Sapo gir håp for dvergflodhestene

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

For første gang er en hann-dvergflodhest født i Europa - ekspertene håper det vil føre til økt bevissthet rundt den utrydningstrua arten.

Dvergflodhestbestanden sliter ute i det fri - nå er det bare 3000 igjen av dem i Vest-Afrika der de i utgangspunktet holder til.

Men nå håper ekspertene at lille Sapos ankomst vil føre til at det fokuseres på dvergflodhestenes vanskelige levekår.

Viktigst i verden?

Sapo ble født for tre måneder siden i dyreparken ZSL Whipsnade Zoo i England, og er den første hann-dvergflodhesten som er født i Europa noen sinne.

Dette gjør ham til en uhyre nyttig tilvekst for European Endangered Species Programme, og kan også være viktig for bevaringa av arten som sådan.

– Sapo er ekstremt viktig for bestanden i fangenskap rent genetisk, forteller Mark Holden som leder Afrika-seksjonen ved Whipsnade Zoo til dyreparkens egen TV-kanal.

Han forklarer at hanndyr er sjeldne i fangenskap, og at det kun er 20% sjanse for at et nyfødt individ er en hann.

– Sapo er den viktiste dvergflodhesten i Europa, kanskje til og med den viktigste i verden, sier han.

SLOVAKIA-ZOO-BABY-HIPPOPOTAMUS SLOVAKIA-ZOO-BABY-HIPPOPOTAMUS

Denne unge hunndvergflodhesten ble født i en dyrehage i Bratislava tidligere i år. Hun ble den første dvergflodhesten som ble født i den dyrehagen på 23 år.

Foto: JOE KLAMAR / Afp

– Et vidunderlig dyr

Dvergflodhesten er en planteeter som tilbringer mye tid i vannet for å kjøle seg ned og å unngå at huden tørker ut.

De lever enten alene eller i par, til forskjell fra sin mer kjente slektning flodhesten, som gjerne opererer i grupper.

Dvergvarianten skiller seg også fra vanlige flodhester ved å være halvparten så høye og en fjerdedel så tunge. I tillegg har de øynene på siden av hodet i stedet for foran.

Dvergflodhesten trues av habitatødeleggelser og tyvjakt - først og fremst på grunn av elfenbentennene. I tillegg har de lidd under mange år med borgerkrig i Liberia, der en stor del av bestanden har holdt til.

– Dvergflodhesten har et akutt behov for beskyttelse, ellers kommer de bare til å bli færre og færre, sier Holden til Guardian.

– Sapos fødsel vil forhåpentligvis øke bevisstheten rundt dette vidunderlige dyret, og hjelpe det med å overleve - også i det fri.