NRK Meny
Normal

«Ikke gjør dette hjemme» trenger din hjelp

Vil du ha en ny sesong med eksplosjoner og eksperimenter? Da må du sende inn dine idéer til hva du vil ha testa.

Ikke gjør dette hjemme

En ting er sikkert - Rune og Per Olav må på husjakt før en ny runde av programmet kan spikres.

Foto: NRK

Publikumssuksessen «Ikke gjør dette hjemme» viste i løpet av fire programmer hvorfor man ikke skal sende opp fyrverkeri innendørs, grille spraybokser eller fylle et helt rom med vann. Blant mye annet.

Her kan du laste ned alle episodene av «Ikke gjør dette hjemme»

Nå åpner gjengen bak programmet for en ny runde, men da er de avhengige av hjelp fra deg.

– Dersom vi ikke får inn nok gode ideer, blir det ingen serie. Dersom det kommer inn veldig mange veldig gode ideer kan serien bli lengre enn sist, sier prosjektleder Njord Røv.

Hva med hvorfor en ikke skal tenne opp i peisen/vedovn med bensin? Hvorfor en ikke skal bruke spiker som sikring hvis en har et gammelt sikringsskap? Hvorfor en ikke skal vaske div elektriske apparater med for mye vann? :-)

Jan Arne Helmersen på Ikke gjør dette hjemmes Facebook-side

Send dine tips til igdh@nrk.no

Sånn gikk det da Rune og Per Olav prøvde seg som hjemmebrentsprodusenter:

– Ønsker oss det store og spektakulære

Premisset er enkelt. «Ikke gjør dette hjemme» gjør ting du til stadighet har blitt advart mot å gjøre. På denne måten slipper du å utsette deg for fare, søl og eventuelle erstatningsansvar, og kan nyte ethvert eksperiment i super slow motion fra godstolen.

E elska programme! :D Ka me ei potetkanon som skyte colaboks med bensin?

Kjetil Hissig Emblem på Ikke gjør dette hjemmes Facebook-side

På programmets Facebook-side er hansken allerede kasta, og tipsen har ikke latt vente på seg. Alt fra voldsomme vyer om gigantkinderegg fylt med et tonn bakepulver og 500 liter vann til de litt mer forsiktige om å gå ut med vått hår er foreslått - men hva vil du se?

Røv setter i alle fall få rammer på hvilken type tips han vil ha.

– Vi ønsker oss tips som går på det store, det spektakulære, det som kan bli finalen i hvert program. Vi vil også ha konkrete tips som går på hvitevarer og deres muligheter/begrensninger, og tips som går på kjente og mindre kjente men ufarlige advarsler i hjemmet.

Han har også spesielt ønske om å få inn tips som utfordrer kreativiteten til programskaperne, og kan føre til morsomme, levende situasjoner på TV.

Hva med strikkepinner i stikkontakt, tenne bål på gulvet, "glemme" stekeplatene på og metall/alluminium i micro'n? Eller male lyspærer mens de står på?

Inger Lise Ek på Ikke gjør dette hjemmes Facebook-side

Hvorfor man ikke skal fylle et rom i tredje etasje med vann? Derfor:

«Ikke gjør dette hjemme» på timeplanen

«Ikke gjør dette hjemme» klarte i løpet av sine fire sendinger å engasjere, provosere, glede og irritere TV-publikummet. At det fenga folket levner seertallene uansett liten tvil om. Røv tror noe av grunnen kan være at seerne vet å sette pris på ekteheten.

– Det ble utført forsøk ingen ante hvordan ville gå, og reaksjonene var ekte. I en verden full av manusskrevne dialoger kan nok dette virke befriende. I tillegg er vel alle utstyrt med en barnlig, genuin nysgjerrighet mot det som er litt skummelt og farlig - ting man absolutt ikke skal gjøre.

Enkelte kritikere hevda at programmet var for lite vitenskapelig, men nå har Røv fått tilbakemeldinger på at «Ikke gjør dette hjemme» brukes aktivt av lærere i skolen.

– De bruker det for å få en kickstart på naturfagtimen, for å billedliggjøre fenomener. Dette er vi veldig glade for.

Jeg likte det som hadde med kjøkkenmaskiner å gjøre. Hva med å kjøre nitroglyserin i en mixmaster? Kanskje etter å fryse den ned? Lage vafler laget av syltetøy og ha vaffelrøre oppå? Koke ting i uvanlige væsker, som flytende sukker?

Sigurd Wenner på Ikke gjør dette hjemmes Facebook-side

Har du lyst til å se mer «Ikke gjør dette hjemme»? Skriv en mail til igdh@nrk.no og fortell hva du vil at gjengen skal teste, eller skriv tipset ditt i kommentarfeltet under saken!

Sånn går det når du blander kunstgjødsel og diesel: