Hopp til innhold

- Jeg har ikke signert kontrakten

Forfatter Ebba Haslund slutter seg til forfatteropprøret, og ønsker å holde tilbake sin siste billigbokutgivelse. Likevel er boka utgitt, uten signert kontrakt.

Ebba Haslund er mer bekymret for rettsstaten enn for Torgersen.

Ebba Haslund, her under åpningstalen på Bjørnsonfestivalen i Molde, 2006.

Foto: Karlsen, Veronica / SCANPIX

Ebba Haslund har lenge hatt kontrakten liggende hjemme. Hun sier til NRK at hun har varslet både forlaget Aschehoug og Forfatterforeningen om at hun ikke ønsker å signere kontrakten - som vil godkjenne at bestselgeren "Sekskanten" som kom i august i fjor også skal publiseres som billigbok.

Haslund ble derfor svært overrasket over å høre at pocketboka til tross for dette nå står i butikkhyllene.

Den 90 år gamle forfatterinnen er usikker på hva hun kan foreta seg.
- Jeg kan jo ikke stanse en bok som er i omløp, sier Haslund.

På lager

Den siste uken har mange forfattere latt være å signere kontrakten som godkjenner at boka deres også kommer i billigutgave. Bakgrunnen er en langvarig vederlagsstrid der forfatterne mener de får altfor dårlig betalt for billigbøkene sine. I dag får de 5 prosent avkastning per solgte billigbok av de 5000 første eksemplarene. Deretter øker satsen noe, og når toppen på 12,5 prosent ved 15000 solgte billigbøker.

Satsen for en hardback til rundt 350 kroner i utsalg er 15 prosent.

Dermed vil en forfatter tjene rundt 50 kroner på en hardback og bare 5 kroner på pocketboka.

Det er dette Ebba Haslund reagerer på - i likhet med forfattere som Erlend Loe, Anne B. Ragde og Torgrim Eggen som heller ikke har signert pocketkontrakten.

Forfatterne har ingen streikemulighet. Det å nekte utgivelser er derfor eneste pressmiddel de har overfor bokbransjen. Dette er selve bakgrunnen for aksjonen som startet i forrige uke. Deres håp er at nye forhandlinger vil medføre økede satser.

”Sekskanten” er Haslunds første roman på 12 år.

- Kontrakten ligger her, og den er ikke underskrevet. Jeg ville nok ikke underskrevet en kontrakt før en forhandling hadde ført til ny avtale. Jeg har uansett intet hastverk med å få ut billigboken, sier Haslund til NRK.

En formalitet

Hovedkonsulent Ivar Havnevik hos Aschehoug ser på signeringen som en formalitet, og mener de ikke har gjort noe galt.

- Vi har signert kontrakten, så får hun den nesten samtidig som boka er i bokhandelen, sier Havnevik.
Han mener de har hatt en muntlig avtale, og at Aschehoug forlag har basert seg på denne samt rettighetene de har til boka.
Men han bekrefter at kontrakten om utgivelse av selve billigboken ikke er signert.

- Det hadde vært en fordel om den var signert før en produksjon er i gang. Det er jo noe man ikke pleier å være så streng på, sier Havnevik som fremholder at de har et godt forhold til Ebba Haslund.

Ikke overrasket

Leder i Forfatterforeningen Anne Oterholm er ikke overrasket over det som er skjedd.

- Det er ikke første gang jeg opplever at folk ikke har avtale på bøkene sine, sier Oterholm.

Oterholm understreker at forlaget ikke har rett til å gi ut bøker hvis ikke forfatteren inngår en avtale med forlaget. Hun tror ikke forlaget bevisst har prøvd å torpedere forfatteraksjonen som nå pågår, men velger å tro at det baserer seg på slurv. Men dette er ikke godt nok.

- Det er klart at man skal ha en signert kontrakt når man skal gi ut en bok. En muntlig avtale er også juridisk bindende, men muntlige avtaler kan ikke etterprøves og det oppstår problemer når reglene ikke følges, sier Oterholm.

- Dette er ekkelt for forfatteren.

Les også: - Lommepenger for pocketbøker

Slurv er vanlig

Jon Bing

Professor Jon Bing

Foto: Terje Bendiksby, Bendiksby, Terje / Scanpix

Jon Bing, professor i rettsinformatikk ved Universitetet i Oslo, har tidligere vært juridisk rådgiver for Forfatterforeningen. Han kjenner også til denne praksisen fra tidligere tilfeller.

- Dette er noe som forekommer rett som det er, sier Bing.

Han forklarer videre at avtaler mellom forfatter og Forfatterforeningen er velregulert i Norge. Det inngås standardkontrakter der forlaget får enerett til å gi ut første opplag og senere opplag, også opplaget i billigbokform.

For å få lov til å gi ut en billigbok kreves det imidlertig et særsilt samtykke som vanligvis innhentes ved undertegnelse av en egen kontrakt.

- Dette samtykket foreligger åpenbart ikke her, og forlagets forklaring med at forlaget ikke kunne forutse en aksjon er nettopp årsaken til at man skal ha samtykke før en starter, påpeker Bing.

Kulturstrøm

  • Buing under Israels øving til ESC-semifinale

    Da Israel øvde i Malmö onsdag kveld ble det buet fra salen. Ifølge opptak NRK har hørt og Aftonbladet. Den svenske avisen skriver også at sikkerhetsvakter stod langs trappen opp til scenen da den israelske artisten Eden Golan stod på scenen under generalprøven. Når den andre semifinalen går av stabelen torsdag sensurerer EBU lyden ut på lufta.

  • Får støtte frå pappa

    Den svenske artisten Eric Saade markerte støtte for Palestina under eit Eurovision-arrangement tysdag.

    No får han støtte frå pappa Walid Saade, melder Expressen.

    – Vi viser at vi finst og at det som pågår ikkje får skje, seier han til avisa.

    Besteforeldra til Eric Saade flykta frå Palestina til Libanon i 1948.

    Sweden Eurovision Song Contest Semi-Final
    Foto: Martin Meissner / AP
  • Regjeringen gir en million kroner til Rørosmartnan

    – Rørosregionen er en viktig region for Norge. En investering i kvalitet for investering for Rørosmartnan gir et godt bidrag. Sammen med det lokale næringslivet vil regjeringen bidra til at kulturhistorien og tradisjonene blir sikret på Røros og bevilge 1.000.000 kroner til Rørosmartnan, sier Jonas Gahr Støre.

    Støre var i vinter på besøk på Røros og åpnet arrangementet som første statsminister. Bidraget kommer I forbindelse med revidert nasjonalbudsjett, som legges fram 14. mai.

    – Dette er en merkedag for oss på Røros, og et viktig signal om at Rørosregionen er viktig også for hele Norge, sier ordfører Isak Veierud Busch (A).

    Støre på Rørosmartnan
    Foto: Statsministerens kontor