Hopp til innhold

Kinesisk forskning: Har funnet vaksine som beskytter aper mot Covid-19

Det kinesiske forskerteamet er allerede i gang med å teste ut vaksinen på 144 personer som har meldt seg frivillig.

Aperasen rhesus macaque

TESTET: Åtte aper av denne rasen, rhesus macaque, har reagert positivt på den nye koronavaksinen fra Kina.

Foto: Brennan Linsley

Hele verden står på hodet for å finne en vaksine som kan bekjempe det nye koronaviruset.

På verdensbasis er forskere i gang med seks ulike vaksinestudier på mennesker, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO). 77 lignende studier er i startgropa.

Vanligvis tar det ti år å utvikle en vaksine. Nå håper hele verden på at det skal gå raskere – og kanskje kan en god nyhet fra Kina bidra til dette.

Science Magazine skriver nemlig at man for første gang har klart å beskytte aper mot Covid-19 ved hjelp av en vaksine.

Positive resultater

Totalt har åtte aper av rasen rhesus macaque, fått to forskjellige doser av den nye vaksinen, som består av en kjemisk, uaktivert versjon av viruset.

Tre uker senere ga forskerne de samme apene en dose av SARS-CoV-2, viruset som forårsaker Covid-19.

Resultatet var positivt.

Ingen av dyrene utviklet sykdommen i full skala, og man har heller ikke sett bivirkninger. Apene som fikk de største dosene av vaksinen, responderte best, ifølge forskerne.

Resultatene gir oss god tro på at vaksinen vil fungere på mennesker, sier direktør Meng Weining til magasinet.

Han er direktør i det privateiede selskapet Sinovac Biotech i Beijing. De står bak utviklinga av vaksinene. Studien er publisert her.

INFISERT: Et farget bilde av en celle (den grønne) som er infisert av SARS-CoV-2-viruset (de gule), også kjent som det nye koronaviruset. Bildet er isolert fra en prøve tatt fra en pasient som har påvist covid-19.

INFISERT: Et farget bilde av en celle (den grønne) som er infisert av SARS-CoV-2-viruset (de gule), også kjent som det nye koronaviruset. Bildet er isolert fra en prøve tatt fra en pasient som har påvist Covid-19.

Foto: FOTO: NIAID

Fordeler og ulemper

Florian Krammer jobber som virolog ved Icahn School of Medicine i New York. Han er positiv til funnene.

Denne vaksinen er utviklet på gamlemåten, og den kan virke, sier han.

Virologen mener det beste er at også lavinntektsland kan utvikle en slik vaksine, dersom den viser seg å fungere.

Men det finnes også noen som er skeptiske til forskninga.

Douglas Reed, ved universitetet i Pittsburgh, driver også med apestudier. Han mener antall aper som er testet av det kinesiske selskapet, er et statistisk problem.

I tillegg er han bekymret for måten Sinovac dyrket fram testviruset på. Reed mener det kan ha ført til endringer i viruset, som gjør det mindre sammenlignbart med det som rammer folk.

En annen bekymring er at aper ikke utvikler de alvorligste symptomene av SARS-CoV-2.

Har startet forsøk på mennesker

De kinesiske forskerne innrømmer at det er for tidlig i studien å si noe om aper er de best egna dyrene å teste vaksinen på. Men man skal ha sett Covid-19-symptomer hos aper som ikke har fått vaksinen.

Sinovac har lang erfaring innen vaksineproduksjon, skriver Science. De har blant annet utviklet vaksiner mot hepatitt A og B, samt fugleinfluensa.

16. april i år startet de testinga av den nye vaksinen på folk. I første fase skal de teste den på 144 frivillige i Jiangsu-provinsen, nord for Shanghai. Deretter håper de å utvide forsøket, forteller Meng Weining.

De fleste vaksinene som blir utviklet mot Covid-19, bruker genteknologi. Færre bruker den «gammeldagse» inaktiveringsteknologien som Sinovac.

Meng mener metoden er uvesentlig.

I denne pandemisituasjonen er det aller viktigste å lage en vaksine så raskt som mulig, sier han.

Dersom vaksinen skulle vise seg å fungere på folk, tror direktøren at selskapet hans har mulighet til å produsere rundt 100 millioner doser.

Illustrasjon av koronaviruset SARS-CoV-2

SARS-CoV-2: En 3D-modell av det spisse proteinet i koronaviruset, som nå simuleres over hele verden. Modellen i bakgrunnen er av en hel viruspartikkel.

Illustrasjon: National Institutes of Health / AFP / NRB Scanpix