Hopp til innhold

Beviset på at sykkelsporten er kvitt det verste doping-spøkelset

I 2001 var Lance Armstrong over tre minutter raskere opp det legendariske Tour de France-fjellet L'Alpe d'Huez enn bestemann i 2011. Det er bare én av flere faktorer som peker mot at sykkelsporten har blitt renere med årene.

Sanchez og Armstrong opp Alpe D'Huez

Samuel Sanchez (t.v.) brukte godt over 41 minutter fra bunnen til toppen av Tour de France-stigningen L'Alpe d'Huez i 2011. Lance Armstrong var tre minutter og 20 sekunder raskere ti år tidligere.

Foto: NTB Scanpix

– Ikke bare bruker rytterne lenger tid opp bakkene enn før, men det finnes også tall på at rytterne legger mindre kraft i hvert tråkk, såkalt watt per tråkk, enn tidligere opp de aller hardeste stigningene i de store rittene. sier tidligere proffrytter Mads Kaggestad til NRK.no.

Mads Kaggestad

Mads Kaggestad syklet store deler av karrieren for ProTour-laget Crédit Agricole.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Den brutale doping-virkeligheten bak suksessen til US Postal-laget slo ned som en bombe i sykkelverden på onsdag.

Rapporten der Lance Armstrongs lagkamerater tilstår og beskriver hvordan de systematisk dopet seg på slutten av 1990-tallet og starten av 2000-tallet, er beskrevet som tidenes dopingskandale uansett idrett.

Men om du vurderte å gi opp sykkelsportern helt, finnes det tall, indisier og tendenser som kan tyde på at dopernes storhetstid er forbi.

  • Er doping fortsatt et problem i sykkelsporten? Si din mening i kommentarfeltet nederst i artikkelen!

Bruker lengre tid, blir mer slitne

For da Samuel Sanchez suste opp L'Alpe d'Huez som raskeste mann i fjorårets Tour de France, brukte han godt over 41 minutter fra bunn til topp.

Ti år tidligere var dopingdømte Lance Armstrong tre minutter og 20 sekunder raskere opp den samme stigningen.

– Det er selvfølgelig mange variabler som spiller inn. Som hvor i bakken klokka starter, om det er et samlet felt eller en utbrytergruppe som starter stigningen, om det var motvind eller ikke. Det er selvfølgelig sammensatt, men det er likevel tegn på at feltet er renere, sier Kaggestad.

Det er også verdt å nevne at samtlige av rytterne bak de ti beste tidene opp L'Alpe d'Huez, har enten blitt tatt for, dømt for, anklaget for, eller innrømmet dopingbruk (se faktaboks).

Samuel Sanchez' tid fra 2011 var bare den 24. beste gjennom tidene.

Flere «dårlige dager»

– Man ser også tegn på at rytterne viser flere svakhetstegn enn tidligere. Flere av sammenlagtfavorittene opplever «dårlige dager», det var det langt færre av før. Og rytterne virker også mer slitne etter lange ritt i dag enn før. For et trent øye er det også mulig å se forskjeller i rytternes måte å sykle på, sier Kaggestad, som også jobber som sykkelekspert under TV2s Tour de France-sendinger.

Hva slags forskjeller i måten å sykle på er det du ser?

Det er ikke den samme energien opp bakkene som før. Og rykkforsøkene varer ikke like lenge. De er ikke umenneskelige maskiner på samme måte som før. Noen mener kanskje at sykkelsporten har blitt kjedeligere ettersom det er er færre ekstreme prestasjoner, men det får vi bare venne oss til. Det er et sunnhetstegn, mener den tidligere toppsyklisten.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Cadel Evans

SLITEN: Cadel Evans er avbildet idet han passerer mållinjen på den 12. etappen av Tour de France i 2011. Evans vant Touren dette året.

Foto: LIONEL BONAVENTURE / Afp

– Ekstrem effekt

Mads Kaggestad

Mads Kaggestad testet doping for et forskningsprosjekt i 1997.

Foto: Mjaugedal, Gunnar / NTB scanpix

Kaggestad, som syklet Spania Rundt for Crédit Agricole-laget i 2006, mener å vite hva han snakker om.

I 1997 deltok han i et forskningsprosjekt der han testet effekten av EPO - altså det kjemiske stoffet erytropoietin, som er et kjent dopmiddel blant syklister.

– Vi var 20 ryttere fra ulike deler av verden, der 10 fikk innsprøytet saltvann i blodet, mens 10 fikk EPO. Saltvannet var for å teste en eventuell placebo-effekt. Vi visste ikke hva vi fikk, men etter en stund var det helt tydelig at jeg hadde fått EPO. Testresultatene mine forbedret seg enormt i denne perioden. Jeg fikk høyere blodverdier, høyere anaerob terskel, og kroppen restituerte seg raskere, forklarer Kaggestad.

På bakgrunn av sin egen fremgang under påvirkning av ulovlige prestasjonsfremmede midler, mener han å vite at norske ryttere aldri har brukt doping.

– Det at norske ryttere hevder seg såpass godt i verdenstoppen i sykling, er et annet bevis på at sykkelsporten er renere. Jeg kan bli skutt for dette, men tror ikke norske ryttere har vært involvert i dopingmisbruket, og derfor også hevder seg bedre i dag enn for 10 år siden, sier Kaggestad.

  • Er doping fortsatt et problem i sykkelsporten? Si din mening i kommentarfeltet under!

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Siste nytt

  • VG: VM endte med millionunderskudd for Norges Håndballforbund

    Den norske delen av VM i håndball gikk over én million kroner i underskudd. Medarrangørene Danmark og Sverige fikk bedre økonomiske resultater.

    Norges håndballpresident Kåre Geir Lio opplyser om underskuddet til VG. Håndballmesterskapet for kvinner ble avholdt i november og desember 2023.

    Ifølge Lio fikk Danmark et overskudd på seks millioner kroner, mens svenskene gikk omtrent i null. Det økonomiske tapet skal likevel ikke være en sperre for mesterskap i Norge i framtiden.

    – Vi må være modige og tørre, sier Lio til avisen.

    Norge arrangerte totalt 23 VM-kamper i gruppespillet, hovedrunden og kvartfinaler. Det var totalt 36.870 tilskuere på kampene til de norske håndballjentene. Mesterskapet endte med VM-sølv for Norge.

    Neste år er Norge vertskap sammen med Danmark og Kroatia når håndball-VM for menn arrangeres. (NTB)

    cLJZ5U40J_M
    Foto: NTB
  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB
  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal