Hopp til innhold

Oppdaget ny jordliknende planet

Astronomer har for første gang oppdaget en planet som kan være beboelig for mennesker.

Gliese 581g

Gliese 581g kan ha overflatetemperaturer som ikke er stort kaldere enn i Norge på vinteren.

Foto: Zina Deretsky, National Science Foundation / Ap

Planeten har navnet Gliese 581g, og er en av seks planeter som går i bane rundt den røde dvergen Gliese 581, som ligger rundt 20 lysår unna vår egen planet.

Forskere fra universitetet i California og Carnegie-instituttet i Washington fikk øye på planeten ved hjelp av Keck-teleskopet på Hawaii, skriver britiske The Guardian.

Den siste tiden har de studert planetens bevegelser nøye, og kommet fram til at den har en masse på tre til fire ganger vår egen planet, og en litt større diameter.

Video Oppdaget ny jordliknende planet

NETT-TV: Oppdagerne forteller om planetfunnet.

Den bruker 37 dager på å runde stjernen i midten av solsystemet, og har sannsynligvis nok tyngdekraft til å være i besittelse av en atmosfære.

Ligger i «Gullhår-sonen»

Men det som gjør planeten så spesiell, er at den ligger i det forskerne kaller «Gullhår-sonen». Det vil si at den befinner seg i en avstand fra en stjerne der det hverken er for varmt eller for kaldt til å ha flytende vann.

Les også: Her kan det være liv

Hittil har man funnet over 400 planeter utenfor vårt eget solsystem, såkalte eksoplaneter. Problemet har bare vært at de fleste er gasskjemper, noe som gjør at de ikke kan støtte liv slik vi kjenner det.

Les også: Her er de mest ekstreme plassene i solsystemet

– Vi har sett planeter på begge sider av den beboelige sonen. En for varm, og en for kald. Nå har vi funnet en i midten som er akkurat passe, sier Steven Vogt ved universitetet i California.

Gjennomsnittstemperaturen på planeten anslås til et sted mellom 31 og 12 minusgrader, men kan variere kraftig fra den lyse til den mørke siden.

Les også: Har funnet 700 mulige nye planeter

– Kan være veldig vanlig

En side av planeten er nemlig alltid vendt mot stjernen den går i bane rundt. Den mest gjestmilde delen av planeten vil derfor være stripen mellom den lyse og den mørke delen, mener Voigt.

– Funnet utgjør et veldig overbevisende eksempel på en potensielt beboelig planet. Ettersom vi klarte å oppdage denne planeten så raskt og så nært, må slike planeter være veldig vanlige, sier Vogt.

Vogt og hans kolleger rapporterer om to nye planeter i tidsskriftet Astrophysical Journal, som også er gjengitt hos National Science Foundation.

– Antallet solsystemer med potensielt beboelige planeter ligger trolig på mellom 10 og 20 prosent, og når man ganger det med flere hundre milliarder stjerner i Melkeveien, får man et stort tall. Det kan være flere titalls milliarder slike systemer i vår galakse, sier Voigt.

Les også: - 100 millioner beboelige planeter i Melkeveien