, også i kontakten med det offentlige.

Handlingsplan for samiske språk - status 2010 og videre innsats 2011

– Et av de viktigste grepene er å synliggjøre at vi har tre likeverdige samiske språk i Norge, slik at samiske språk blir en selvfølgelig del av samfunnslivet. Likeverdig utvikling av de tre samiske språkene krever spesiell innsats overfor lulesamisk og sørsamisk språk, sier Aasrud.

Langsiktig og kontinuerlig innsats

Arbeidet for å styrke de samiske språkene krever en langsiktig og kontinuerlig innsats på de fleste sektorområdene og på alle forvaltningsnivåer. Alle de samiske språkene er av UNESCO klassifisert som truede språk.

– Situasjonen for samiske språk er alvorlig, og vi kan ikke være stilltiende vitner til at en nasjonal kulturarv blir borte. Derfor er arbeidet for samiske språk er en prioritert oppgave for regjeringen. Det aller viktigste er likevel den enkeltes valg: Skal de samiske språkene videreføres, må de snakkes og skrives som aktive bruksspråk, sier statsråd Aasrud.

Tiltakene i handlingsplanen retter seg inn mot tre hovedområder – Lære, Bruke og Se – opplæring, bruk av samisk i kontakt med offentlig forvaltning, og synliggjøring av de samiske språkene.

Samiske språk står sterkere i den offentlige bevissthet enn noen gang. Lover og ordninger som ivaretar språklige rettigheter har bidratt til å øke samiske språks status.

Handlingsplan for samiske språk - status 2010 og videre innsats 2011

Kartlegger bruken av språkene

Sametinget, Kunnskapsdepartementet og Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet samarbeider om en større kartlegging av bruken av de samiske språkene.

– Sametinget har en svært viktig rolle når det gjelder å ta vare på og videreutvikle samiske språk, og vi ønsker å videreføre det gode samarbeidet, sier statsråd Aasrud.

Regjeringen har de siste tre årene sikret en økning på til sammen 23 millioner kroner til samiske språk over Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementets budsjett, hvorav 12 millioner kroner er overført til Sametinget.

Dette kommer i tillegg til de andre departementenes satsinger på samisk språk innenfor sine ordinære budsjetter.

Korte nyheter

  • Nubbi guovža bahččon Finnmárkkus

    Les på norsk.

    Gaskavahko eahkeda bahčui nubbi guovža Finnmárkkus. Eanat lei árabut beaivet mannan ealu sisa Ruovdevuonbađas Mátta-Várjjagis, guottetáiggis. Boazodoallit vigge gevret guovžža eret, muhto das ii lean ávki.

    – Sii nagodedje gevret guovžža 10 km eret ealus, muhto guovža jorgalii ja manai fas ealu sisa, lohká Stáhta luonddubearráigeahčču boraspireossodaga seniorráđđeaddi, Pär Nilsen NRK:i.

    Nilsen dadjá boazoeaiggát ja Stáhta luonddubearráigeahčus lei gulahallan Birasdirektoráhtan beaivvi miel.

    Go guovža jorggihii ealu guvlui fas, de ožžo báhčinlobi.

    – Ohcan manai njálmmálaččat, ja báhčinlohpi addui čálalaččat, dadjá Nilsen.

    Dá lea nubbi guovža mii Finnmárkkus bahčču dán vahko. Gaskavahko iđida bahččui guovža Porsáŋggus.

    Bjørn skutt i Jarfjord i Sør-Varanger 8. mai 2024.
    Foto: Statens naturoppsyn/Miljødirektoratet
  • Nok en bjørn skutt i Finnmark

    Onsdag kveld ble ytterligere en bjørn skutt i Finnmark. En hannbjørn hadde tidligere på dagen gått inn i en reinflokk i Jarfjord i Sør-Varanger. Bjørnen ble forsøkt jaget bort av reindriverne, men forsøket var nytteløst.

    – De prøvde å jage bjørnen bort på en distanse på ti kilometer. Men bjørnen snudde, og gikk på nytt inn i reinflokken, sier seniorrådgiver i rovviltseksjonen til Statens naturoppsyn, Pär Nilsen, til NRK.

    Det var kalving i reinflokken. Nilsen sier reineier og Statens naturoppsyn hadde dialog med Miljødirektoratet igjennom dagen.

    Det var da bjørnen på nytt gikk inn i reinflokken at Miljødirektoratet ga fellingstillatelse for bjørnen.

    – Søknaden ble gitt muntlig, mens fellingstillatelsen ble gitt skriftlig, sier Nilsen.

    Dette var den andre bjørnen som ble felt i Finnmark denne uka. Onsdag morgen ble en bjørn skutt i Porsanger.

    Onsdag morgen ble en bjørn felt i Porsanger i Finnmark. Den ble skutt etter at Miljødirektøratet innvilget fellingstillatese etter en søknad fra flere reinbeitedistrikt og beitelag.

    Bjørn skutt i Jarfjord i Sør-Varanger 8. mai 2024.
    Foto: Statens naturoppsyn/Miljødirektoratet
  • Kvalifiserte seg til UKMs landsfestival med duodjeutstilling

    Loga sámegillii.

    Anna Kalvåg og Isak Øvrevoll har kvalifisert seg til å delta på UKMs landsfestival med hver sin duodjeutstilling.

    Det skriver Hamarøy kulturskole på sine sider. I alt fire elever fra Hamarøy kulturskole har kvalifisert seg til landsfestivalen.

    Ingebjørg Jakobsen ja Julia Paulsen kvalifiserte seg til Bodø med sin egneskrevne låt «Glømte ting».

    – Vi gratulerer stort, og er veldig stolt av dere, skriver kulturskolen.

    Landsfestivalen arrangeres i Bodø 21.-25. juni, og hele 500 ungdommer har alle gått videre fra sine fylkesfestivaler og møtes i Bodø i juni.

    UKM fylkesmønstring, Isak Øvrevoll, Anna Kalvåg
    Foto: Elena Junie Paulsen / NRK