Hopp til innhold

Foreslår en økning på 65 millioner

Sametinget har for inneværende år fått en samlet bevilgning på 306 millioner kroner. Nå ber sametingspresident Egil Olli (Ap) om en økning på 65 millioner.

egil olli

Sametingspresident Egil Olli vil ha mer til samiske formål.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

I morgen kl. 10.00 offentliggjør finansminister Kristin Halvorsen (SV) regjeringens forslag til statsbudsjett for 2009.

Sametinget forventer at dette budsjettet vil kompensere for nasjonale satsinger og at budsjettet økes for å dekke budsjettbehovene til samenes eget folkevalgte organ.

Mest til kultur

Sametinget foreslår at nesten halvparten av bevilgningsøkningen på 65 millioner kroner går til samiske kulturformål. Her foreslår de å øke potten med 30 millioner kroner fra dagens 53,5 millioner.

Sametingets føringer for neste års budsjett ble vedtatt av Sametinget 30. november 2007. I budsjettforslaget sitt skriver Sametinget blant annet:

"Sametinget vil arbeide for å bedre rammebetingelsene for samiske kunstnere og kulturutøvere.

Det må legges til rette for at dette mangfoldet blir ivaretatt og videreutviklet. Sametinget ser på lokale, regionale og nasjonale samiske institusjoner som viktige arenaer for utviklingen av samiske samfunn. Et nasjonalt samisk kunstmuseum må realiseres. Det må i 2009 prioriteres større bevilgning til kulturbygg, både når det gjelder drift og investeringer".

Sametinget nevner også styrking av Beaivváš Sámi Teáhter og flere kulturbygg som burde få bevilget midler.

Mer til næring

Sametinget foreslår også en økning på 8 millioner kroner til samiske næringsformål.

"Sterke levende samfunn med stabil bosetting og allsidig næringsliv er en definert målsetting. Det må derfor skapes gode rammevilkår for næringsutøvelse i samiske bosettingsområder. Det må satses på kompetanseheving, likestilling, entreprenørskap, markedsføring, IKT og bredbåndsutbygging for å møte de fremtidige utfordringer samiske næringer står overfor.

Etter at Sametinget utvidet virkeområdet for Sametingets virkemidler til næringsformål, har etterspørselen etter midler økt i et stort omfang. Verdiskapningsprogrammet for næringskombinasjoner blir i 2008 igangsatt med en bevilgning på 6,5 millioner kroner.

Programmet må videreføres, og bevilgningen for 2009 må økes med kr 8 000 000".

Bevaring og utvikling av språket

Til samiske språkformål foreslår Sametinget en økning på 5 millioner kroner.

"Bevaring og utvikling av samisk språk må skje kontinuerlig. Det er det muntlige språket som er fundamentet for skriftspråket og for språkets eksistens.

Det vil derfor være viktig å prioritere prosjekter for å styrke det samiske talespråket. I 2009 vil Sametinget derfor prioritere tiltak og prosjekter for tospråklighet utenfor forvaltningsområdet for samisk språk...

...I mange samiske områder har en hel generasjon har mistet sitt språk. Dette gjelder spesielt i kyst- og fjordområdene i det nordsamiske området. Det vil være viktig å satse på prosjekter for å revitalisere samisk språk. Det er store utfordringer når det gjelder sørsamisk og lulesamisk språk. Det vil derfor være viktig å prioritere språkprosjekter her".

I tillegg foreslår Sametinget disse økningene:

Opplæring 5 millioner, miljø- og kulturvern 5 millioner, helse- og sosialsatsing 1 million, internasjonalt arbeid 2 millioner, oppfølging av ny plan- og bygningslov og vernearbeid 2 millioner, oppfølging av konsultasjonsavtalen 2 millioner, midler til politisk arbeid 3 millioner og informasjonsarbeid 1 million.

Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK