Hopp til innhold

"Shit happens" – tabubelagt sykdom fram i lyset

– Shit happens! Ja, det er en skikkelig drittsak å bli ramma av Crohns sykdom, inflammasjon eller andre fordøyelsessykdommer. Det er tabubelagt, sier Jon Magne Kvanli.

Carina Olset

Lang over 100 kom for å høre NRK kjendisen fortelle om lidelser som rammer 40.000 nordmenn.

Foto: Martin Mortensen / NRK

Kvanli er fylkesleder i Troms for LMF, Landsforeningen mot fordøyelsessykdommer.

LMF er organisasjonen for dem som har en diagnose knyttet til fordøyelsessystemet. Det blir stadig flere som sliter med det. Om lag 40.000 personer i landet plages med tarmsykdommer. I helga var det seminar om dette på sykehuset i Harstad.

Jon Magne Kvanli, fylkesleder LMF

Tarmsykdommer er en tabubelagt, sier Jon Magne Kvanli.

Foto: martin mortensen / nrk

Kjendis med magebesvær

– Det er flott at Carina Olset kommer og bidrar på vårt seminar. Det er viktig å få det fram i lyset. Tarmsykdom er tabubelagt, sier Kvanli.

– Folk vil ikke snakke om det. Det oppfattes som uestetisk å snakke om mage, tarm og avføring og slikt, sier Kvanli. Han hyller rikskjendisen Olset for å bringe sykdommen fram i lyset.

– Nå er det mye enklere for andre å stå fram med samme sak, hevder han. Allerede i 2015 holdt Olset sitt første foredrag om sin lidelse. Det var da hun fortalte om at hun «gjorde i buksa» under en direktesending.

– Det er viktig for meg, både å spre kunnskap om og ikke minst en viktig måte å håndtere min sykdom på, sier Olset. Kvænangsjenta fra Burfjord, som mange kjenner fra NRK-sporten, har hatt sykdommen i flere år nå.

– Vanskelig å snakke om

– Etter at jeg fortalte om den kroniske sykdommen Ulcerøs kolitt første gang har jeg fått tusenvis av henvendelser via sms og e-post. Det er tydelig at det har vært viktig at noen står fram og forklarer hva det egentlig er.

– Jeg synes selv det fremdeles er vanskelig å snakke om, sier hun. Det er ekkelt og jeg skulle ønske jeg slapp, men det er så viktig at noen tør si hvordan det egentlig er.

– Fordelen er at jeg nå slipper å forklare hvorfor jeg plutselig må løpe ut fra et møte, ta kvelden tidlig og generelt ikke er i den samme form som jeg var for 5 år siden, forklarer hun. Det er en befrielse at folk vet at jeg ikke er rar, men at jeg har en sykdom.

Stor interesse om lidelsen

Arrangørene av LMF-dagen på UNN Harstad hadde regna med 50 til seminaret. Langt over det dobbelte møtte opp for å få vite mer om sykdommene lørdag ettermiddag. De fikk høre Olset fortelle at det er utfordrende med tarmlidelse.

Carina Olset

Trodde de var en tøysesykdom. Det er no' dritt, men det går greit å leve med

Foto: Martin Mortensen / NRK

Det er slitsomt å skulle planlegge dagen ned til minste detalj. I løpet av en måned må hun og andre ofte på sykehuset. Med god planlegging, rett kosthold og god hvile, kan de utføre jobben som vanlig. Skjer ikke det kan ting gå galt.

– Trodde det var en tøysesykdom

– Det er no' dritt, men det går greit å leve med. En ting er at ca. 40.000 i landet sliter med tarmproblemer, men rundt dem lever de pårørende og jeg har selv kjent på kroppen at de påvirkes av å være i et liv med oss, sier Olset.

– Jeg trodde først det var en tøysesykdom før jeg endelig kom til en gastrolog. Det er viktig å få spredd kunnskap om lidelsen, derfor er jeg glad for at som mange kom for å lytte og lære, sier Carina Olset.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark