NRK Meny
Normal

Slik brukte toppsyklistene dop

Her er alt du trenger å vite om det omfattende jukset i sykkelsporten.

US Postal

US Postal-laget, som nå er nedsauset i skandaler.

Foto: JOEL SAGET / Afp

Mens dopingskandalene bare vokser både her hjemme og ute i den store verden, blir det klarere og klarere hvor mange som deltok i jukset som preget hele sporten.

Armstrong-cocktailen

I et brev fra USADA kommer det fram hva slags doping Armstrong blir beskyldt for å ha brukt for å bli verdens beste syklist. Nettsiden Popsci har døpt blandingen Armstrong-cocktailen.

Dette er de stoffene USADA sier den tidligere vinneren proppet i seg, i samarbeid med lagkamerater og leger:

Erytropoietin (EPO):
EPO går under kallenavnet ”Edgar Allan Poe”, så hvis du hører toppsyklister snakke om den berømte amerikanske forfatteren, kan det være grunn til mistanke.

EPO er et naturlig stoff i kroppen, som produseres i nyrene. EPO kontrollerer produksjonen av røde blodceller, og produksjonen øker når kroppen får dårligere tilgang på oksygen. Det samme som skjer under høydehustrening. Når kroppen får flere røde blodlegemer, kan det transporteres mer oksygen rundt omkring i kroppen, og oksygen er rent brennstoff for atletmuskler.

Stoffet kan også kunstig framstilles, og sprøytes inn i sportsfolk med en tilbøyelighet til juks.

EPO hører hjemme under samlebegrepet bloddoping. Ideen er at du tapper blod fra deg selv eller en kompatibel donor. Dermed blir blodet konsentrert for å skille ut de røde blodlegemene, og stasen blir sprøytet tilbake inn i idrettsutøveren rett før løpet.

Ifølge denne studien kan bloddoping øke utholdenheten med vanvittige 34 prosent.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Doping (arkivfoto)

Bloddopingsutstyr som ble funnet utenfor et friidrettstevne i Gøteborg.

Foto: POLICE / AFP

Testosteron:
Et hormon som øker muskelmasse og beintykkelse. I små mengder kan det minske restitueringstiden etter trening og øke utholdenheten. Det er stor forskjell på hvordan folk reagerer på testosteron, men det skal gi en stor effekt for folk som trener mye.

Det skal gi en økning på mellom 5 og 15 prosent i sykkelhastighet, i følge popsci.com

Kortikosteroid (for eksempel Kortison):
Stoffet virker mot betente områder, og er lovlig hvis det brukes til å behandle enkeltskader. Men, USADA mener US Postal-laget har fabrikkert resepter og brukt det som doping. Stoffet gjør at du kan trene hardere og lengre, og tar vekk en del av smertene som følger med hard trening.

Veksthormoner skal også ha blitt brukt av laget for å øke muskelmasse og korte ned restitueringen. I tillegg skal det ha blitt brukt blodfortynnende midler for å gjemme bruken av EPO og bloddoping.

Det var lov å ha opp til 50 prosent røde blodlegemer, og dermed måtte blodet reguleres for å gjemme dopingen. Det er vanlig med ca. 45 prosent hos menn.

– En termos med EPO

Lance Armstrongs gamle lagkamerat Tyler Hamilton var en av de første som innrømmet den omfattende dopingbruken i US Postal-laget, og hva de faktisk puttet i seg for å bli blant de beste syklistene i verden.

– Dopingen hjalp resultatene mine enormt, sier Hamilton til BBC-programmet Hardtalk, i forbindelse med lanseringen av boken hans ”The Secret Race”. Boken handler om hans dopingerfaringer, og ble sluppet i begynnelsen av september.

Tyler Hamilton

Tidligere proffsyklist Tyler Hamilton har innrømmet doping.

Foto: Bebeto Matthews / Ap

– Jeg hadde gode resultater før, men dopingen var helt nødvendig for å kunne ligge i toppen av feltet. Jeg kan takke dopingen for mange av de gode resultatene.

Han forteller også om hvordan dopingnettverket fungerer.

– Jeg gjemte mine egne EPO-forsyninger bakerst i kjøleskapet i vannflasker og gamle colabokser.

Hamilton forteller også i sin bok om hvordan de fikk forsyninger underveis i Touren.

Under Tour de France i 1999 fulgte en fyr på motorsykkel etter Touren med en termos full av EPO og en mobiltelefon, skriver Hamilton i boken.

– Dette var EPO som skulle til Lance Armstrong, en lagkamerat og meg selv, forteller Hamilton.

Han tror sykkelsporten har blitt mye renere, bare på grunnlaget av tidene syklistene bruker opp den notoriske fjellstigning L’Alpe d’Huez. Lance Armstrong hadde den nest raskeste tiden noensinne i 2004, på 37’36’’.

Samuel Sanchez hadde den raskeste tiden i fjor, og syklet opp på 41’21’’. Dette holder bare til en 24. plass over de raskeste stigningene.

Se hele intervjuet med Tyler Hamilton under. (Artikkelen fortsetter under videoen)

– Det verste er legenes innblanding

Selv om doping kan ha en enorm effekt på resultatene, har medaljen en tydelig bakside.

Lereim

Dopingjeger og lege Inggard Lereim.

Foto: Johansen, Erik / SCANPIX

– De løper en stor risiko, for eksempel får man mye større risiko for blodpropp når man driver med bloddoping, forteller lege og internasjonal dopingekspert Inggard Lereim til nrk.no.

Han er allikevel mest sjokkert over legenes innblanding i dopingskandalen.

– Det å dope noen er ikke forenlig med de etiske eller juridiske forpliktelsene en lege har.

Han forteller at det doping forandrer seg hele tiden, og det kommer stadig nye stoffer som dopingjegerne må lære seg å se etter.

– Det kommer stadig nye medisiner. Vi har prøvd å få medisinprodusentene til å legge inn avslørende stoffer i medikamenter som er interessante for de som doper seg, men det er så dyrt at det ikke blir gjort.

– Vi må være årvåkne for nye medikamenter som også kan ha prestasjonsfremmende effekter, og det utvikles hele tiden nye metoder for å ta de som misbruker nye typer medikamenter, avslutter Lereim.