Hopp til innhold

Dette dekker ikke reiseforsikringen

Det er viktig at du setter deg inn i vilkårene i reiseforsikringen din før du reiser. Skulle det skje en ulykke, er det for sent å lure på om forsikringen din dekker sykehusopphold etter en fallskjermulykke eller ei.

Reiseforsikring

Ekstremsport, tyveri av dyre gjenstander og reisende over 70 år, er ikke alltid dekket innenfor de vanligste reiseforsikringene.

Foto: Montasje / Colourbox

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

De samlede erstatningene for reiseforsikring var rekordhøye i 2010, med en økning på 9 prosent fra året før, viser ferske tall fra Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO). Sykdom under reisen var den klart største erstatningsposten.

Svært mange har en helårs reiseforsikring, enten for Norden eller hele verden. Men kan du da gjøre hva du vil på ferie, og regne med at du er godt dekket?

Les også: Dette må du vite før du flyr

Ekstremsport er utenfor

Leif osland

Leif Osland, kommunikasjonsdirektør i Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO)

Foto: FNO

En fellesnevner for de fleste forsikringsselskapene, er at reiseforsikringen deres ikke dekker ekstremsport. Hva som er definisjonen på ekstremsport kan variere fra selskap til selskap, men det er som regel:

  • Dykking
  • Sportsdykking
  • Strikkhopp
  • Fallskjerm
  • Klatring
  • Paragliding
  • Boksing og annen kampsport.

- Det er viktig å sette seg inn i de unntak som gjelder i forsikringsdekningen. Det er mest unntak på reiseulykke, opplyser Leif Osland, kommunikasjonsdirektør i Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO) til NRK.no.

Les også: Velg riktig reiseforsikring

Dekkes hele bagasjen?

Paal Bjønness

Paal Bjønness, jurist i Forbrukerrådet, anbefaler deg å sette deg skikkelig inn i hva forsikringen din egentlig dekker - før du reiser på ferie.

Foto: C F-Wesenberg / Kolonihaven

Dyre gjenstander kan være vanskelig å få erstattet dersom bagasjen skulle bli stjålet.

- Mange har med seg en kostbar pc eller speilreflekskamera på ferie. Hvis bagasjen blir stjålet, enten på hotellet eller fra en veske når du er ute i gatene, er det ikke sikkert forsikringen dekker alt innholdet, forteller Paal Bjønness, jurist i Forbrukerrådet, til NRK.no.

Noen forsikringer dekker tapt bagasje inntil en sum, men det kan hende du blir frastjålet verdier for mer enn denne summen.

Les også: Slik reiser du hjem uten pass

Definér behovet

Juristen i Forbrukerrådet er opptatt av at man setter seg inn i den forsikringen man har, slik at man vet hva den dekker før man reiser.

- Det er veldig kjedelig om du blir syk på ferie og ligger en uke på et privat sykehus, dersom forsikringen kun dekker opphold på offentlige sykehus. Da kan det fort bli dyrt, forteller han.

I tillegg er det slik at utgifter til sykdommer du har fra før av, eller som skyldes skader fra ekstremsport, ikke dekkes.

- Før du drar på ferie bør du sette deg ned og definere hvilke behov du har i forhold til forsikring, råder han.

  • En standard reiseforsikring dekker de fleste behov for folk flest på ordinære ferieturer.
  • Skal man ta med seg kostbare gjenstander kan det være beløpsmessige begrensninger i dekningen.
  • Er turen av lang varighet eller til eksotiske reisemål, kan det være nyttig å ta en ekstra gjennomgang.

- Gå gjerne innom Finansportalen, som gir god informasjon om variasjoner i pris og vilkår mellom de forsikringer ulike selskapene tilbyr. Her kan det også være penger å spare, som gjerne kommer godt med i reisebudsjettet, mener han.

Sjekk også ut Finansportalens normvilkår for reiseforsikring

Når holder kredittkortforsikringen?

Det kan være både risikabelt og kostbart kun å basere seg på kredittkortets "automatiske" reiseforsikring.

FNO mener det beste rådet er å alltid ha en reiseforsikring i bunnen, og reiseforsikringen fra et av kortselskapene som et supplement.

