Hopp til innhold

Test av feriekameraer

Her er kameraene som filmer i HD-oppløsning og som får plass i lommen selv om de har fantastisk zoom.

Panasonic Lumix TZ20

Testvinneren: Panasonic Lumix TZ20

Kravene til kameraene øker for hvert år, og idag vil vi ikke kompromisse alt for mye med bildekvalitet eller funksjoner bare fordi kameraet er lite.

Og liksom man tidligere ville ha flere og flere megapixler, er det nå mer og mer zoom som står på ønskelisten.

Det er ikke lenge siden 8 x zoom ble ansett som mye, men nå vil man ha enda mer. Denne testen har derfor satt opp det tøffe kravet om 10 x zoom.

Kompromisser

Man må godta visse kompromisser med en slik optikk i et kompaktkamera.

Optikken stikker litt ut, så selv om formatet i teorien er lommevennlig så kan det gjerne henge fast i noe når man stapper det ned i lommen.

De er heller ikke riktig så lette som de ultrakompakte kamerane. Men fremfor alt resulterer en så liten bildebrikke og lang zoom i at man mister lysstyrke.

Mange av kameraene i testen har avansert automatikk som ofte fungerer riktig bra. Da snakker vi ikke om den vanlige autoinnstillingen, men om automatiske sceneinnstillinger.

SE OGSÅ DISSE TESTENE:

La kameraet velge

Vil du bare ta bilde av noe kult på ferien og ikke har tid til å tenke over hvilken av de 20 sceneinnstillingene som er rett, så la kameraet velge for deg.

Og det viktigste: ta med deg kameraet overalt! Det finnes ikke noe bilde man angrer så mye på som det man aldri tok.

Best i test: Panasonic Lumix TZ20

Panasonic Lumix TZ20

Multikunstneren: Panasonic Lumix TZ20

Masser av finesser og automatiske hjelpemidler som faktisk gir bra bilder.

TZ20 er en virkelig oppgradering av forgjengeren TZ10. Her finner vi GPS-tagging av hvor bildene ble tatt, og man kan faktisk se stedsnavnet direkte i kameraet.

Pekeskjermen kan brukes for å peke på motivet kameraet skal fokusere på, og ofte, om ikke alltid, for å velge i menyer og bla i bilder. Det filmer faktisk i riktig AVCHD-format, om ikke i 1080p ennå.

Trenger man ikke GPS, pekeskjerm og HD-filming kan man spare bortimot tusenlappen på å kjøpe lillebor TZ18 i stedet.

Selvfølgelig er det artig med finesser, og det har TZ20 så det rekker og mer til. GPS-tagging gjør at man vet hvor bildene ble tatt, og vil man eksperimentere med 3D så klarer kameraet det også.

Pekeskjermen er praktisk, men vi hadde ønsket at den kunne brukes mer for å slippe noen av knappene. Den avanserte automatikken lykkes oftest med å ta riktig bra bilder, og vi er fornøyd med bildekvaliteten under de fleste forhold.

Les full test av Panasonic Lumix TZ20 hos Lyd & Bilde

  • Best i test!
  • Vurdering (1 - 6): 5 poeng
  • Pris: 3500 kroner
  • Batteri: 260 bilder
  • PLUSS: GPS. Lett å bruke. Bra bilder.
  • MINUS: Bildestøy på høy ISO.

Beste kjøp: Canon Powershot SX230 HS

Canon Powershot SX230 HS

Mørkemesteren: Canon Powershot SX230 HS

Den litt knotete håndteringen oppveies av bildekvaliteten, spesielt under dårlige lysforhold.

SX 230 er Canons første kamera med GPS, noe som gjør at man i ettertid kan se hvor bildenene ble tatt. Det er trist nok det eneste det benytter informasjonen til.

Betegnelsen HS i navnet innebærer kombinasjonen av en bakgrunnsbelyst sensor og DIGIC4-prosessoren, noe som skal gi bedre bilder i dårlig lys.

Det er ikke mangel på fotoinnstillinger. Fra manuell kontroll til et antall hurtigvalg, fra smart sceneinnstilling til 12 sceneinnstillinger og 8 kreative innstillinger. Det finnes også en "enkel" innstilling for den som ikke vil stille inn noe som helst.

