Hopp til innhold

Topp 10: Nyoppdaga arter i 2013

Anemoner som lever på is, gjennomsiktige reker, og det første nyoppdaga kjøttetende pattedyret på den vestlige halvkule siden 1979 - se årets toppliste over nyoppdaga arter her.

International Institute for Species Exploration har for sjuende år på rad publisert ei topp ti-liste over nyoppdaga arter

Spennvidden er stor – alt fra enorme trær til encella organismer har fått plass på lista, som inneholder arter som på en eller annen måte skiller seg ut.

To av tolv

Vi tror det fins omtrent tolv millioner levende arter - vi har identifisert omtrent to millioner av disse. Og da har vi ikke regna med mikroorganismer.

– Vi har ikke økt oppdagelsestempoet vårt siden 2. verdenskrig, vi oppdager omtrent 18.000 nye arter hvert år, forteller Quentin Wheeler – sjef for IISE – til National Geographic.

Han mener det er utilgivelig, teknologiske fremskritt tatt i betraktning.

– Vi kunne ha mangedobla dette tallet. I tillegg er vi skyld i avskoging, forurensning og generelle overgrep mot dyrenes naturlige habitat – de blir utrydda før vi rekker å oppdage dem.

Beskrev alle artene

carl von linne

Carl Linnæus forandra navn til Carl von Linné da han ble adla i 1761.

Det er ikke tilfeldig at topp ti-lista blir publisert akkurat i dag.

For ganske nøyaktig 307 år siden, 23. mai 1707, ble Carl von Linné født i Råshult i Sverige – da het han Carl Linnæus.

Linné syntes ikke datidens klassifisering av dyr og planter var optimal. Slekter og arter var ikke nok, så han innførte ordener og klasser.

Nomenklaturreglene Linné definerte brukes fortsatt – 300 år senere.

I tillegg publiserte han beskrivelser av alle artene vitenskapen kjente til på den tiden – 4400 dyrearter og 7700 plantearter.

– Ikke en hyggelig plass

National Geographic refererer i sin artikkel til en rapport publisert i Science som sier at dagens utryddelsesrate vil nå masseutryddelse-status i løpet av 300 år.

Masseutryddelse er definert som tap av minst 75 prosent av dyre- og planteartene. Sist gang det skjedde var for 65 millioner år siden, da dinosaurene døde ut.

– Mange sier "Jorda kom seg på beina etter det også". Det stemmer, men problemet er at det tok flere titalls millioner år. Og Jorda var ikke en veldig hyggelig plass i dét tidsrommet, sier Wheeler.