Hopp til innhold

Dyrelivet trosser krig

På tross av de forskjellige konfliktene som har rast i Afghanistan siden 1978, har dyrelivet overlevd de siste årene.

Markhor-geit

Den utrydningstrua Markhor-geita ser ut til å klare seg bra i Afghanistan - for nå.

Foto: Rennet Stowe

Et amerikansk, uavhengig forskningsprosjekt utført av Wildlife Conservation Society (WCS) har kartlagt hvordan det står til med store pattedyr i Nuristan-regionen i Afghanistan fra 2006 til 2009.

Asiatisk svartbjørn

Asiatisk svartbjørn, en annen art som ble undersøkt.

Foto: Drew Avery

Undersøkelsen undersøkte levevilkårene for dyr som Asiatisk Svartbjørn, Markhor-geit, Gråulver og Leopardkatter.

– Det er ikke første gang jeg hører dette, sier Petter Bøckman, zoolog ved Naturhistorisk museum i Oslo.

– Det viktigste for at dyr skal få leve i fred er at det ikke er mennesker som vaser rundt i området. For eksempel er det et yrende dyreliv rundt den gamle atomreaktoren i Tsjernobyl, ganske enkelt fordi det ikke er mennesker der.

Stort område

Undersøkelsen ble gjort ved hjelp av kamerafeller, som tok bilder av dyrene når de var i nærheten, og bekreftet at disse store pattedyrene fortsatt lever i de eviggrønne skogene i det afghanske høyfjellet.

De har undersøkt et område på over 1100 kvadratkilometer, og funnet gode bevis på at dyrelivet overlever, selv om det har vært store konflikter i landet.

Ifølge WCS viser denne og flere andre studier at dyrelivet fortsetter å klare seg, på tross av avskoging og tiår uten beskyttelse av loven.

– Det er viktig å sette i gang programmer som kan beskytte skogsresusser og dyreliv som folk er avhengig av for å leve, sier presidenten i WCS, Steven Sanderson, i en pressemelding i forbindelse med undersøkelsen.

Kara Stevens, lederen for studien, er imponert over hvor bra det går med dyrelivet.

– Det Afghanistanske miljøet har vist god motstandsdyktighet mot de tiårene med ustabilitet som har vært i landet, uttaler hun i den samme pressemeldingen.

-Ikke så mye dyr der det er kamper

Oberst og kommunikasjonssjef på forsvarets operasjonssentral, Petter Lindqvist, sier at forsvaret ikke har noen spesiell plan for å passe på dyrelivet, men han tror dyrene blir skånet for de fleste krigshandlingene.

–Det har mye med operasjonsmønsteret å gjøre. De fleste kamphandlingene skjer i tett bebyggelse, og ikke der hvor det er mest vilt dyreliv.

Ikke nødvendigvis bra å være dyr i krig

Petter Bøckman

Zoolog Petter Bøckman.

Foto: Privat

Zoolog Petter Bøckman kan fortelle at det er best når dyr får lov til å være i fred, men at dette ikke alltid er tilfelle når det er krig.

Dyrebestanden kan få problemer med mennesklig innblanding.

– For eksempel ble de første moskusene som var satt ut i Norge jaktet til det ikke var noen igjen under andre verdenskrig, fordi folk trengte mat, forklarer Bøckman.

Han forteller også at det er svært viktig at dyreartene som lever i området undersøkelsen ble utført i, blir konservert.

– Flere av disse rasene er svært utrydningstruet, og vi må sette i gang vernetiltak. Dette er spesielt viktig hvis amerikanerne trekker seg ut av Afghanistan, siden det fort kan bli barbariske tilstander i landet.

Bøckman mener at dette er farlig for det ville dyrelivet i landet.

– Folk må tjene penger og de har munner å mette, og jakt på disse dyrene kan være en løsning for lokalbefolkningen, avslutter Bøckman.