NRK Meny
Normal

Penger til nye lærere og journalister

Rektor ved Sámi Allaskuvla Steinar Pedersen er fornøyd med statsbudsjettet.

steinar Pedersen
Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

Sámi Allaskuvla/Samisk Høgskole får litt over 1,5 millioner mer fra neste års statsbudsjett, tilsammen 60 millioner. Økningen gleder rektor Steinar Pedersen.

– Dette betyr at journalistutdanningen og førskole- og allmennlærerutdanningene er sikret neste år. Vi kan i tillegg opprettholde dagens tilbud.

Den samiske høyskolen Sámi Allaskuvla i Kautokeino har i år verken lærerutdanning eller journalistutdanning. De siste journaliststudentene ble uteksaminert våren 2006.

Ny stipendiatstilling

Pedersen er også svært tilfreds med at Kunnskapsdepartementet foreslår å bevilge 11,7 mill. kroner til full husleiekompensasjon i det nye bygget Diehtosiida som står ferdig neste høst. I 2009 styrkes også Samisk høgskole ved at det bevilges midler til en stipendiatstilling.

Ingen samisk lesesenter

Derimot er Pedersen misfornøyd med at regjeringen ikke bevilger penger til opprettelsen av et samisk lesesenter. Et slikt senter er ment til å styrke samiske barns og unges leseferdigheter.

– I full drift vil dette koste mellom 3-4 millioner kroner i året, og vi hadde i hvert fall håpet å få noen midler til å komme i gang. Jeg har problemer med å forstå hvorfor senteret ikke er prioritert, sier han.