Hopp til innhold

– Fikk et hjertelig møte med Kongen

Leder for Sametingets eldreråd Inga Karlsen og Sametingets visepresident Laila Susanne Vars er glad for Kongens engasjement for samiske eldres situasjon.

Laila Susanne Vars (tv) og Inga Karlsen.

Laila Susanne Vars (tv) og Inga Karlsen.

Foto: Dragan Cubrilo / NRK

– Kongen var veldig hyggelig mot oss og han virket svært interessert i å høre mer om samiske eldres situasjon, sier leder i Sametingets eldreråd, Inga Karlsen.

Vars og Karlsen var invitert til Slottet for å fortelle H.M. Kong Harald om hvilke utfordringer samiske eldre opplever i dagens samfunn, samt å belyse at samiske eldre også innehar viktige kunnskaper som samfunnet bør dra bedre nytte av.

Vitebegjærlig Majestet

Laila Susanne Vars

Laila Susanne Vars.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Det var i utgangspunktet satt av 15 minutter til samtalen mellom de to samiske kvinnene og Kongen, men møtet varte adskillig lengre. Det var flere ting som Kongen lurte på når det gjelder situasjonen for eldre samer i Norge.

– Vi hadde mye på hjertet og det var jo også slik at han stilte noen spørsmål, så vi satt jo så lenge som Kongen ville at vi skulle sitte der, sier Sametingets visepresident, Laila Susanne Vars.

– Hva visste Kongen om de samiske eldres levevilkår ?

– Jeg tror nok at Kongen vet en del om hva slags utfordringer samisk eldre har i forhold til språk og kultur når de blir eldre, og hvis de havner på institusjon og trenger pleie og så har vi ikke nok samiskspråklige leger og helsearbeidere, sier Vars.

Samtidig som Sametinget og Sametingets eldreråd var opptatt av å øke Kongens kjennskap til de problemene som samiske eldre sliter med, har de også påpekt at samiske eldre også er en enorm ressurs for felleskapet.

Foreslår tur til grensen

Under audiensen på Slottet benyttet leder for Sametingets eldreråd, Inga Karlsen, likegodt anledningen til å invitere Kong Harald til Tysfjord.

Inga Karlsen, Tysfjord

Inga Karlsen.

Foto: Sander Andersen / NRK

– Jeg sa til ham at han må gjøre som Dronningen og komme med sin egen båt til Tysfjord og kanskje til og med ta en fjelltur til grensen, slik Dronninng Sonja gjorde i 2011, sier Karlsen.

Karlsen håper at Kongen takker ja til invitasjonen slik at han også kan få møte flere eldre samer i det lulesamiske området. Hun tror at Kongen også ville sette pris på en fisketur i Hellmofjorden.

– Under Kongeparets signingsferd for 20 år siden ga H.M. Kong Harald uttrykk for at han gjerne kunne tenke seg å fiske laks i Hellmobotn i Tysfjord, og jeg har minnet ham om dette og ønsket ham hjertelig velkommen til å prøve fiskelykken hos oss, sier Karlsen.

Kaffepose til Kongen

Før besøket på Slottet var omme ble det også tid til en gaveoverrekkelse. Karlsen hadde med et stykke samisk håndverk til H.M.Kong Harald, som hun håper at han kan få bruk for ved et eventuelt besøk i Tysfjord.

– Jeg ga Kongen en kaffepose av hjemmegarvet reinskinn som han jo også kan bruke hvis han kommer på laksefiske i Hellmobotn, sier Karlsen.

Sametingets visepresident Laila Susanne Vars overrakte H.M Kongen ullskjerf og ullvotter fra Kautokeino. Etter temperaturen å dømme kan han fort få bruk for dette, mener Vars.

– Det er jo veldig kaldt i Oslo nå og vi hadde ønske om å gi ham tradisjonell samisk duodji som vil holde ham varm i vinterkulden, sier Vars.

Korte nyheter

  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK
  • Odne ávvuduvvo kveanaid giellabeaivi

    Odne ávvuduvvo kveainaid giellabeaivi, kväänin kielipäivä, miehtá riikka.

    Beaivi dollo muitun dasa go kveanagiella almmolaččat dohkkehuvvui giellan cuoŋománu 26. beivve jagis 2005.

    Les på norsk

    Det kvenske flagget, kvenflagget
    Foto: Anders Fehn / NRK
  • Unnit ohccit oahpaheaddjeohppui - eanebut háliidit buohccedivššárin

    9077 ohcci leat bidjan Romssa universitehta oahpuid bajimussii čavčča ohcamušain.

    Dan čájehit Oktasašsisaváldin-logut.

    Áibmojohtalus, psykologiija, paramedisiidna, riektedieđa ja medisiidna leat ain dat bivnnuheamos oahput.

    Ohccit buohccedivššárohppui leat lassánan 13,1 proseanttain.

    Ohcciidlohku oahpaheaddjeohppui njiedjá. Romssa universitehtas lea njiedjan 14 proseanttain diimmá ektui.