Zoomomfanget er bra, og kameraet bruker flere metoder for bildestabilisering. Det føles godt bygd, men ikke særskilt spennende.

Vi er ikke helt fornøyd med brukervennligheten, da det er trangt mellom knappene og det iblant blir unødige trykk i menyene. Vi ble imidlertid mer forstyrret av blitsen som automatisk hoppet opp hele tiden.

Ta med ekstrabatteri, da det ikke varer så lenge. Derimot er det praktisk med GPS for å holde rede på hvor bildene ble tatt. Og man blir ikke misfornøyd med kvaliteten, spesielt i dårlig lys. Meget praktisk på puben der man ikke vil forstyrre med en blits.

Les full test av Canon Powershot SX230 HS hos Lyd & Bilde

  • Beste kjøp!
  • Vurdering (1 - 6): 4 poeng
  • Pris: 3000 kroner
  • Batteri: 210 bilder
  • PLUSS: GPS. Utmerket ved dårlig lys.
  • MINUS: Irriterende blitz. Dårlig batteri.

Spesielt anbefalt: Sony DSC-HX9V

Sony DSC-HX9V

Filmmesteren: Sony DSC-HX9V

Bra ytelse og fine bilder samt imponerende HD-filming er en hyggelig kombinasjon.

Det var på hengende håret at ikke Sony tok førsteplassen med dette meget hyggelige kameraet. Også her får man geotagging av bilder for å se hvor de er tatt, og 3D-bilder for den som vil forsøke seg på det.

Skjermen er utmerket, og det er hurtig både til å starte og ta bilder. Brukervennligheten er noe dårligere enn Panasonic, men bildekvaliteten er helt i samme klasse.

Og er man ute etter å kunne filme i full HD med utmerket resultat, er det nok dette kameraet man skal ha.

Les full test av Sony DSC-HX9V hos Lyd & Bilde

  • Spesielt anbefalt!
  • Vurdering (1 - 6): 5 poeng
  • Pris: 3500 kroner
  • Batteri: 410 bilder
  • PLUSS: GPS. Imponerende HD-filming.
  • MINUS: Betjeningen. Middelmådig i dårlig lys.

4 poeng: Casio Exilim EX-ZR100

Casio Exilim EX-ZR100

Maratonkameraet: Casio Exilim EX-ZR100

Exilim skyter kjapt og kan holde på dobbelt så lenge som de fleste andre.

Gimmicken med ZR100 er HDR, high dynamic range. Ved vanskelige kontrastforhold i motivet kan det ta flere bilder med ulike innstillinger, og sette disse sammen for å få med både detaljer i skygger og høylys.

Derimot legger man ikke lilke stor vekt på at også dette kamera faktisk har bakgrunnsbelyst sensor for høyere lysfølsomhet. Da heter det HS, akkurat som hos Canon, men i dette tilfelle innebærer det high speed. Kameraet kan brenne av imponerende 30 bilder per sekund.

Zoomomfanget er greit, og det er en superzoon som gir en illusjon av den dobbelte zoomen. Det bruker mekanisk bildestabilisering for skarpere bilder.

Skyter man riktig mye i ferien og ikke er sikker på når man kommer til å lade neste gang, er den utmerkede batterikapasiteten et stort pluss. Det samme gjelder for den som tar bilder av barn, dyr og sport, da de hurtige bildeseriene virkelig kan fange øyeblikket.

I det store og hele er bildekvaliteten bra med unntak av når lyset blir dårligere. Da er man tvunget til å bruke blits for at det ikke skal bli utflytende bildestøy.

Les full test av Casio Exilim EX-ZR100 hos Lyd & Bilde

  • Vurdering (1 - 6): 4 poeng
  • Pris: 2800 kroner
  • Batteri: 550 bilder
  • PLUSS: Fantastisk batteritid. Lett å bruke.
  • MINUS: Trives ikke i dårlig lys.

4 poeng: Nikon Coolpix S9100

Nikon Coolpix S9100

Zoomkongen: Nikon Coolpix S9100

Et brukervennlig kamera for den som vil ha et riktig ordentlig zoomomfang.

