Hopp til innhold

Sporer opp gaupa

Ved hjelp av GPS-signaler skal forskere kartlegge gaupas vandring.

Gaupe

Forskere kartlegger gaupas bevegelser ved hjelp av GPS.

Foto: Kjartan Trana / NRK

– Gaupa tar jo både sau og rein. Et av hovedmålene med dette prosjektet er å studere hvor mye sau og rein faktisk tar, sier Thomas Strømseth, feltansvarlig for nord-regionen i Norsk Institutt for Naturforskning (NINA).

Fire gauper merket

NINA er nå i gang med å merke gauper i Kåfjord og Storfjord og på tre dager ble i alt fire gauper merket. I Skardalen i Kåfjord ble en hunngaupe merket sist mandag, mens en hanngaupe ble merket i området mellom Birtavarra og Trollvik.

Gaupa bedøves ved hjelp av bedøvelsespiler som skytes fra helikopter for så å bli merket. Flere gauper har også blitt utstyrt med GPS-halsbånd både i Troms og i Finnmark. GPS-halsbåndene registrerer og sender opp mot 24 posisjoner i døgnet som sendes til NINA over mobilnettet. Halsbåndene faller av etter et par år.

– Ved hjelp av GPS-sporing klarer man å kartlegge gaupas vandring, samtidig som man vil få et estimat på hvor stor skade gaupa faktisk utgjør, forteller feltansvarlig i NINA, Thomas Strømseth.

Gaupemerking ved hjelp av GPS har blitt gjort de siste tre årene.

Dyreetisk perspektiv

Sauebonde i Kåfjord Tom Lien ser både positive og negative sider ved gaupemerkinga.

– Det er ingen tvil om at det er en del gauper som har dødd på grunn av merking og også i forbindelse med helikopterjakt der gaupa kan bli skremt. Det er et dyreetisk perspektiv her som kan være litt vanskelig, sier Lien.

Men bonden som selv har erfart å ha gaupa tett innpå seg og gårdsbruket sitt, synes at merkingsprosjektet er positivt for næringsdrivende i området.

– Prosjektet kartlegger hvilke dyr som er de verste skadegjørerne og som tar mest sau eller rein. Det er jo positivt for både reineiere og sauebønder, sier Lien.

Felt 123 dyr

Årets gaupejakt som startet 1. februar, har hittil resultert i 123 felte gauper av en kvote på 149 dyr, viser oppdaterte tall fra Direktoratet for naturforvaltning .

I Sør-Norge, Oppland og Hedmark er årets gaupejakt avsluttet da kvoten allerede er fylt, mens det i de resterende rovviltregionene fremdeles gjenstår dyr på kvota. Kvotejakten avsluttes 31. mars.

I Kåfjord og Storfjord er det ennå ett dyr igjen før kvota er fylt.

– Jeg håper de klarer å skyte den siste gaupa, sier sauebonde i Kåfjord, Tom Lien.

Korte nyheter

  • 39 duššan dulvái Brasilas

    Garra arvvit Lulli-Brasila Rio Grande do Sul guovllus lea dahkan ahte 39 olbmo leat duššan, ja vel 68 leat ain jávkosis.

    Nu čállá AP.

    Siviilasuodjalus Brasiilas dajai bearjadaga ahte arvvit duššadit gávpogiid ja leat bággen duháhiid vuolgit ruovttuineaset.

    Guovllus maid ásset eamiálbmogat, geaidda maid čuohcá garrasit, čállá AP.

    Dát lea njealját jápmadulvi Brasilas jagis, maŋŋil dulvadeami suoidnemánus, čakčamánus ja skábmamánus 2023 ja dat godttii oktiibuot 75 olbmo.

    Brasiila geologiijadoaimmahat muitala ahte dát lea vearrámus dulvi man sii leat registreren goassige.

    Muhtun gávpogiin lei čáhci alimus dásis dan rájes go registreremat álge measta 150 jagi dás ovdal, čállá lágádus.

    A highway is partially submerged by flood waters caused by heavy rains, in Porto Alegre, Rio Grande do Sul state, Brazil, Friday, May 3, 2024.
    Foto: Carlos Macedo / AP Photo
  • Over 130 skader etter Nato-øvelse i Norge

    28 skader på husdyr og to meldte skader på dyrket mark er blant de 130 skadene som er meldt inn etter Nato-øvelsen Nordic Response i mars.

    Over 20.000 soldater fra 13 land deltok i øvelsen Nordic Response fra 3. til 14. mars, som ble gjennomført i nordlige deler av Norge, Sverige og Finland.

    Totalt er det meldt inn 131 skader i Norge så langt som følge av øvelsen, skriver Nationen. Det er meldt inn flest skader på materiell, veier og husdyr, og det kommer fortsatt inn nye meldinger om skader, opplyser Bø.

    – Jeg syns det er en normal mengde. Når folk nå har fått summet seg litt, og snøen begynner å forsvinne, så vil det nok komme mer. Samtidig, når jeg tenker på hvor stor øvelse det var, er det nok litt mindre enn normalt, sier Marianne Rygh Bø, miljøvernoffiser i Forsvaret.

    Skadene på husdyr som er meldt inn, dreier seg hovedsakelig om reinsdyr, opplyser Bø.

    – Vi hadde blant annet en hendelse med et helikopter som fløy feil, fordi piloten misforsto hvor de kunne fly. Så flere av sakene gjelder en hendelse. Det er tilfeller der rein er blitt spredt, eller er blitt blandet sammen, sier Bø.

    (©NTB)

  • Samisk forsker fikk pris

    Lovisa Mienna Sjöberg har blitt tildelt Stiftelsens forskningspris for Sverige og kristen tro for oppgaven «Living in constant blessing. En studie av sivdnidit som religiøs praksis (2018)».

    Det skriver stiftelsen på sine nettsider.

    Prisen ble delt ut i Holy Trinity Church i Uppsala 3. mai 2024.

    Stiftelsen Sverige sier dette om prisvinneren:

    – Lovisa Mienna Sjöberg har i sin studie av «sivdnidit» fremhevet en nordsamisk religiøs praksis og overbevisende argumentert for at den kan ses som kontekstualisering av kristen tro i samisk kultur og natursyn.

    Lovisa Mienna Sjöberg er universitetslektor (førsteamanuensis) ved Samisk universitet/Sámi Allaskuvla i Kautokeino/Guovdageaidnu i Norge og har doktorgrad ved Det teologiske fakultet i Oslo. Hun har spesialisert seg på åndelige tradisjoner og praksiser i Sápmi og samisk historie og nåtid i forhold til tro og kirke.

    Førsteamanuensis Lovisa Mienna Sjöberg ved Samisk høgskole har blitt tildelt forskningspriset fra Stiftelsen Sverige och kristen tro.
    Foto: Samisk høgskole