Hopp til innhold

Skjulte dyrekamera fanger sky arter

Smithsonian Institution har plassert kamera med selvutløsere rundt omkring i verden - se bilder og film her.

Å fange ville dyr på film er lettere sagt en gjort. Å gjøre det på nært hold kan med enkelte arter være kul umulig.

Nasjonalmuséet i USA, Smithsonian Institution, har tatt konsekvensen av dette og starta for fem år siden prosjektet Smithsonian Wild. De utplasserte flere titalls selvstyrte kamera i sju forskjellige land og begynte å vente.

Nå har de presentert resultatet - mer enn 200 000 bilder av ville dyr i deres naturlige habitat.

Se video: Ei vampyrflaggermus prøver å bite en tapir i Panama, 2009.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Ei registrering av livet på Jorda

Bare lukta av et menneske kan skremme vekk dyr i flere kilometers omkrets, men et enslig kamera i en værbestandig kasse tolereres. Kameraene er programmert til å kun ta bilder når de varmesøkende sensorene oppdager dyr i nærheten.

– Hvert eneste bilde er ei registrering av et dyr i tid og rom - ei registrering av livet på Jorda. Så vidt jeg vet er dette den mest omfattende databasen av denne typen bilder som eksisterer, sier Robert Costello til Wired.

Costello er en av sjefene for Smithsonian Wild, og mener materialet de har samla vil være verdifullt for forskere i lang tid fremover.

Se Video: Ei gruppe hvitleppa navlesvin utforsker et kamera som står i en skog i Peru.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Sambarer, takiner og blåsau

På Smithsonian Wilds gallerisider er bildene organisert i 13 forskjellige grupper:

Primater, store fugler, gnagere og harer, kattedyr, griser, bjørner, hunder, rare pattedyr, hjortedyr, pungdyr, andre hovdyr, andre kjøttetere og andre dyr - mange av dyra er totalt ukjente for den jevne nordboer.

Vi får se sambarer, takiner og blåsau i fri utfoldelse, men også mer kjente eksotiske dyr som løver, pandaer og elefanter i nytt perspektiv.

Se video: Oceloter på nært hold i Peru.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Mange dyr etterlater seg så godt som ingen tegn på at de eksisterer, forteller Smithsonian-økolog William McShea til Wired.

– Dette er mye bedre en å finne avføring og undre på hvilket dyr den stammer fra. Her har vi fullverdige museumsgjenstander med innsamlingsdato, sted, artsnavn og annen metadata, sier han.

Prosjektet, som ikke kosta mer enn snaut 180 000 kroner, håper nå å engasjere vanlige folk i jobben med å skaffe enda flere bilder. De vil for eksempel bruke skoleklasser til å utplassere de letthåndterlige kameraene rundt omkring i USA.

McShea er begeistra for måten kamerafellene viser dyreliv i sin minst sensurerte form.

– Bilder av ville dyr er ofte majestetiske. Men kamerafellene får fram både det gode, det dårlige og det stygge. Du får ikke alltid det du forventer, og det er med på å gjøre deres eksistens enda mer virkelig for meg.

Se video: Steinmår og snøleopard i de sentralkinesiske fjellområdene.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.