Det som fremhever seg ved Coolpix er ikke noen oppsiktsvekkende finesser, eller artige men ubrukbare funksjoner. Det er i stedet spesifikasjonene, med den utrolige 18 x monsterzoomen i et hus som faktisk ikke er større enn konkurrentenes.

Byggekvaliteten er også bra, det føles stødigere enn mange av sine plastaktive utfordrere. Den fine 32 skjermen med nesten en million piksler er imponerende, det er dobbelt så høy oppløsning som standardkameraene.

Det her er ikke noe for den som vil ha en masse finesser eller innstillinger for det perfekte bildet. I stedet er det et ekte pek-og-skyt kamera for den som bare vil komme hjem fra ferien med bra bilder.

Gjerne uten å reise seg fra stolen, for her er det zoom så det rekker og mer til. Kameraet er velbygd og lett å bruke, med en bra skjerm for å se de ekstreme nærbildene i høy oppløsning.

Les full test av Nikon Coolpix S9100 hos Lyd & Bilde

  • Vurdering (1 - 6): 4 poeng
  • Pris: 2900 kroner
  • Batteri: 270 bilder
  • PLUSS: Utrolig zoom. Lett å bruke. Bra skjerm.
  • MINUS: Fokusproblemer i tele.

4 poeng: Ricoh CX5

Ricoh CX5

Retrokameraet: Ricoh CX5

Gode bilder er en ting, men med svake spesifikasjoner og ingen finesser strekker det ikke til.

CX5 er et seriøst kamera som fokuserer på bildekvalitet mer enn finesser og funksjoner. Det føles velbygd, men spesifikasjonene ligger etter konkurrentene.

Både zoom og oppløsning er dårligst i testen, og HD-oppløsningen imponerer heller ikke. Dessuten er vi ikke helt fornøyd med menybetjeningen.

Til denne prisen er det helt enkelt vanskelig å se at det kan måle seg med de andre kameraene, til tross for at bildekvaliteten er bra.

Les full test av Ricoh CX5 hos Lyd & Bilde

  • Vurdering (1 - 6): 4 poeng
  • Pris: 2500 kroner
  • Batteri: 280 bilder
  • PLUSS: Bra bildekvalitet. Velbygd.
  • MINUS: Dårlige spesifikasjoner. Arbeidsomme menyer.

4 poeng: Samsung WB210

Samsung WB210

Smartkameraet: Samsung WB210

For den som foretrekker mobilkameraets enkelhet, er dette den smarte oppgraderingen til bedre bilder.

Dette er helt klart ikke kameraet for den som liker å fotografere og som vil ha kontroll på innstillingene. I stedet er det et meget brukervennlig kamera for den som er vant med mobilkamera, men som vil ha bedre optikk.

Det er bare å trykke på passende motivprogram eller automatikk på skjermen, sikte og knipse. Sammenlignet med de andre kameraene mislyktes automatikken litt vel ofte, men det er kanskje et kompromiss man kan leve med.

Les full test av Samsung WB210 hos Lyd & Bilde

  • Vurdering (1 - 6): 4 poeng
  • Pris: 2200 kroner
  • Batteri: 200 bilder
  • PLUSS: Pekeskjerm. Enkelt grensesnitt.
  • MINUS: Micro-SD kort. Dårlig batteri.

Oppsummering

Sett over ett er vi positivt overrasket over reisekameraene. Til tross for at de har en nesten overdreven zoom for så små kompaktkameraer, ble bildekvaliteten faktisk ikke dårlig i det hele tatt. Det var dessuten kult å se at GPS har slått gjennom på en så bred front.

Bildekvaliteten ligger på et ganske bra nivå, og det ble et jevnt løp der detaljene avgjorde.

Casio er en kjapp kar med bra batteri. Nikon er enkelt og har en strålende zoom. Samsungs kamera er superenkelt, men imponerer ikke ellers. Ricoh tok bra bilder, men henger etter i alt annet. Sonys kamera tok også utmerkede bilder og har den beste HD-filmingen. Canon har visse feil, men takket være bildekvaliteten ble det likevel Beste kjøp. Panasonic tok også utmerkede bilder og hadde mengder av finesser, noe som resulterte i Best i test.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)