- Ett av poengene med forsikring er å vite når forsikringen trer i kraft, og nøyaktig hvem og hva som er dekket. Det gjør man kun med en tradisjonell reiseforsikring, understreker Osland fra FNO.

Skal du på en pakkereise hvor hele oppholdet betales i forkant, kan det holde med forsikringen gjennom kredittkortet - så lenge du betaler minst halvparten av reisen med kortet i forkant.

Er det derimot en biltur du planlegger, er det mer risikabelt å belage seg på forsikringen gjennom kredittkortet.

- En viss del av reisekostnadene må gjerne være betalt med kredittkortet før reiseforsikringen innbakt i kortavtalen overhodet trer i kraft. Derfor må du sjekke dette nøye for å være sikker på at du er dekket. Det er mange som har gått i baret med reiseforsikring innbakt i kredittkort, opplyser Bjønness fra Forbrukerrådet.

- Betaler man bensinutgiftene til flyplassen med sitt Master Card, men selve flyturen med et ordinært debetkort, kan man stå uten reiseforsikring, eksemplifiserer han.

Les også: - Ikke sats alt på ett kort

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Tid og sted bestemmer

Noen reiseforsikringer definerer reisen ved at du må ha minst én overnatting utenom hjemmet for at det skal telle som reise. I tillegg er det ofte en grense for hvor lenge du kan være på ferie.

- Varer reisen lengre enn 45 dager, må du som regel ha en tilleggsforsikring etter de første 45 dagene, sier Bjønness.

Du bør også være klar over at du ikke alltid kan reise til alle land. Mange forsikringsselskaper følger UDs liste over land det ikke er sikkert å reise til. Du kan lese alle UDs offisielle reiseråd her.

Skal du for eksempel til et sted hvor det er krig, dekker forsikringen ikke skader du får som følge av krigen.

Da må du ha en tilleggsforsikting på en ekstra sum per dag, eller en helårs krigsforsikring i tillegg til den vanlige.

Lettere i EU-land

Det finnes også gjerne to forskjellige standardforsikringer. En for Norden, og en for hele verden.

- Den for Norden er mye billigere, så dersom du sjelden reiser til land utenfor Norden, kan det lønne seg med en Nordenforsikring. Da kan du tegne en tilleggsforsikring hvis du likevel skal reise lenger en gang, anbefaler Paal Bjønness.

Forbrukerrådet påpeker også at det er lettere å få hjelp i ett EU eller EØS-land, enn ellers i verden.

- Vi har et europeisk nettverk rundt oss i forhold til rettigheter med EØS og EU-samarbeid. Men dette er ikke like lett i Asia og Afrika, eller i USA som kan ha store kostnader ved å bli lagt inn på sykehus, påpeker Bjønness.

Skal du på kostbare ferieturer, bør du også vurdere behovet for en avbestillingsforsikring.

- Går ferieturen fløyten etter et benbrudd i skibakken, kan det være en trygghet å få pengene tilbake. Selv om reisen dessverre blir utsatt, kan du om ikke annet planlegge ny tur når gipsen fjernes, legger Bjønness til.

Les også: Dyrt å bli syk i USA

Eldre betyr risiko

Prisen på forsikringen skal stå i forhold til risikoen.

Enkelte mener at det er større risikomomenter knyttet til eldre, fordi de gjerne bruker mer medisiner og ikke har like god helse.

Derfor kan det værer dyrere å tegne reiseforsikring dersom du er eldre enn 70 år.

Men også for yngre reisende kan det være vanskelig å få dekket alle syke- og ulykkesutgifter.

- Ulykkeserstatningen under reiseforsikringen er liten i forhold til behovet ved større ulykkeshendelser. Det kan derfor være lurt å sikre seg med en ekstra ulykkesforsikring når man er på reise. Dette kan være spesielt viktig dersom du leier bil eller mc fordi erstatningsnivået for personskader i motorvognforsikring i mange land er lavere enn i Norge, avslutter Leif Osland fra FNO.

Les også: Husk å åpne feriesperren på kortet før du reiser

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)