Nytt funn viser hvordan vikingene fant sjøveien i tåka

Vikingsagaenes mystiske solstein kan være mer enn en myte, mener forskere.

Vikingskipet Åsa er en etterligning av Osebergskipet.

Moderne 'vikinger' kan legge båtturen til en finværsdag, slik mannskapet på Oseberg-etterligningen Åsa har gjort, men den luksusen hadde ikke sjøfarerene på 1000-tallet

Foto: Dagfinn Lien

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Britiske forskere har funnet ut hvordan vikingene navigerte i skyer og tåke. De mener nemlig at vikingene brukte spesielle krystallsteiner for å finne himmelretningene, skriver vitenskapsmagasinet New Scientist.

Krystallklart

Flere har spekulert i dette tidligere, blant andre den danske arkeologen Thorkild Ramskou i 1967. Hans teori ble slaktet av andre forskere fordi de mente det ville vært både upraktisk og umulig å bruke krystallstein til navigasjon.

Nå har forskere fra det britiske vitenskapsakademiet Royal Society testa teorien, og mener de har bevist hvordan metoden fungerer.

Kalsitt

Vikingene kunne brukt krystaller av denne typen. Kalsitt finnes både i Skandinavia og Island.

Foto: P. E. Aas / NHM, UiO

De tror vikingene brukte terninger av steintypen cordieritt eller kalsitt.

"Sólarsteinn" er blant annet omtalt i sagnet om Olav den Hellige, men ikke i forbindelse med navigasjon.

Samler lyset

Steinene skal fungere på samme måte som et moderne polariseringsfilter. De slipper gjennom lys som svinger i en bestemt retning, og utelukker eller demper lys som svinger i en annen.

Forskerne tror at vikingene holdt steinen opp mot himmelen og vridde, slik fotografer vrir på polarfilteret i et kamera.

Vikingene brukte solsteinen til å fange opp strålene som går i bølger ut fra sola, desto mer steinen skinte, jo nærmere var de å treffe lysstrålen som skinte ned fra atmosfæren.

Concentric rings

Lyset stråler ut fra sola i et sirkelmønster. Derfor greide vikingene å finne vinkelen til sola ved å gjøre målinger i ulike himmelretninger med en krystallstein.

Foto: Wikipedia

Forskerne tror at navigatøren holdt steinen opp i to ulike himmelretninger og vred den til strålene traff. Siden lyset stråler ut fra sola i et sirkelmønster, greide de ved hjelp av de to punktene, å regne ut i hvilken retning sola måtte være over skyene.

Deretter var det en enkel sak å holde et lys, som representerte sola, over soluret og lese av skyggen.

Vil overbevise skeptikerne

Til tross for britenes forsøk, er det fortsatt mange forskere som mener metoden ikke fungerer fordi alt for lite lys slipper gjennom skylagene. En gruppe ungarske forskere bestemte seg derfor for å teste solsteinen i overskyet og tåkete vær i Ungarn, Finland og innenfor Polarsirkelen.

Ved hjelp av et polarimeter mener de å ha registrert nok solstråler til at vikingene kunne brukt en solstein i lettere overskyet vær, men under helt tette skylag mener det ville vært umulig.

Nå planlegger prosjektleder Gábor Horváth å gjøre forsøkene på nytt, med faktiske krystallsteiner fra Island eller Skandinavia.