Hopp til innhold

Ny avføring kan gjøre deg frisk

Avføringstransplantasjon kan kurere pasienter med irritabel tarm viser ny studie. Nå vil forskerne undersøke om behandlingen også hjelper mot ME.

Avføring til transplantasjon

Transplantasjonen gjennomføres ved at 50 gram avføring blandes ut i vann og glyserol, for så å bli sprøytet opp i endetarmen.

Foto: Ketil Flatøy / NRK

– På slutten spiste jeg bare fem til seks måltider i uka for å unngå å bli så dårlig at jeg måtte være borte fra jobben.

Det forteller Tom Harry Brinchmann. Han er en av deltakerne i studien ved Harstad sykehus, der pasienter med irritabel tarm fikk overført avføring fra en frisk donor. Etter å ha vært syk i fire år ble Tom Harry bra over natta.

– Nå kan jeg spise hva jeg vil. Jeg har ikke vært syk én dag siden, forteller han.

Irritabel tarm er en forstyrrelse i tarmens funksjon som kjennetegnes av magesmerter, oppblåsthet og diaré eller forstoppelse. Tilstanden rammer mellom 10 og 20 prosent av befolkningen.

– Vår studie gir håp til en pasientgruppe som det i dag ikke finnes noen behandling for. Kostholdsendringer kan lindre symptomene, men du blir ikke frisk.

Det forteller doktorgradsstipendiat Peter Holger Johnsen ved sykehuset i Harstad, som er en av forskerne bak studien som nylig ble publisert i The Lancet Gastroenterology & Hepatology.

Tom Harry Brinckmann

Irritabel tarm gjorde at Tom Harry Brinchmann gikk ned 44 kilo på 8 måneder. Han ble frisk over natta etter avføringstransplantasjon.

Foto: NRK

65 prosent opplevde bedring

90 personer deltok i studien ved sykehuset. Av disse fikk 60 overført avføring fra en ung, frisk og slank donor. 30 personer var i en kontrollgruppe som fikk sin egen avføring tilbakeført. Hverken deltakerne eller de som utførte behandlingen visste hvilken gruppe den enkelte tilhørte.

– Etter tre måneder opplevde 65 prosent av pasientene som fikk avføring fra en donor bedring, forklarer Peter Holger Johnsen.

Han legger til at placeboeffekten av behandlingen var så sterk at også 43 prosent av pasientene i kontrollgruppen fikk positiv effekt.

Ett år etter behandlingen opplevde 56 prosent av pasientene i den første gruppen fortsatt bedring, mens 36 prosent i kontrollgruppen sa det samme.

Vil forske mer

Lege og forsker Merete Eggesbø ved Folkehelseinstituttet synes resultatene fra studien er spennende, men sier det er verdt å merke seg at effekten er begrenset.

– En annen utfordring er at bedringen sannsynligvis bare er forbigående. Likevel indikerer resultatene at rebalansering av tarmfloraen kan hjelpe disse pasientene.

Vi vet ikke nøyaktig hva som er årsaken til irritabel tarm. Studier har imidlertid vist at bakteriesammensettingen hos dem som har irritabel tarm er annerledes enn hos friske personer – spesielt i form av at de har et mindre rikt mangfold av bakterier. Det er trolig årsaken til at frisk avføring kan kurere en irritabel tarm.

– Denne studien er lite, men vi har søkt om penger til en større studie for å bli sikrere på langtidseffekten av behandlingen, sier Peter Holger Johnsen.

Han har imidlertid troa på at avføringstransplantasjon i framtida vil være en del av behandlingen mot både irritabel tarm og andre sykdommer.

Peter Holger Johnsen

Doktorgradsstipendiat Peter Holger Johnsen er en av forskerne bak studien.

Foto: Ketil Flatøy / NRK

Kan ha effekt på ME

I sommer fikk forskningsmiljøet i Harstad fem millioner kroner fra Norges forskningsråd for å undersøke om avføringstransplantasjon også har en positiv effekt på ME.

– Over halvparten av pasientene med irritabel tarm er plaget med utmattelse. Studier viser også at folk med ME har en ubalanse i tarmfloraen og at mageplager er svært vanlig – akkurat som pasienter med irritabel tarm, forklarer forsker Peter Holger Johnsen.

– Det satte oss på sporet av at det kan være en sammenheng mellom de to.

Studien som skal undersøke om avføringstransplantasjons effekt på ME starter til våren. Du kan lese mer om prosjektet på studiens Facebook-side.

Les også: "Shit happens" – tabubelagt sykdom fram i lyset