Intakt vikinggrav funnet i Skottland

– Et av de viktigste skandinaviske gravfunnene som er gjort i Storbritannia, sier arkeolog.

BRITAIN/ Hannah Cobb, a co-director of the Ardnamurchan Transitions Project, poses for photographers with a 9-10th century Viking sword in Musselburgh, near Edinburgh

Hannah Cobb med det som en gang var en høytstående krigers viktigste våpen.

Foto: DAVID MOIR / Reuters

For første gang har ei intakt båtgrav fra vikingtida blitt oppdaga på det britiske fastlandet. Grava ble funnet på halvøya Ardnamurchan - på vestkysten av Skottland.

På norsk jord er ikke denne typen funn like oppsiktsvekkende, vi har den største tettheten av båtgraver i verden - naturlig nok, siden skikken kom herfra.

Når tilsvarende funn blir gjort i Storbritannia sperrer derimot arkeologene opp øynene.

– Gjenstandene vikingen er begravd med, og det at grava er så godt bevart, gjør dette til et av de viktigste skandinaviske gravfunnene i Storbritannia gjennom historien, sier arkeolog Hannah Cobb til BBC.

Saken fortsetter under bildet

BRITAIN/ Helena Gray, a co-director of the Ardnamurchan Transitions Project, poses for photographers with a 9-10th century Viking axehead in Musselburgh, near Edinburgh

Helena Gray som har jobba med utgravingene viser fram øksehodet som ble funnet i grava.

Foto: DAVID MOIR / Reuters

Dekorert sverd og 200 nagler

Den avdøde vikingen ble gravlagt i en fem meter lang båt sammen med ei øks, et sverd med dekorert skjefte, et spyd, et skjold og ei bronsenål. Dette tyder på at mannen var en høyt akta kriger.

I tillegg ble det funnet et bronsehorn, keramikk og en slipestein fra Norge, og flere jernbiter som fortsatt ikke er blitt identifisert.

Den drøyt 1000 år gamle grava inneholdt tann- og benrester fra vikingen, rester av gjenstandene han ble begravd med, og spor etter båten han ble begravd i - nærmere bestemt 200 nagler.

Båtgraver i denne tilstanden har i Storbritannia tidligere bare blitt funnet på Orknøyene.

– Folk har latt seg fascinere av vikingbåter i lang tid, og det er ekstremt sjelden at vi finner ei så godt bevart båtgrav. Dette funnet er viktig på internasjonalt plan, sier Cobb som har vært med å leda utgravingene til Daily Mail.

Saken fortsetter under bildet

BRITAIN/ Hannah Cobb, a co-director of the Ardnamurchan Transitions Project, poses for photographers with a 9-10th century Viking tooth in Musselburgh, near Edinburgh

Bronsenåla vikingen ble gravlagt med er opprinnelig fra Irland.

Foto: DAVID MOIR / Reuters

– Veldig spennende

Arkeolog og vikingskipekspert Knut Paasche forteller at det er funnet rester av over 700 båter fra vikingtida i Norge - 200 bare i Namdalen.

– Dette var en vanlig gravform i vikingtida, du fikk en båt i stedet for ei kiste, sier han til NRK.no.

Paasche presiserer likevel at det ikke er ofte det kommer melding om tilsvarende båtfunn fra de britiske øyer.

– Dette er veldig, veldig spennende. Det er ikke tvil om at funnet er fra sen vikingtid, og sverdet tyder på at det har vært ei statusgrav.

Han forklarer at rekonstruksjon av båten nå vil være viktig for kunnskapen man kan dra ut av dette funnet.

– Ser den ut som båtene vi har funnet i Norge? Er den bygd i Storbritannia eller har den frakta graveieren fra Norge og dit? Dette er ting vi kan lære av.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.