Hopp til innhold

Svensk rein drevet tilbake

Svensk rein som var flyttet ulovlig inn på norsk område ved Sørdalen i Bardu kommune, er nå drevet tilbake. Reineierne roser norske myndigheter for handlekraft.

 - Vi har hele tiden fått stor støtte fra norske myndigheter. De bør roses for resolutt handlekraft, sier lederen i Gielas reinbeitedistrikt Johan Anders Eira.

 

Jaget med helikopter

Flokken med 700 reinsdyr fra Talma sameby i Sverige ble jaget tilbake fra norsk jord over til Sverige sist fredag ved bruk av helikopter. Tilbakeflyttingen ble gjennomført av norske reindriftsmyndigheter etter krav fra reineierne i Gielas reinbeitedistrikt.

- Vi er glad for at tilbakeflyttingen skjedde uten unødvendig opphold og før Talma flokken ble sammenblandet med våre rien, sier Eira.

Prøvde å flytte 4000 dyr

Det var fredag 20. juli at Talma sameby drev reinflokken sin gjennom grensegjerdet mellom Gielas og Talma i Sørdalen i Bardu kommune og vestover inn i Gielas reinbeitedistrikt. Dette ble observert av tre reingjetere fra Gielas.

- Reingjerterne observerte at de i utgangspunkt prøvde å drive hele flokken gjennom gjerdet, cirka 4000 reinsdyr. Men heldigvis snudde storparten av reinflokken, slik at bare cirka 700 reinsdyr kom over grensen til vårt område, sier Eira.

Norske reingjetere skal ha sett at de svenske reineierne brukte helikopter, terrenggående kjøretøy samt hunder til å drive flokken over til Norge.

Smitteeffekt

Denne striden har rast i mange år, og dreier seg om reineierne i den svenske samebyen Saarivuoma skal ha lov til å la reinen beite på norsk side av grensen.

Norske myndigheter mener at de svenske reinene ikke har lov til å være i Indre Troms. Svenske myndigheter mener det motsatte og har støttet seg til Lappekodisillen og en høyesterettsdom fra 1968 om Altevatnsaken. I dommen slås det fast svenske reindriftssamer var i området allerede ett hundre år før grensene ble fastlagt i 1751. 

Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK