Hopp til innhold

– Hamsun var en rasist

Samisk professor i litteratur mener den verdenskjente forfatteren fra Norge var en rasist.

Forfatter Knut Hamsun
Foto: HO / AFP

Knut Hamsun ble nylig feiret i Nordland. Han ble født i 1859 og døde i 1952, og regnes som en av Norges mest betydelige forfattere, og en av tre som har vunnet Nobelprisen i litteratur (Markens Grøde).

Knut Hamsun-året

2009 er Knut Hamsun året.

GULDAL: Girjeèálli Knut Hamsun lei rasista.

– Mindre verdt enn dyr

Selv om han var en verdenskjent forfatter og ble født for 150 år siden, får han likevel kritikk fra flere hold.

– Han var en rasist, mener samisk professor i litteratur, Harald Gaski, og sier at det ikke er noen grunn til å prøve å skjule dette for allmennheten.

Hamsunsenteret

Hamsun hylles med et eget senter.

Foto: Nordsalten / Steven Holls Architects (fotomontasje)

Han siterer fra boka "Markens Grøde", som Hamsun også vant Nobelprisen for: "Et menneske gikk i området, og etter vedkommende kom dyrene. Slik ble en vei til. Og så fant samene veien og fulgte etter."

Gaski tolker dette som at samene var mindre verdt enn dyr.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Harald Gaski

Harald Gaski.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

– Det er en annen sak at Hamsun var en anerkjent forfatter, men etter dagens oppfatning, så var han en rasist, fortsetter Harald Gaski.

Støttes av Hamarøy-ordføreren

Ordføreren i Knut Hamsuns hjemkommune Hamarøy, Rolf Steffensen, støtter Harald Gaski i hans karakteristikk av den verdenskjente forfatteren.

Rolf Steffensen, ordfører i Hamarøy.

Rolf Steffensen.

Foto: Billy Jacobsen / NRK

– Jeg ser ingen grunn til å bortforklare det faktum at Knut Hamsun kommer med sterke rasistiske uttalelser. Så jeg vil gjerne si at Harald Gaski har rett. Knut Hamsun både uttrykker seg rasistisk og han var helt sikkert også en rasist, hvis man skal bruke et så sterkt begrep som det, sier Steffensen.

Hamarøy-ordføreren ser absolutt ingen grunn til å støtte de rasistiske uttalelsene til Hamsun.

Hør: Ordføreren i Hamarøy støtter Gaskis påstander

– Det er viktig å holde fast på dette prinsippet slik at vi kan komme videre. La dette bli en utfordring for hver enkelt av oss. Jeg synes ikke det er så interessant å diskutere om hva Knut Hamsun var eller ikke var, men mer hva vi kan bruke dette til. Da må vi kjenne på og ta stilling til våre egne holdninger. Hva gjør dette med oss og er vi villige til å ta et oppgjør med våre egne holdninger i dag? spør Steffensen.

Tviler på at Hamsun var rasist

Den kjente samiske skuespilleren Nils Utsi, som i sin tid spilte Gilbert Lapp i Hamsun- stykket Benoni og Rosa, tviler på at Hamsun var en rasist.

GULDAL: Nils Utsi Hamsuna birra

– Jeg er ikke sikker på om det han skrev i Markens Grøde var hans personlige oppfatning, men heller synet til menneskene som var med i romanen. Sosialdarwinismen var sterk på den tiden, og den styrte folks oppfatning av etnisk tilhørighet, sier Utsi.


Korte nyheter

  • 39 duššan dulvái Brasilas

    Garra arvvit Lulli-Brasila Rio Grande do Sul guovllus lea dahkan ahte 39 olbmo leat duššan, ja vel 68 leat ain jávkosis.

    Nu čállá AP.

    Siviilasuodjalus Brasiilas dajai bearjadaga ahte arvvit duššadit gávpogiid ja leat bággen duháhiid vuolgit ruovttuineaset.

    Guovllus maid ásset eamiálbmogat, geaidda maid čuohcá garrasit, čállá AP.

    Dát lea njealját jápmadulvi Brasilas jagis, maŋŋil dulvadeami suoidnemánus, čakčamánus ja skábmamánus 2023 ja dat godttii oktiibuot 75 olbmo.

    Brasiila geologiijadoaimmahat muitala ahte dát lea vearrámus dulvi man sii leat registreren goassige.

    Muhtun gávpogiin lei čáhci alimus dásis dan rájes go registreremat álge measta 150 jagi dás ovdal, čállá lágádus.

    A highway is partially submerged by flood waters caused by heavy rains, in Porto Alegre, Rio Grande do Sul state, Brazil, Friday, May 3, 2024.
    Foto: Carlos Macedo / AP Photo
  • Over 130 skader etter Nato-øvelse i Norge

    28 skader på husdyr og to meldte skader på dyrket mark er blant de 130 skadene som er meldt inn etter Nato-øvelsen Nordic Response i mars.

    Over 20.000 soldater fra 13 land deltok i øvelsen Nordic Response fra 3. til 14. mars, som ble gjennomført i nordlige deler av Norge, Sverige og Finland.

    Totalt er det meldt inn 131 skader i Norge så langt som følge av øvelsen, skriver Nationen. Det er meldt inn flest skader på materiell, veier og husdyr, og det kommer fortsatt inn nye meldinger om skader, opplyser Bø.

    – Jeg syns det er en normal mengde. Når folk nå har fått summet seg litt, og snøen begynner å forsvinne, så vil det nok komme mer. Samtidig, når jeg tenker på hvor stor øvelse det var, er det nok litt mindre enn normalt, sier Marianne Rygh Bø, miljøvernoffiser i Forsvaret.

    Skadene på husdyr som er meldt inn, dreier seg hovedsakelig om reinsdyr, opplyser Bø.

    – Vi hadde blant annet en hendelse med et helikopter som fløy feil, fordi piloten misforsto hvor de kunne fly. Så flere av sakene gjelder en hendelse. Det er tilfeller der rein er blitt spredt, eller er blitt blandet sammen, sier Bø.

    (©NTB)

  • Samisk forsker fikk pris

    Lovisa Mienna Sjöberg har blitt tildelt Stiftelsens forskningspris for Sverige og kristen tro for oppgaven «Living in constant blessing. En studie av sivdnidit som religiøs praksis (2018)».

    Det skriver stiftelsen på sine nettsider.

    Prisen ble delt ut i Holy Trinity Church i Uppsala 3. mai 2024.

    Stiftelsen Sverige sier dette om prisvinneren:

    – Lovisa Mienna Sjöberg har i sin studie av «sivdnidit» fremhevet en nordsamisk religiøs praksis og overbevisende argumentert for at den kan ses som kontekstualisering av kristen tro i samisk kultur og natursyn.

    Lovisa Mienna Sjöberg er universitetslektor (førsteamanuensis) ved Samisk universitet/Sámi Allaskuvla i Kautokeino/Guovdageaidnu i Norge og har doktorgrad ved Det teologiske fakultet i Oslo. Hun har spesialisert seg på åndelige tradisjoner og praksiser i Sápmi og samisk historie og nåtid i forhold til tro og kirke.

    Førsteamanuensis Lovisa Mienna Sjöberg ved Samisk høgskole har blitt tildelt forskningspriset fra Stiftelsen Sverige och kristen tro.
    Foto: Samisk høgskole