Hopp til innhold

Stem fram årets naturbilde i verden

Wildlife Photographer of the Year-konkurransen feirer femti år, og markerer det med å dele ut folkets pris for første gang.

Den prestisjefylte og årlige naturfotokonkurranser Wildlife Photographer of the Year fyller 50 år, og i den anledninga har de plukka ut 50 bilder som skal konkurrere om å vinne People's Choice Award.

Juryen starta med 41.000 innsendte bidrag, men nå har de gjort sitt – avstemminga er åpen fram til 5. september.

– Bruk stemmen godt

Konkurransen er som vanlig et samarbeid mellom BBC og Natural History Museum, og kulminerer med en utstilling som starter i London i slutten av oktober.

De fem bildene som får flest stemmer i People's Choice Award blir med på utstillinga sammen med omtrent 100 bilder som er plukka ut av juryene i de andre kategoriene.

– I år har vi bestemt oss for å la alle naturfotoentusiaster som har fulgt konkurransen i årevis få være med på å bestemme. Men med så mange fantastiske bilder og kun én stemme per person er det viktig å bruke stemmen godt, sier jurymedlem Tom Ang i en pressemelding.

– Var i ekstase

Blant makaker fra Japan, spissneshorn fra Zimbabwe og kaimaner fra Brasil finner vi også en storkobbe som slapper av på et isflak utenfor Svalbard.

Bildet er tatt av Audun Rikardsen fra Steigen i Nordland, den eneste fotografen fra Norden som har kommet seg gjennom nåløyet og er med blant de 50.

Rikardsen, som er professor i biologi ved UiT, tok bildet i 2012 etter å ha fått Svalbard-tur i premie for å ha vunnet nordisk mesterskap i naturfoto.

– Jeg hadde med meg en sjølbygd flåte av isopor da jeg så selen. Jeg prøvde å komme så nær som mulig, og mens jeg lå der og frøys begynte selen å gjøre seg til, forteller Rikardsen til NRK.no.

Han forteller om et hyggelig møte der ingen av partene var særlig redde.

– Storkobben er trygg og uredd, og heller ikke farlig for meg. Jeg var i ekstase.

Flirting Baby Seal

Audun Rikardsen var omtrent 10 meter unaa selen da han tok bildet

Foto: Audun Rikardsen (Norge)