Hopp til innhold

Dave Brubeck fyller 90

Han vokste opp på en kvegfarm med piano, fikk klassisk undervisning av mora, startet jazzband i Europa etter D-dagen, og han ble kanonisert med Time Out (Take Five) i 1959/60. 6. desember fyller han 90 og Dave Brubeck spiller fortsatt piano.

Dave Brubeck i Njårdhallen 1974

Dave Brubeck i Njårdhallen 1974

Foto: Dag Tore Skilbred

”Jeg er vokst opp på en kvegfarm, og du ville blitt overrasket om du visste hvor mange som hadde piano.” Slik svarer Dave Brubeck på spørsmål om hvordan han begynte med musikk. For det var klassisk undervisning hjemme hos mamma på 1920-tallet, og senere skulle han bli en minnestein i jazzen. Nå er han 90 og fortsatt aktiv.

Wolf Pack Band

Sine første plateinnspilling gjorde han i 1942, samme år som han gikk inn i hæren og ble leder av et militærorkester. Etter D-dagen satte han sammen et raseblandet orkester, Wolf Pack Band (etter den tyske u-båt-flåten) og fulgte de allierte inn i det sønderbombete Tyskland. Begge deler gjorde sterkt inntrykk. Brubeck gråter fortsatt når han tenker på at hans svarte musikere ble nektet adgang til scenen da de kom tilbake til USA: ”Var det derfor de hadde slåss med livet som innsats mot rasistene i Europa?”

Time Out med Take Five

Time Out (1959)

En av verdens mest solgte jazzplater, Time Out.

I 1946 satte Brubeck sammen en trio og en oktett. En profil i trioen var vibrafonisten Cal Tjader, og i oktetten, altsaksofonisten Paul Desmond. Disse studentbandene hadde stor suksess LIVE og gjorde en rekke plateinnspillinger. I 1951 foreslo Paul Desmond at de skulle satse på en kvartett, og den ble først hetende Dave Brubeck/Paul Desmond Quartet, eller Dave Brubeck Featuring Paul Desmond. The ”big bang” kom etter at de den 1. juli 1959 gikk i studio og spilte inn en av verdens mest solgte jazzplater, Time Out, med Paul Desmonds ikoniske komposisjon Take Five.

90 år, spiller fortsatt

Kvartetten med Paul Desmond ble oppløst i 1967, men hadde mange reunions helt til Desmond døde ti år senere. Dave fortsatte imidlertid med kvartetten sin, og de mest profilerte medlemmene over lengre tid var Gerry Mulligan fra 1968 og Jerry Bergonzi på 1980-tallet. I tillegg trillet det ut soloplater og – konserter fra Dave Brubecks fingre. Selv har jeg hørt Dave Brubeck én gang, på Cosmopolite i Oslo i 2000. Da var han 80. Kanskje får jeg en sjanse til? For selv om Dave Brubeck mandag fyller 90 år, så spiller han fortsatt piano.

Rundt midnatt

Dave Brubeck er hovedoppslaget i Rundt midnatt denne uka. Sendes på P2 lørdag kl 2303. Sendes samtidig på NRK Jazz (DAB, Riks-TV, kabelnett og nettradio), samt søndag kl 2303 og onsdag kl 0910, 1503 og 2103.

Kulturstrøm

  • Norge vant sølv i EM brass band

    Eikanger-Bjørsvik Musikklag fra Nordhordland havnet på en 2. pass i det europeiske brassbandmesterskapet i mesterskapsseksjon i Palanga i Litauen lørdag.

    I tillegg vant de solistpris for trombonisten.

    – Eikanger-Bjørsvik er veldig fornøyd med 2. premie på EBBC 2024 Palanga, skriver Eikanger-Bjørsvik musikklag på Facebook.

    Brassband Treize Etoiles fra Sveits fikk 1. plass og Brassband Willebroek fra Belgia fikk 3.-plassen, ifølge resultatlisten.

  • 40 år sidan Dollie-jentene song for livet

    Søndag er det nøyaktig 40 år sidan den norske duoen Dollie de Luxe deltok i den internasjonale Eurovision-finalen med låten «Lenge leve livet».

    På Instagram spør Dollie-medlem Ingrid Bjørnov om andre også har hatt filler i håret! Benedikte Adrian var den andre i duoen, som kom på 17. plass i finalen.

    Dollie de Luxe ble nummer 17 av 19 i den internasjonale Melodi Grand Prix-finalen i 1984.
  • Voldsomme reaksjoner på dansk Eurovision-artist

    Danmarks Eurovision-håp, artisten Saba, forteller at hun har vurdert å trekke seg etter kraftige reaksjoner på at hun deltar i den europeiske finalen.

    Reaksjonene kommer i forbindelse med Israels omdiskuterte deltakelse i Eurovision samtidig med krigføring på Gazastripen.

    Anna Saba Lykke sier til Ekstra Bladet at hun har bearbeidet opplevelsen med psykolog, og at hun nå har valgt å stenge alle sine sosiale medier etter kraftige oppfordringer om at hun bør trekke seg.

    Saba mener det er viktig for mangfold og representasjon at hun deltar. Hun har vært åpen om at hun er skeiv, adoptert og har utfordringer med psykisk helse.

    Hun er også blant artistene som har underskrevet oppropet om fred og våpenhvile i Gaza.

    Den danske sangeren Saba, Anna Saba Lykke.
    Foto: Ida Marie Odgaard / AP