Hopp til innhold

Solcelleskip seilte Jorda rundt

For første gang har et skip kommet seg Jorda rundt uten seil eller drivstoff.

FRANCE-ENERGY-SOLAR-ENVIRONMENT-SHIPPING

Verdens største solcelledrevne båt ble den første til å seile jorda rundt på solenergi.

Foto: PASCAL POCHARD CASABIANCA / Afp

CO₂ i atmosfæren
417.2 ppm
1,5-gradersmålet
+1.01°C
Les mer  om klima

MS Turanor PlanetSolar la til kai i Monaco 4. mai - 585 dager etter at jordomseilinga starta.

Det er noen år siden ei jordomseiling i seg selv var noe å sperre opp øynene for, men PlanetSolar tilbakela 60.000 kilometer drevet av solceller - noe som er historisk.

– Kan verne om vår blå planet

Den 115 fot lange katamaranen besøkte 28 land på seks kontinenter i løpet av sin ferd for å reklamere for solenergi.

I løpet av turen ble flere rekorder satt, historiens største solcelledrevne skip er også det fartøyet som har kryssa Atlanterhavet og Sør-Kina-havet raskest ved hjelp av solenergi.

– Vi er utrolig glade for å ha gjennomført historiens første jordomseiling med solenergi. Vi har vist at vi har teknologi og kunnskap nok til å verne om vår blå planet, sier ekspedisjonens leder, Raphaël Domjan, til Sail World.

Se klipp fra ekspedisjonen her:

– Dette er bare starten

39 år gamle Domjan har lekt med idéen som nå har blitt en realitet helt siden 2004. I 2008 møtte han den tyske forretningsmannen Immo Ströher, som har gjort prosjektet gjennomførbart rent økonomisk.

– MS Turanor PlanetSolar er mer enn en båt, det er en ambassadør for solenergi - ankomsten til Monaco er bare starten, sier Ströher til Sail-World.

Domjan var inspirert av Jules Vernes "Jorden rundt på 80 dager", og ville kombinere dette med å vise at vi ikke trenger å benytte oss av så mye fossilt brensel for å reise.

Prosjektet har nytt godt av erfarne ingeniører, båtbyggere og sjømenn, og PlanetSolar sto ferdig i 2010 etter to års konstruksjon i et skipsverft i Kiel.

PlanetSolar-ferd

PlanetSolars ferd, fra september 2010 til mai 2012.

Foto: Sail World