Hopp til innhold

- Guatemalas urfolkssituasjon endrer seg

Maya-indianerne har lenge blitt utsatt for overgrep, men nå har folket begynt å posisjonere seg. Guatemalas ambassadør Martita Estrada mener at de har mye å lære av samene.

Guatemalas ambassadør Martita Estrada

Martita Estrada, Guatemalas ambassadør, kan fortelle at situasjonen for landets urfolk er i endring.

Foto: Máret Eli Buljo / NRK

Guatemalas ambassadør Martita Estrada besøkte i dag NRK Sápmi, i Karasjok.

Hun har kommet for å lære om andre urfolk, og sier at hennes folk - Maya-folket - har mye å lære av samene.

– Styrken samene har står veldig sterkt, sier ambassadør Martita Estrada.

Utsatt for overgrep

Republikken Guatemala har siden 1970-årene vært preget av stor sosial og politisk uro, noe som har ført til en fullstendig militarisering av landsbygda og geriljagrupper med krav om jordreform og sosiale rettigheter.

Den indianske sivilbefolkningen har vært utsatt for massive overgrep, og Estrada forteller at det var svært vanskelig å være åpen om sin identitet. Og enda vanskeligere å snakke om urfolksrettigheter.

Forhandlingen mellom regjeringen og geriljaen ble ført i Oslo fra 1990, og det ble i 1996 inngått våpenhvile mellom partene. Hun mener at dette var et vendepunkt.

Et land i endring

– I fjor avsluttet maya-indianerne den trettende b'aktun, som er den endelige syklus av mayakalenderen. Vi begynner på en ny tidsperiode nå, og vi ser at det skjer store endringer i samfunnet i Guatemala, forteller Estrada.

Estrada har vært ambassadør for Guatemala i Norge i åtte år, og hun er svært fornøyd med dette.

– Et av endringene er at myndighetene i Guatemala prioriterer nå urfolk, og spesielt kvinner. Og et bevis på det er at jeg som urfolkskvinne har fått tiltre stillingen som ambassadør, sier Estrada.

Lære av samene

Ambassadøren forteller at hun vet at samene bor både i Norge, Sverige, Finland og Russland. Men det er i Norge tallet på den samiske befolkningen er høyest, og spesielt i Kautokeino og Karasjok, og derfor har hun valgt å reise dit.

– Vi vil sende en beskjed til Guatemala og fortelle hvilken styrke det samiske folket har. Det er mye som ennå må gjøres, og samene er et godt eksempel på den styrken som ligger i urfolket, sier Estrada.

Hun sier at hun har forelsket seg i Norge, og den styrken hun har sett vil hun ha nytte av i jobben sin som ambassadør.

Korte nyheter